14 Aralık 2015 Pazartesi

Tortulu Yumurta


Köy pazarında satılan ürünlerden biri tortu. Süt kaymaklarını biriktirip ocakta kısık ateşte kavurarak yaptıklarını söylediler sorduğumda. Yapım ayrıntılarını bilmiyorum. Sanırım kaymağın protein kısmı çökelerek tortuyu oluşturuyor üstte de sadeyağ kalıyor. Sadeyağı ayırıp altta kalanı tortu olarak satıyorlar.

Satıcılar buzdolabında uzun süre dayanacağını söylüyor ama ben yine de küp küp bölerek buzlukta saklıyorum. Kullanmak istediğimde gerektiği kadar çıkarıyorum.

Tortuyu yağda yumurta, omlet ve makarna yaparken kullanıyorum. Sahanda peynirli hatta sade yumurtaya eklendiğinde lezzeti katlanıyor. Soğanlı yumurtada ise ilk kez denedim ve beğendiğim bu tadı sizinle paylaşmaya geldim.


Neler kullandım:
1 yumurta
1 beyaz soğan
1 kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kadar tortu
Tuz, karabiber, acı pulbiber ve çok az köri


Nasıl yaptım:
Soğanları piyazlık doğradım. Ocağın en küçük gözünde ve en kısık ateşte zeytinyağı ile birlikte yumuşayana kadar pişirdim. Soğan yavaş yavaş pişerken buzluktan çıkardığım tortu oda sıcaklığına gelmiş oldu. Tortu ve baharatları da ekleyerek bir kaç dakika daha çevirdikten sonra ortasını açarak yumurtayı kırdım. Sahanın kapağını kapayarak yumurta istediğim kıvamı alana kadar pişirdim.

Afiyet olsun....

3 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hiç duymamıştım tortuyu ama yumurta nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

ilk defa duydum. çok değişikmiş. ellerinize sağlık
Şimdiden yepyeni tariflerle şenlenen, yepyeni kitaplarla zihnimizi açan süper bir yıl olması dileklerimle tabii ki sağlıkla mutlulukla geçen :)
sevgiler

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlarım.
Sevgili Mine, yeni yıl dileklerine gönülden katılıyorum.

Related Posts with Thumbnails