3 Ekim 2010 Pazar

Ballı Pasta

 

Görüntüsü çok hoşuma gittiği için  buradan  aldığım tarifi denedim. Nasıl bir lezzet ortaya çıkacağını merak ediyordum. Hamur pişince kenarından biraz koparıp tattığımda anladım ki ben kocaman yuvarlak petit-beuree bisküvileri pişirmiştim. Biraz hayal kırıklığı yaşadım, marketten kolayca alabileceğim bu lezzet için uğraşamaya değer mi diye. 

Katlar çabuk piştiği için  üç dakikada fırından çıkardım. Sonra orijinal tarifin resmine baktığımda acaba 5 dakika tutup iyice kahverengileşmesini mi bekleseydim diye düşündüm, çünkü benim keklerim daha açık renkliydi. 

Sonuçta elde ettiğim oldukça sade bir lezzetti. Ertesi güne kayboldu ama ilk piştiğindeki yumurta kokusu beni rahatsız etti, vanilya veya çok ince rendelenmiş limon kabuğu da eklenmeliydi diye düşündüm.

Dediğim gibi çok sade bir lezzetti ve bence biraz fındık fıstık, meyve ilavesiyle benim ağız tadıma daha çok uyacak.

Malzemeler

Hamuru:
3 çorba kaşığı bal
250 ml şeker (250 gram toz şeker kullandım)
3 büyük yumurta (jumbo boy yumurta kullandım)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (1,5 paket kabartma tozu kullandım)
600 ml un (600 gram un tarttım, hepsini kullanmadım)

Kreması:
1 litre krema
100 ml şeker 
(1 paket=2 poşet krem şantiyi 3 bardak süt ile hazırlayarak kullandım ama krema daha iyi olacak sanırım)

Yapılışı
Yumurtalar sarısı ile beyazı karışana kadar iyice çırpılır. Orta boy bir tencereye bal ve şeker konur (kabartma tozunu koyunca karışım köpürdüğü için küçük boy bir tencere kullanmayın)
Orta ısıdaki ocakta bal ve şeker karıştıra karıştıra kaynatılır (erimemiş şeker tanesi kalmamalı, hamur açarken sorun oluşturuyor).  
Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve yavaşça çırpılmış yumurta ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu eklenerek karıştırılır (bu aşamaları elle çırptım). 
Kabartma tozu karıştıktan sonra azar azar un eklenerek karıştırmaya devam edilir (jumbo boy yumurta kullanmama rağmen 600 gram un fazla geldi, sanırım 500-550 gram arası bir şey koydum. Un azar azar ilave edildiği için miktarın hamur yumuşaklığına göre ayarlanması kolay). 
Hamur iyice soğuduktan sonra altı parçaya bölünür. Her parça yaklaşık 24 cm çapında olacak şekilde merdane ile açılır.
Öncen ısıtılmış fırında yağlı kağıt üzerine teker teker konarak 5'er dakika süreyle pişirilir (benim yufkalarım 3 dakikada pişti, yanacağından çekindiğim için daha fazla pişirmedim.


Kreama ve şeker çırpılır (krem şanti kullandığım için şeker eklemem gerekmedi, krem şantiyi daha yumuşak kıvamda hazırladım)

Pişmiş yufkalardan biri blendırda öğütülür (yufka kenarlarını keserek hepsini eşit boya getirdim, kesilmiş parçaları blendırdan geçirdiğim için tüm yufka katlarını kullandım). 
Yufkaların arasına krema sürülerek üst üste dizilir. En üstüne de krema sürüldükten sonra blendırda öğütülmüş parçalar konur. En az 6 saat buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun
Güncelleme: Lütfen Cafe Pepela'nın Medovik Tarifine uğrayın. Hem o güzel anlatımın hem de muhteşem resimlerin keyfine varın.

15 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Çok değişik görünüyor denemeli ellerine sağlık canım sevgiler...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Oy oy oy bu harika bisey olmus cok guzel gorunuyor
ellerine saglik canim guzel tarifin icin

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

Tadlarını bilemem ama, senin yaptığın pastalrın resimlerini, "yeme de yanında yat" modunda inceliyorum yani =P
Bence görüntü süper.Ama tarife bakılırsa, bisküvi pastası gibi birşey sanki ... Kek krep gibi görünüyor.Uğraştıran ama basit pasta ...Meyveli / Bol iç malzemeli olanlar bana da daha uygun =)

Unknown dedi ki...

