Oğlum pizzayı çok seviyor özellikle de bol zeytinli ise. Hamur tercihi ise bizim evde farklı, eşim kalın hamurdan hoşlanıyor, ben ise ince hamurdan. İkisi arası bir kalınlıkta yapıyorum ben de. Bu tarifim büyük fırın tepsisi ölçülerini içeriyor.
Malzemeler
Hamur
500 gr un ( yaklaşık 4,5 su bardağı elenmiş havalandırılmış un)
2 bardak ılık su
1/2 limonun suyu
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz (üst malzemesinde tuz fazla olduğundan)
1 paket (5 gr) instant maya
Sos:
Mevsimine göre 1 adet orta boy şeftali veya 1 adet elma
1 küçük boy domates
1 tatlı kaşığı salça
1 küçük boy soğan
1 diş sarmısak
1 adet yeşil veya tatlı kırmızı biber
1 adet yeşil veya tatlı kırmızı biber
Kekik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 bardak su
1 tatlı kaşığı un
1 bardak su
Üst malzemesi
1 kase Kaşar peyniri
1/2 kase küp doğranmış beyaz peynir
Yaklaşık 1/2 kase zeytin (hazır halka zeytinler yeşil toplanıp sonradan siyahlaştırılıyor ve bu bizim ağız tadımıza çok uymadığı için nadiren kullanıyorum. Genellikle tirilye zeytinin çekirdeğimi çıkararak kullanıyorum.)
Yapılışı
Hamur:
Su ve limon suyu hariç tüm hamur malzemesi karıştırılır. Üzerine yavaş yavaş su ve limon suyu ilave edilerek mikserin hamur karıştırıcısıyla karıştırılır. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri ıslak bezle kapatılarak oda sıcaklığında kabarması tamamlanana kadar beklenir. Parmağımızla üzerine bastırdığımızda şekil kalıyorsa mayalanması tamamlanmıştır.
Sos:
Soğan, domates, sarmısak, meyve, biber küçük doğranır. Salça, kekik, yağ ve 1 bardak su eklenir. Yaklaşık 10 dakika pişirilir. Un biraz su ile sulandırılır ve kaynayan karışıma ilave edilir. 1-2 taşım kaynadıktan sonra blendırdan geçirilir.
Kabarması tamamlanmış hamur yağlanmış tepsiye alınır. Eller de biraz yağlanarak tüm tepsiye yayılır. Üzerine ılınmış sosdan yayılır, bolca kaşar peyniri konur. Kaşarın üzerine diğer malzemeler yerleştirilir.
220 C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder