21 Mayıs 2014 Çarşamba

Asma Yaprağında Enginar


Bu tarifin aslını Enginar Sarma adıylaTümay'ın Mutfağında gördüm.

Enginarı dolma olarak seviyoruz ama enginar mevsiminin sonuna geldik. Taç yaprakları sertleşen enginarlardan dolma yapmak artık mümkün değil. Bu tarifteki yöntemi kullanarak enginar dolması nevsimini uzatmak mümkün oldu.

Enginarı asma yaprağına sarma fikrini Tümay'ın mutfağı'ndan aldım ama bizim evde İstanbul usulü üzümlü-fıstıklı dolma değil de İzmir usulü yalancı dolma içi sevildiğinden benim tarifim farklı oldu. Zeytinyağlı dolma üzümsüz-fıstıksız olmaz diyenler için Tümay'ın Mutfağında güzel bir tarif sizi bekliyor.

 Malzemeler

7 adet orta boy temizlenmiş yıkanmış enginar çanağı
30-35 adet taze asma yaparağı
7 tatlı kaşığı pirinç
2 büyük boy kuru soğan
7-8 adet taze soğan 
Yarım çay bardağı limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı , tercihen sızma
1 demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Karabiber, tuz,

Yapılışı
Taze asma yaprakları 8-10lu demetler halinde kaynayan suya atılır. Rengi değişince ters yüz edillir. Diğer tarafının rengi de değişince çıkarılır. Soğumaya bırakılır.
Kuru soğanlar çentilerek doğranır. Taze soğan ve yeşillikler kıyılır. Tüm dolma harcı malzemeleri karıştırılır.
Enginarlar muhafaza edildiği limonlu sudan çıkarılır, iyice yıkanır. Limonla ovulur.

Asma yapraklarının 4-5 tanesi aralarında açık alan kalmayacak ve bir daire oluşturacak şekilde düz bir yüzeye serilir. Ortasına enginar çanağı yerleştirilir ve içine 2-3 kaşık iç konur. Yapraklar üzerine kapatılarak enginarın tamamı sarılır.

Dibine kullanılan yeşilliklerin sapları yıkanıp konmuş tencereye pirinçli kısım alta gelecek şekilde yerleştirilir. İzmir usulü yalancı dolmada pirinç kavrulmadığı için bu şekilde yerleştirildiğinde pirincin pişmesi daha kolay olacak. Sarmaların üzerlerine fırça ile biraz zeytinyağı sürülür. 1 çay bardağı su eklenir. Orta ateşte kaynayıncaya kadar beklenir, sonra altı kısılarak 40-45 dakika pişirilir. Ara ara suyu kontrol edilir, gerekirse azar azar sıcak su ilave edilir.


Enginarları kıyılmış dereotuyla karıştırdığım yoğurtla servis yaptım. Enginarı yoğurtla sevmeyenler için ekşili soslar da kullanılabilir.

Afiyet olsun

1 yorum:

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik, son zamanlarda ne güzel yemekler yapmissin.
Berlin'den sevgiler
Nesrin

Related Posts with Thumbnails