Ablacığım bence görüntü 10 numara,tadından da şüphem yok..Senin elin değmiş bir kere,güzel olmama ihtimali yok :) 3 dakikada pişti diyosun,bu çok prtaik bir tarif olduğunun göstergesi..Bence hazır alana kadar farklı şekillerde kendi bisküvimizi alıp hazırlamak daha güzel olur..Ellerine ,emeğine sağlık..Mutlu haftalar diliyorum..sevgilerimle...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ama fotograflar öyle demiyor,nefis görünüyor,ellerine saglik,biz alismisiz agir ve dokunan tadlara belki ondan size öyle gelmistir,gecen gün benim yaptigim "sekeri az olsun" lu muzlu pastam gibi:) Pisman oldum sekerini tam koyamadigima,maalesef tüm tad ondaymis!
Sevgiler.

susamcorekotuFeriha dedi ki...

çok uğraştırıcı ama mükemmel görüntüde bir pasta olmuş:) tadını sen biliyorsun:( eline sağlık selam ve sevgilerimle

sarkaç dedi ki...

Sevgili Mine, değişik bir tarif ama biraz Türk yorumu katmaya ihtiyaç duyuyor sanki.

Sevgili Öznur, teşekkür ederim hoş nidaların ve görüşün için. Sizlerden görüp öğrendiklerimi uygulamak bana zevk veriyor.

Sevgili Ecenur'un annesi Mine, pastalarım hakkında öyle düşünüyorsan ne mutlu bana. Haklısın tam bir bisküvi pastası oldu, hazır bisküvi ile de aynı tat elde edilebilir.

Sevgili Zeliha, dile getirdiğin güzel duyguların kendimi şöyle bir gözden geçirmemi gerektiriyor. Acaba hak ediyor muyum diye. Önerin yerine getirilmeye değer, bisküvimizi de evde yapabiliriz, bizden kaçan kurtulan olamyacak bu gidişle.

Sevgili Serpil, ne kadar da önemli bir konuyu dile getirmişsin. Biraz ağır tatlara alışmışız. Hadi biz ağız tadımızı bundan sonra ancak bir zorunluluk durumunda değiştiririz ama çocuklarımızı keşke biraz daha hafif tatlara alıştırabilsek. Şekeri az olsun'lu muzlu pasta da bir başlangıç olsa...

Sevgili SusamÇörekotu, işe girişince çok uğraştırıcı gibi gelmiyor. Amonyaklı pastanız gibi tek tek hazırlanıp pişirilmesi gerekiyor sadece. Lezzetine gelince, bana göre (zevkler tartışılmaz ama) sizin amonyaklı pastanızın eline su dökemez.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Sarkacım bu bu nedir buuuu..

Nasıl bir tarif nasıl bir lezzettir kimbilirrr bayıldım

Cafe Pepela dedi ki...

Merhaba Sarkaç ablacığım,
Bu pastayı görünce tatlı bir şok yaşadım :)
Neden mi?
En sevdiğim..
Bloguma eklediğim ilk tariflerdendi lakin sonra resimleri beğenmeyince siliverdim gitti,daha sonra yenisini yapar öyle yayınlarım dedim kendi kendime,içime sinmeyince :)
Annemin eti puf pastasından sonra,en bomba reçetelerden biridir diyebilirim benim için.

Orijinal adı: Medovik , rusların meşhur pastası.Ben Ukrayna'da yaşarken müptelası olmuştum,yaklaşık 2-3 sene aklımdan çıkaramadım,sonunda rus arkadaşım vesilesi ile denedim ve dünyalar benim oldu :) Defalarca pişirmişimdir,başta zahmetli geliyordu şimdi ise müthiş bir keyif veriyor.

Süpersin diyorum!
Amonyaklı pastaya benzese de çok daha nefis.
Kısa zamanda ben de paylaşmak istiyorum inşaAllah.Ne hoş bir tevafuk.

