28 Mayıs 2014 Çarşamba

Minimalist Kısır


Farkındayım garip bir başlık oldu "minimalist kısır". Aslında "basit kısır" yazmıştım ama Hegel'in "Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır." dediği minimalizm geldi aklıma. Basitlik ve yavanlık içermeden sade ve yalın olmayı uygun gördüm kısırıma.

Karmaşık lezzetleri sevenler için yavan gelmesi kaçınılmaz, bunun da farkındayım ama çoğunlukla bu şekilde yapıyorum kısırı. Arada bir daha çok baharatlı halini de yapıyorum. Yazın domates suyu kullandığım da oluyor, salatalık, biber, bazen de sarmısak. Yeni öğrendiğim yumurtalı kısırı da denenmeye değer görüyorum ama blogumda damağımın vaz geçemediği sade ve yalın "minimalist" kısır tadı da bulunsun.

Neler kullandım
Malzemelerin miktarları standart değil, yaklaşık değerler. Biraz tadarak karar veriyorum aslında neyi ne kadar koyacağıma.
2 su bardağı köftelik bulgur
Sıcak su
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 silme çay kaşığı toz zencefil
2 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Birer avuç maydanoz, dereotu, taze nane
7-8 adet taze soğan 



Nasıl Yaptım
Kapağı iyi kapanan bir kaba bulgurları koydum. Suyu kaynatıp altını kapadım. Kaynaması durduktan sonra bulgurların üzerini geçti geçecek miktarda su ekledim. Yani üzerinde hiç su göllenmeyecek kadar. Bulgurlar daha yumuşak olsun istenirse üzerini 1-2 milim geçecek kadar su konabilir. Kapağını kapadım, 10 dakika dinlenmeye bıraktım. Kapağını açıp bir kaşıkla bulduru karıştırıp alt üst ettim yine kapağını kapadım. 8-10 dakika daha beklettim.

Bu arada yeşilliklerimi ve soğanı yıkayıp kıydım.

Bu süre içinde bulgur ellenebilecek sıcaklığa gelmiş oluyor. Salçaları, tuzu ve zencefili ekleyip, salçaları tamamen yedirene kadar avuç içimle sürtme-yoğurma yaptım. Limonu da ekleyip yedirene kadar sürterek yoğurmaya devam ettim. Yağı ve yeşillikleri ekleyip son bir karıştırma ile kısırı tamamladım.

Zencefilsiz kısır yapmıyorum çünkü bulgurun ve soğanın yol açacağı mide-barsak şikayetlerini azaltıyor. Biber salçasının acısı, yeşilliklerin aromaları da yeterli geliyor bana. Servis yaparken biraz nar ekşisi ile tatlandırma... Sonuç az malzemeli sade ve yalın bir kısır.

Afiyet olsun....

2 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok severiz elinize saglik,simdi olsada yesek biraz fená olmazdi hani.:))Toz zencefil hic kullanmadim tabiki ,denemeli en kisa zamanda,sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

sunumda çok şık olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Related Posts with Thumbnails