7 Mart 2010 Pazar

Etli Lahana Sarması



ETLİ LAHANA SARMASI

Çocuklarıma et yedirebilmemin nadir yollarından biri de etli sarma ve dolmalar. Yaprak sarması, taze biber, kabak, patlıcan dolması zeytinyağlı ise benim ağız tadıma uyar. Etli dolmalardan ise sadece lahana ve kuru dolmalarını severim.

Lahana mevsimi ile birlikte de sık sık lahana sararım. Kıymalı yapınca hiç olmazsa protein açığımızı da bir miktar gidermiş oluyoruz.

Sarmayı kayınvalidemin yaptığına benzer şekilde üzerine salçalı sos dökerek pişiriyorum, zeytinyağlı sarmadan ayrı bir görünümde olması için ve bahaneyle et yenebilsin diye daha çok iç alan muska şeklini tercih ediyorum.

Kayınvalidemden öğrendiğim başka bir konu da üzerine çiğ düşmeden lahana alınmayacağı aksi halde lahana yapraklarının sert olacağı. Ama ben lahanayı sevdiğim için bu süreyi bekleyemiyorum doğrusu.

Malzemeler:

Yaklaşık 20-25 büyük dolmalık lahana yaprağı (iç kısmı salatada kullanılmak üzere ayrılabilir ya da eski tabirle “koca görmez” dolması yapılabilir.)

İç malzeme:
1,5 su bardağı pirinç
200 gram kıyma
2 çoba kaşığı mısır özü yağı veya tereyağ (kıyma yağsız ise)
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
1 çay bardağı su
1’er demet maydanoz ve dereotu
Nane, kekik, kimyon, acı kırmızı biber
Tuz

Sos:
1 çorba kaşığı biber salçası ( zevke göre acı veya tatlı)
1 çorba kaşığı sıvı yağ
½ limon suyu
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Lahana yaprakları ayırılır yıkanır. Kaynayan suda her bir yaprak ikişer ikişer yaklaşık 1-1,5 dakika haşlanır. Soğuduktan sonra sert damar kısmı kesilir. Kalan kısım yaprak büyüklüğüne göre 6-7 cm genişliğinde iki veya üç şerit halinde kesilir.

Pirinç yıkanır, suyu süzülür. Soğan ince ince çentilir. Maydanoz, dereotu kıyılır. Tüm iç malzemesi karıştırılır. 1 çay bardağı su eklenerek harç yumuşatılır.

Tencerenin tabanına maydonoz sapları ve lahana damarları serilir. Lahana şeritleri içine birer kaşık iç konarak muska şeklinde sarılır. Tencereye dizilir.

1 kaşık biber salçası, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, ½ limon suyu, 1 çay bardağı su içinde ezilir. Tenceredeki sarmaların üzerine gezdirilir. Üzeri kalan lahana yaprakları ile örtülür ve iç kapak olarak porselen bir kapak kapatılır. Tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra ocağa konur. Tencereden buhar çıkmaya-kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. 45-50 dakika pişirilir.

Afiyetle

2 yorum:

Cafe Pepela dedi ki...

Çorba için geldim lakin bu muhteşem lezzeti görünce kendimi burada buldum.Enfes bir kare!
Gönlüne,emeğine sağlık.Kızım lahana müptelası! Her gün yapsam yer dolmasını o derece..
Sevgi ile

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim. Mükemmel karelerin sahibinden "enfes bir kare" yorumunu almak mutluluk verici.
Civcive afiyet olsun, ne kadar şanslı olduğunu bilerek yaşasın.

Related Posts with Thumbnails