Ellerine sağlık,en cici dileklerimle..

sarkaç dedi ki...

Sevgili Aylin, biraz yorum katılmaya ihtiyacı var gibi geliyor bana. Ama Pepela'nın yazısını okuyunca sevindim, şimdi beklemede olup onun vereceği tarife göre tekrar yapacağım.

Sevgili Pepela, yaptıklarından mükemmelliyetçi olduğunu anlamıştım zaten. Beğenmediğin şeyleri paylaşmamak etrafına da saygını gösteriyor tabi. Ama ben senin beğenmediğin resimlerin bile çok güzel olduğuna inanıyorum.

Ben de tarifi bir Estonya blogundan aldım, ne de olsa eski SSCB'den. Ama senin yorumunla vereceğin Medovik tarifini dörtgözle beklediğimi bilesin. O zaman hayalimdeki lezzete ulaşacağıma eminim. Sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

Ablacığım:)
Yukardaki yorumunda amonyaklı pastanın eline su dökemez demişsin ya ben şimdi okudum..Amonyaklı pastanın farklı bir kokusu ve aroması oluyor,ballı pastanın katlarını petit beurre bisküvilere benzetiyorum ben.Hatta kızım için minik formatlarda yapıp,saklarım bir kavanozda.
Muhteviyatlarımız hemen hemen aynı,sadece ben ekstra olarak,takriben 200 gr tereyağı katıyorum hamuruna.
Ara katlara normalde Sweetened Condensed Milk ile hazırlanan krema sürülüyor fakat Türkiye'de çok bulunmadığı için,salt şanti veya muhallebi de olur.
Üzerine de çikolata sosu..
Mmmmm!
Bilmem acaba ben mi çok iştahlıyım:)
Kişi yüzüne karşı övülmezmiş ama
bu pastan da dahil yaptığın tüm mamalara da (tevazuuna da) bayılıyorum.
Ayrıca geçen gün Zeliha'mızla kulağını çınlattık.Seni seviyoruz,hayatımızdan eksik olma inşaAllah..

sarkaç dedi ki...

Sevgili Pepela'cığım, bazan çok farklı hayaller kurar ve beklentilerimiz artar ya benimki öyle bir şey oldu. Bisküvi tadıyla karşılaşınca hayal kırıklığı yaşadığım. hazır bisküvi ile de ulaşılabilecek bir lezzetmiş gibi geldiği için. Ama önceden bisküvi tadında olacağını biliyor olsaydım ilk tepkim böyle olmazdı. Evde bisküvi yapabildim diye sevinçden uçardım.
Amonyaklı pasta ile çok farklı kulvarlarda olduğunu kabul ediyorum. Sevgili Susamçörekotu yakın bir zamanda amonyaklı pasta tarifi vermişti ve ben ona bu paylaşımı için özel olarak teşekkür etmiştim çünkü çok yıllar önce peşinde koştuğum fakat tarifini alamadığım bir lezzetti. Görünümlerinin benzerliği vesilesiyle ona gönderme yaptım.
Minik bisküviler yapma fikrini Sevgili Zeliha da söyledi ve çok hoşuma gitti.
İltifatın için ayrıca teşekkür ederim. Kulaklarım da çınladı bir kaç gün önce, demek müsebbibi sizlermisiniz! Sevgiyle kalın, ben de sizi seviyorum.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Blogunu ve tariflerini çok beğendim, ellerine sağlık...

marita dedi ki...

Bende pişirdim ama çok sert oldu.Kremasını falan-da sürdüm gene olmadı.Taş gibi oldu.

sarkaç dedi ki...

Merhaba Marita, belki fazla pişmiş olabilir. Ama yine de bir gece buzdolabında bekletmeni öneririm. Ertesi güne yumuşayacaktır. Aynı buzdolabında beklemiş bisküvi gibi. Ben miktarı çok olduğu için bir kısmını derin dondurucuya koymuştum. Günler sonrasında çıkardığımda yumuşacık ve daha güzeldi. Umarım beklettikten sonra sonuçtan memnun olursun.

Related Posts with Thumbnails