4 Mart 2015 Çarşamba

Yemeklik Balkabağı


Blog dostum Sevgili Mine  kabak mevsiminin geçtiğini hatırlatmış, nazikçe artık yeni birşeyler ekle bloguna demiş. Sağolsun blog dostları, aranmak güzel. 

Izgara kabak Salatısını yaptığım yazlık kabakların mevsimi geçti ama kışlık kabakların zamanı şimdi. Kabak üstüne kabakla kabak tadı vermem umarım.


Pazarda görünce bu yeşil balkabağını merak edip aldık. Tatlı yaptığımız balkabaklarını hep alırız da yeşil balkabağı almamıştık daha önce. Yeşil balkabakları yemeklikmiş, tatlı yapılmazmış. Peki dedik, ayaküstü bir yemek tarifi aldık ve döndük mutfağımıza.

 
Küp küp doğrayın demişti tarifi veren.. Üstüne yemeklik doğranmış soğan, onun üstüne domates... Tuz, pul biber ve zeytinyağı da gezdirin kısık ateşte pişirin. Bu kadar basit.

İlk dikkatimi çeken tatlı balkabaklarına göre çok yumuşak kabuklu olması ve kolayca soyulabilmesiydi. Bu özelliğine ne kadar sevindiğimi anlatamam.

Verilen tarife ilaveler yapmaya gerek duymadan pişirdim olduğu gibi. üzerine kabağın olmazsa olmazı nane kıydım ve servise hazır.

Sonuç ne derseniz; Kabaktı, bildiğimiz kabak. Bir değişik fikir, kabağı sevmeyen oğlumun yeşil balkabağının tadını yazlık kabaklardan daha güzel ve yenilebilir bulması.


Koskoca kabak sadece zeytinyağlı yemek olarak tüketilmedi elbette. Kesilse bile saklamaya dayanıklıydı. Farklık zamanlarda farklı yemekler olarak tüketildi. Bir kısmı rendelenerek pirinçli kabak çorbası yapıldı. kalan kısmı ise rendelelenip soğanla kavrularak börek içi olarak kullanıldı.



Çekirdekleri de kurutuldu, yenmeye kıyılamadı ve bahçeye ekmek üzere ayrıldı

Afiyet Olsun...

4 yorum:

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

oh be sonunda :) büyük yeşil kabak görmemiştim değişik geldi ellerinize sağlık

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Epeydir ses çıkmayınca bende meraklanmıştım :) Gerçi ben de aynı durumdayım ama benim her zamanki halim :) Uğrayıp ses verdiğin için teşellürler. Bu kabağı ben de ilk görüyorum. Enteresanmış :)

sarkaç dedi ki...

Aslında ben de yalnız bırakmak istemiyorum blogumu ama gelemiyorum ve yazamıyorum malesef:((

Unknown dedi ki...

Diyarbakirda yasiyorum ilk defa burda rastladim bende hatta balkabagi zannettim manav uyardi yemeklik abla bunlar diye bizde tarif aldik pisirdik normalde asla kabak yemegi yemeyen ben afiyetle yedim tadi patatese benziyor zaten. Eger pisirirken icine 1 tatli kasigi kadar sumak atarsaniz lezzetine lezzet katıyorsunuz diyarbakirda bu sekilde pisiriliyormus 😋😋

Related Posts with Thumbnails