25 Ekim 2010 Pazartesi

Turpotu Salatası


Pazarda yerini alan sonbahar otlarından biri de turpotu.  Bu lezzetli otu toplaması da çok zevklidir ama artık pazardan veya köşe başlarına oturmuş otçu teyzelerden alıyorum. Turpotunun salata için tercih edilen kısmı saplarıdır.  Ben yapraklarına da kıyamıyorum.


Bu salata da bir ot haşlaması. Kökü, kartlaşmış veya sararmış bölümleri ayıklanır, sapları tercih edildiği için yeşil yaprakları üstden biraz kesilir, çok iyi yıkanır.

Kaynayan suya demetler halinde atılır, yumuşayana kadar haşlanır. Kevgirle suyu süzülerek servis tabağına alınır. Limon, sızma zeytinyağı ve tuzla hazırlanan sos gezdirilerek servis edilir.

Afiyet Olsun.

Güncelleme: Miskokulu Lezzetler Mine, hem turpotunun hem de cibesin pişirilmesini ayrıntıları ile çok güzel anlatmış, görselleri de çok iştah açıcı.  Pişirmek isteyenler  eğer önceden görmedilerse öneririm, ziyaret etsinler. Mine'ye teşekkürler.

25 yorum:

mintinin dünyası dedi ki...

selam ve sevgiler arkadaşım.hiç tatmadığım bir lezzet.lakin güzel görünüyor.ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Turpun ot kısmı anırım bu turp otu..Ve biz o kısmını kullanmıyoruz,neden kullanmamışız acaba ? Her tür yeşili afiyetle yüketirken,turp kulpunun suçu ne ki :) İlk fırsatte değerlendircem inşallah...Mutlu haftalar diliyorum ablacığım,sevgilerimle...

yemekbiraşk dedi ki...

yeşillik bende çook seviyorum eline sağlık
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Off otlarin sahidir kendileri, cok severim. Ama son 25 yildir sadece 1 kere yiyebildim, o da kisin Turkiye'ye gittigimde :( Kim bilir bir daha ne zaman yiyebilecegim, burada yok maalesef...
Afiyet olsun, sevgiler

Asuman

Bayram Kombesi dedi ki...

hic bilmem bu otu, merak ettim simdi tadini.

kalpkurabiye dedi ki...

hiç tatmadım bende:))
çokda merak ettim nişanlım sayesinde ciddi bir otsever oldum bende yavaş yavaş öğreniyorum:))

sarkaç dedi ki...

Sevgili Mintinin Mutfağı, otseverler için kendisi çok özeldir. Tıpkı siz arkadaşlar gibi.

Sevgili Zeliha'cığım, bu ot sadece turpun yaprak kısmına şekil olarak benzeyen yabani bir ot. Doğada kendi kendine yetişiyor. Turpun yapraklarının kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum.

Sevgili Yemek bir Aşk, yeşilliğin yeri bir başka.

Sevgili Arnavut Ciğeri, ülkemizin otları çok güzel ama siz oralarda başka lezzetleri de keşfetme şansına sahipsiniz. Keşke otları uzun süre saklama imkanı olsa da sizin için saklasak veya gönderebilsek.

Sevgili Bayram Kömbesi, turpotunu yiyenlerin yorumlarından iki örnek: Allah'ın otu işte, koyun muyum ben? Allah'ım bu ne muhteşem bir lezzet!

Arkadaşlarım hepinize sevgiler, yorumlarınız için teşekkürler

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Yeşilliklere bayılırım ama turp otunu hiç tatmadım, denemek lazım. Ellerine sağlık.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Biz Egeliler için muhteşem bir lezzet bende geçen kış yayınlamıştım ellerinize sağlık sevgiler...

PEMBE KURDELE dedi ki...

izmirli olunca insan düşkün oluyor otlara bende bayılırım turpotuna carşamba pazarından alıp yapmak şart oldu ekşi ekşi oooohh ellerine sağlık.

A Kadir Bekçi dedi ki...

Sizinde belirttiğiniz gibi turp otu yabani bir bitki.Gerçek turp yaprakları sert olduğundan ve yaprak sapları dolgun olmadığından salata yapmaya uygun değiller.

susamcorekotuFeriha dedi ki...

ALTINOLUK PAZARINDA DA BOLCA VARDI SALATASINI YEMEDİM AMA SOĞANLI KAVURMASI DA HARİKA OLUYOR YARADANA ŞÜKÜR:) ŞİFA OLSUN İNŞALLAH,SEVGİLER

sarkaç dedi ki...

