İlkbaharla birlikte güzelim otlar da soframızda yer almaya başladı. Bunlardan biri de şevket-i bostan. Anneciğimin bu tarifi benim mutfağımda da devam ediyor.
Çocukluğumda "Şevketlü Padişahım" hitabından yola çıkarak şevket-i bostanı otların padişahı olarak görürdüm. Babam gerçek anlamının bostan dikeni olduğunu söylediğinde biraz hayal kırıklığına uğramış olsam da kalbimdeki ve midemdeki yerini hiç kaybetmedi.
Çocukluğumda "Şevketlü Padişahım" hitabından yola çıkarak şevket-i bostanı otların padişahı olarak görürdüm. Babam gerçek anlamının bostan dikeni olduğunu söylediğinde biraz hayal kırıklığına uğramış olsam da kalbimdeki ve midemdeki yerini hiç kaybetmedi.
Toprak yüzeyinde sadece sert dikenlerini görürsünüz. Dikenlerine aldırmadan azmedip toprağını kazdığınızda ise havucumsu bir köke ulaşırsınız. Kökün ortası çok serttir ama kabuk gibi ayrılıveren dış kısmı size özel bir lezzet sunacaktır.
Şevket-i bostanın kuzu etli yemeği çok meşhurdur ama itiraf edeyim ben hiç yapmadım. Etle pek aram olmadığı için bu lezzeti etle harcamak istemiyorum. Et sevenler içinse bu "garip sası şey" ancak etle yenilebilir hale geliyor sanırım.
Ot yemekleri çoğunlukla çok kolaydır. Haşla, sosla, ye. Şevket-i bostan da böyle. Pazarda hazır ayıklanmış olarak satılıyor. Pazardan alınmış olsa bile sadece taze dikenleri kalacak şekilde yeşil kısımları ayıklanır, kökünde varsa sert kısmı çıkarılır. İyice yıkanıp, düdüklü tencerede 2-3 damla limon suyu eklenerek yaklaşık 15 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra doğranır. Kalan sert kısım varsa atılır.
Babacığım şevket-i bostanın haşlama suyunu da bardak bardak içerdi, şifa niyetine.
5 yorum:
anneyle şu anda deniyoruz ve yedikten sonra tekrar yorumlarımızı yazarız.şimdiden bu güzel site için teşekkürler.senin lezzetli yemeklerini tatmış biri olarak bununda çok güzel olacağını tahmin ediyoruz..meltem....
şevketibostanı denedik nefis oldu .ama biz sarmısaklı yoğurtla denedik.tarif için çok teşekkürler devamını bekliyoruzzzzzzzzzz....meltem
Güncel üzücü olaylara takılarak zamanımı tv başında geçirince blogumdan da uzak kalmışım.
Meltem'ciğim siz master'ların tarifimi denemiş olması beni çok mutlu etti. Beğenmiş olmanız da ayrı bir sevinç kaynağı.
Blogumda yayınlamak üzere senden kabak salatasının tarifi ve resimlerini istiyorum eğer kabul edersen.
Sarmısak konusuna gelince; Ben babadan kalma alışkanlıkla sarmısak koymuyorum genellikle, eminim sarmısakla daha güzel olmuştur.
yeni kabak salatasını yapar yapmaz resmini çekip tarifini gönderirim seve seve...
Yorum Gönder