Sonbahar otları pazarlarda yerini almaya başladı. Cibes de onlardan biri. Otlar genellikle yöreye özgü olurlar, cibes ise sanırım lahana olan her yerde bulunabilir.
Annem için enginarla yarışacak bir lezzetteydi cibes. Ancak ona göre pazarda cibes adıyla satılan otlar gerçek cibes değil çığmış lahana filizleriydi. Cibesin yabani lahana olduğunu ve bir lahana tarlasından ancak 5-10 kök çıktığını söylerdi.
Ben yine de cibes adıyla satılan otları alıyorum, bunların gerçek cibes mi yoksa lahana filizi mi olduğunu anlayamıyorum ama severek yiyorum.
Sebze ve ot seven herkesin seveceği bir lezzet cibes. Hazırlaması da çok kolay Bütün otlar gibi, güzelce haşla, zeytinyağı ve limon gezdir afiyetle ye. Sadece haşlanırken çıkan kokuya katlanmak gerek.
Malzemeler
1/2 kg cibes
1 limon
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı
Cibesler iyice yıkanır, suyu süzülür. Varsa kalın sap ve damarları ayıklanır.
Büyük bir tencerenin 3/4üne kadar su konur ve kaynatılır. İstenirse kaynama suyuna tuz eklenebilir. (Ben kaynama suyuna tuz koymuyorum, babam tansiyon hastasıydı, annem haşlamalara tuz koymazdı, ben de öyle alıştım)
Cibesler kaynayan suya porsiyonlar halinde atılır. Yumuşayıncaya kadar kapağı açık halde kaynatılır. Pişenler bir kevgirle servis tabağına alınır. İrice doğranır.
Ayrı bir kapta limon, zeytinyağı, tuz karıştırılır. Haşlanmış cibeslerin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
16 yorum:
Ben de çok severim eee egeliyiz ne de olsa :))
zeytinyağı otlar vazgeçilmezimiz ...
Bende buna lahana filizi diyorum gerçek cibezi şimdiye kadar görmedim bak şimdi çokmerak ettim..........
Ellerine sağlık canım....
Birazda üzerine çökelek serpiştirebilirsin güzel oluyor.....
bayılırım bende cibeze ekşi ekşi ne güzel olur yemesi. evet şimdi cibez diye lahana filizi satıyorlar tadıda aynı değil zaten. ama bende senin gibi buuda severek yiyorum.
canım arkadaşım selam ve sevgiler benden.ilk senden duyuyorum bu bitkiyi.ilginç geldi ma yemek halini pek beğendim.ellerine sağlık
ilk defa duyuyorum bu otu çok ilginç geldi gerçekten bir dahaki pazar günü mutlaka bakıcağım tezgahlara :)
sevgiler...
Nefis görünüyor, lahana kokusunu aldim neredeyse. Sevgiler...
Merhaba Yıldız, otlar vazgeçilmezlerimizden, çökeleği de çok severim. İkisinin uyumu çok güzel olacak.
Merhaba Pembe Kurdele, arada gerçek cibes de satılıyordur belki ama ben ayrıt edemediğim için lezzetini de bilmiyorum. Aldıklarımı da zevkle yiyorum dediğin gibi ekşi ekşi.
Merhaba Mintinin mutfağı, cibesin yetiştiği yerler hakkında bilgim yok, ama bulursanız deneyin, seveceğinizi düşünüyorum.
Sevgili Yeşim, otlar farklı bir lezzet katıyorlar soframıza, sade bir lezzet, hatta sarmısak bile koymayız genellikle o saf lezzeti hissedebilmek için. İstanbul da bildiğim kadarıyla zengin bu yönden. Sanırım bulabilirsiniz.
Sevgili Nesrin, kokusuyla lezzeti ters orantılı. Pişirdekten sonra o koku da kalmıyor.
Arkadaşlarım, sevgiyle kalın.
bende çok severim ot yemeklerini denk gelirsem bahar zamanı na anneme mutlaka pişittiririm :)
elinize sağlık sevgiler..
Ayy ne cok ozlemisim filizi :)))
(bizdeki tek ismi) filizdir.
cok guzel olur. limonsuz derneyin bir kezde.Filizin kendi tadini daha cok hisedersiniz.
Otlatri cok ozleyip yiyemeyenler icnde tuketin.
Sevgiler,
Sefa
:)) nişanlım derin derin iç geçirdi:)
egeli olduğundan bu otla pek bir aşikar:))
izmirden getirecek bayramda nasipse bende yaparım ona bu salatadan:)
elleriniz dert görmesin:)
Sevgili Yemek bir Aşk, afiyet şeker olsun.
Sevgili Lezzet Sefası, bana koyun diyebilirsiniz ama itiraf edeyim, ben bazen çiğ çiğ yiyorum bu otları, o kadar çok seviyorum ki her halini.
Sevgili Kalp Kurabiye, eminim sizin oradaki dağlarda ne lezzetli otlar vardır, iki mutfağı karıştırıp muhteşem lezzetler elde edeceğini biliyorum. Mutluluklar...
Canım ilk defa duydum bu otu öğren
menin yaşı yok malum:))ellerine sağ
lık sevgiler...
ilk kez duydum ama ALLAH gereksiz hiç bir şey yaratmaz:)) şifa olsun sevgiler
merhabalar....ben bu salata cesıdıne bayıldımmmmm.ben bırde çiriş salatasını aynı şekilde yapıyrm.ılk duydugumda cok sasırdıgım bu yesıllığıde sızın kesın bıldıgınze emınım...sız egelıler butun yesıllıklerı guzellestırıp sunan sızlersınız...ellerınıze saglık...en kısa zamanda bu yesıllıgı bulup,tatmayı istiyorum.paylaşımınız ıcın cok cok tesekkurler...
ilk defa duydum cibes diye bir ot
eminim guzeldir
resimden sanki yeni cikmaya baslayan karalahanaya benziyor
eminim tadi cok guzeldir
elleerine saglik canim
Sevgili Derya, otların birkısmı konusunda herkes aynı fikirde değildir ama sanırım cibes bir istisna. Onu yiyen herkes beğeniyor.
Sevgili Susamçörekotu, O'nun hikmeti sonsuzdur. Şifa olsun
Sevgili Gözde, çirişi senden duyuyorum, bilmediğim bir ot. Bir ot hastası olarak o lezzeti bulup tatmaya çalışacağım. İltifatın için teşekkürler, her yöremizde güzel yeşillikler var. Egenin şansı sanırım ikliminde.
Sevgili Öznur, ben de karalahanaya ulaşamamaktan şikayetçiyim. Onunla yapılmış tarifleri gördükçe nasıl merak ediyorum bilseniz.
ne güzel bir sayfa bu otlara yer veren cibeşi de ilk defa duyuyorum
Yorum Gönder