22 Ekim 2013 Salı

Ben de Turşu Yaptım



Kış hazırlığı yapan biri değilim. Yıllar önce merak ettiğim için yapmıştım turşu, şimdi de oğlum istediği için. Yaptığım turşuya kış hazırlığı da denmez, tadımlık biir kavanoz turşucuktu elimden çıkan.

Sevgili Hayriye Abla'dan almıştım tarifini. Defterimi açıp aynı tarifi kullandım yine.

Neler kullandım

2 adet kelek
3-4 adet havuç
10-15 adet kornişon


Malzemeler 2,5 litrelik kavanozlar için:
1 su bardağı sirke
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
6 diş sarmısak, doğranmış olacak
1 tatlı kaşığı limon tuzu
10 tane nohut
kaynatılmış ılıtılmış su



Nasıl yaptım
Turşuluklarımı temizledim, cam kavanoza yerleştirdim. Üzerine kaynamış ılıtılmış suyu doldurdum, sonra da suyu bir kaba boşalttım. İçinden bir bardağını alıp attım. Bu şekilde kavanozumun ne kadar su alacağını belirledim. Diğer malzemleri bu suyun içine katarak karıştırdım, tuz ve limon tuzunun erimesini sağladım. Karışımı kavanoza ekledim, üzerine baskı olacak küçük bir kapak koyup kapağını kapadım. Taşarsa etrafı kirletmesin diye başka bir kabın içine yerleştirip kilere kaldırdım, arada bir karıştırdım. 2.haftadan itibaren suyun üzerinde beyaz kefler oluştu. Birkaç defa onları temizlemem gerekti. 1 ay gibi bir zamanda turşum yenecek hale geldi.

Nasıl oldu
Bence güzel oldu. Az tuzlu ve lezzetliydi. Ama kızıma göre fazla sirkeli olmuş.

Yeşil domates aldım. Bunları sadece tuzlu ve şekerli suda sirkesiz olarak yapmayı deniyorum şimdi. Olgunlaştıktan sonra limonlu suya alıp 2-3 gün de orada bekleteceğim. Annemin böyle yaptığını hayal meyal hatırlıyorum. Sonucu sürpriz olacak, umarım iyi sürpriz olur.

5 yorum:

nesrin dedi ki...

Tursu harika görünüyor. Ama ben de kirk yilda bir yaparsam tadimlik yapiyorum. Olursa bahce sebzesi olsun diyorum hep, o da burada az bulunuyor.

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim Nesrin'cim. Benim bahçe sebzesi bulabilme şansım daha fazla ama şimdiye kadar değerlendiremedim bu avantajımı. Belki bundan böyle...

şayan dirik dedi ki...

ellerinize sağlık. sorum var; o kefler (çiçeklenme de deniyormuş) bozulma yapmadı mı? ben neredeyse her gün temizliyorum ama sonu gelmiyor. bitmiyorlar. biraz bırakırsam da koku falan değişmeye başlıyor. aynı şey sirke yaptığımda da başıma geliyor. hatta tam düzeldi bu sefer kurtuldum derken yeniden oluşmaya başlıyor. çok bıktım. lütfen yardım.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Şayan Dirik, ben az miktarda yaptığım için keflenme bozulmaya yol açmadan turşuyu yiyip bitirdik. Keflenme nasıl önlenir bilmiyorum ama aklıma gelen birkaç şeyi paylaşayaım.
Kayınvalidem turşuyu hergün havalandırmamı önermişti, sonraki turşularımda her gün havalandırmayı uygulamaya çalıştım. Çalıştım diyorum çünkü hergün değil 2-3 günde bir yaptığım da oldu. Turşunu suyunu tamamen bir kaba yüksekten döküyor, sonra aynı suyu yeniden turşu kavanozuna yüksekten dökerek geri koyuyorum. Bu şekilde kef olmuyor ama fazla miktarda turşu yapanlar için pek kolay bir yol değil.
Bir arkadaşım turşu suyuna asla el değmemesi gerektiğini, el değerse kef oluşacağını söylemişti.
Sanırım asıl önemli konu tuz miktarı. Fazla tuzlu yememek için tuz miktarını az koyuyorum. 1 litre suya 2 çorba kaşığı yerine 4-5 çorba kaşığı tuz önerenler var. Belki o şekilde olursa kef oluşmaz.
Bir diğer nokta da, saklama alanının sıcaklığı olabilir. Sıcak ortamlarda keflenme artıyor. Mümkünse serin bir ortamda saklama keflenmeyi azaltabilir.
Turşu ile ilgili şöyle bir yayın var: http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fsamsun.tarim.gov.tr%2FBelgeler%2FYayinlar%2FKitaplarimiz%2Ftursu_yapimi.pdf&ei=DtnpVOyaFIXVapWfgOgL&usg=AFQjCNGOx7bzK8wha62okHKSFxpRvlSenQ&sig2=wAwPRgWUCN9kT1t94k6Gog&bvm=bv.86475890,d.d2s
Sirke konusunu bilmiyorum ama şu siteye bakabilirsiniz: http://www.mehmetsokmeninyeri.com/YemekTarifi/tarife.asp?id=1155
burada sirkedeki çiçeklenme-zar oluşumu sirkenin normal seyri olarak anlatılmış.
Sorunuza yeterli cevap veremedim malesef, bu konuda tecrübeli arkadaşlar da yorumlarını paylaşırsa memnun olurum.

şayan dirik dedi ki...

Çok teşekkür ederim :) maalesef havalandırma falan kar etmiyor. Umarım kapsamlı bilgiye sahip biri gelip bize katkıda bulunur. Kolaylıklar dilerim. İyiliklerle.

Related Posts with Thumbnails