Sevgili Zencefil ve Tarçın, yeşillik seviyorsanız turpotunu da seveceksiniz.

Sevgili Mine, izlediğim blogları geriye dönük olarak okumayı planlıyorum. Bildiğimiz bir yemek bile olsa birkaç dokunuşla farklı lezzetler elde ediliyor. Benim ot haşlamalarım genelde saf haliyle. Hemen sizin tarifinize de bakacağım.

Sevgili Pembe Kurdela, iklimin ve toprağın mucizelerinden yararlanalım değil mi ya?

Değerli Kadir Bey,turpları hep kelle şeklinde aldığımız için yapraklarını yakından tanıma şansım olmamıştı. Bilgi için teşekkür ederim.

Sevgili Susamçörekotu, kavurmayı ben de çok severim. Elinize sağlık şifa olsun.

mine dedi ki...

otlara bayılıyorum zeytinyağı ve limon eşliğinde salatalara da ...

Yeşim dedi ki...

bende hiç tatmayanlardanım turp otunu
blog sayesinde pazarda tüm otları inceler oldum:)
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba canım hemen iadeyi ziyarete
geldim.Fajita bir Meksika yemeği bol baharatlı ve julyen doğranmış biftekle yapılan:))Ben tavuk etini daha çok sevdiğim için böyle uydur
dum.Tavsiye ederim sevgiler...

dokuzuncubulut dedi ki...

Buldukça ben de yaparım. Nefis oluyor gerçekten, üstelik çok da sağlıklı.
Ellerinize sağlık.

sarkaç dedi ki...

Merhaba Mine, ben de

Merhaba Yeşim, ben de bayılıyorum bloglara, bilmediğim lezzetleri öğrenmek çok hoşuma gidiyor.

Hoşgeldin Derya, inanılmazsın, bu ne hız. Ben de yapacağım, tarifini çok beğendim, adını ve hikayesini de bilmek istedim. Çok teşekkür ederim.

Merhaba Dokuzuncu Bulut, teşekkürler ziyaretin için. Ben hala sana yorum bırakamıyorum. Bakalım sorunu ne zaman çözeceğim. Bu vesileyle tarif ve önerilerine bayıldığımı şimdi söyleyeyim.

Cafe Pepela dedi ki...

Cibes,turpotu..
Maşallah,hepsi şifa olsun inşaAllah.Bu güzelliklerden ziyadesi ile istifade etmeli.Yiyenlere afiyet,bal,şeker olsun.Buralarda olsa da alsak :)
Sevgilerimle

YeMeK vAkTi dedi ki...

Değişik değişik ot tarifleri vermşlsşn sarkaçım ellerine sağlık

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

öncelikle, ziyaretinize ve iyi dileklerinize teşekkür ederim. inşallah her şey yoluna girdiğinde ben de yemek tarifleri paylaşacağım. ancak şuan yapmaya ve resimlemeye zamanım ve isteğim yok. inşalalh her şey yoluna girer... yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

Filiz dedi ki...

merhaba,bu otu ilk defa duyuyorum.tadını merak ettim doğrusu.ot yemeklerine zeytinyağlılara bayılırım.tarifleriniz için takipteyim..
bana da beklerim
filizinevi.blogspot.com

sarkaç dedi ki...

Sevgili Pepela, oranın yerel yenilebilir bitkilerini de merak ediyorum. Kimbilir ne lezzetler vardır.


Sevgili Aylin, bunlar buraların vazgeçilmez otları. Ben de çok seviyorum. Temizlemesi ve yıkamasını saymazsak çok da kolay hazırlanıyor.

Sevgili Emine, inşaallah en kısa sürede güzel haberler alırsın. Paylaştığın güzellikleri ilgiyle izleyeceğim.

Hoşgeldin Filiz, blogun çok güzel. Ne kadar hamaratsın, sana gıpta ettim. Ellerine sağlık.

www.sendepisir.com dedi ki...

Bir İzmir'li hemde Giritli olarak en sevdiğim otlardan biridir. Kış aylarının vazgeçilmez salata çeşidimdir. Ellerinize sağlık, yazışmak dileklerimle..
www.sendepisir.com / Nilgün

sarkaç dedi ki...

Merhaba Niloş, size uğrayıp Girit lezzetlerinizden yararlanacağım. Sevgiler

Related Posts with Thumbnails