29 Mayıs 2010 Cumartesi

Ekşili Patlıcan



Ekşili Patlıcan

Yine köyümüze ait ve benim en sevdiğim yemeklerden biri, muhteşem bir yaz lezzeti. Koruk ekşisi kullanmak esas, koruğa ulaşmak mümkün olmadığında limon kullanılıyor. Kötü tarafı ise lezzetine lezzet katan kızartma işlemi.

Malzemeler:

5 adet ince uzun patlıcan
4-5 adet sivri biber
4-5 adet domates
1 limon
Kızartmak için zeytinyağı, tuz, su

Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyulur, boyuna ve enine ikiye kesilir. Her parçanın ortasından birer kesik atılır. Dilimler normal patlıcan kızartmasına göre oldukça kalın tutulur.



Patlıcanlar ve biberler bol zeytinyağında kızartılır. (Kızartma patlıcanlar sarı kalacak, kahverengileşmeyecek  kıvamda olmalıdır.) Kağıt havlu üzerinde  fazla yağı alındıktan sonra tencereye konur. Üzerine rendelenmiş veya blendırdan geçirilmiş domatesler yayılır. Bir limonun suyu, tuz ve üzerini bir santim geçecek kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve 10-15 dakika kaynatılır. İsterseniz ılık, isterseniz bir gece buzdolabında bekleterek soğuk tüketebilirsiniz. Ekşi ve patlıcanın müthiş uyumunu tatmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

2 yorum:

ramazan dedi ki...

Ah !!! Midemdeki şu gastrit var ya, böyle ekşili yemeklere ağzım sulanarak bakmaktan başka birşey yapamıyorum. Elerinize sağlık.

sarkaç dedi ki...

Geçmiş olsun Ramazan Bey. Mideyi dinlemek gerekli, rahatsızlığını belirtiyorsa üzmemeliyiz onu ki o da bizi üzmesin.

Related Posts with Thumbnails