Pazıyı genelde börek içi olarak kullanırım. Yıkamasının kolaylığıyla ıspanağın önüne geçiverir hemen. Arada bir de sarmasını yaparım değişiklik olsun diye.
Bu kez bulgurlu zeytinyağlı sarmasını yaptım. Tam hazırlamıştım ki pazı sarmalarımı, Dokuzuncu Bulut 'un tarifi geldi. Annelerimizin yaptığı gibi kemikle pişen ayrıca muhteşem bir sos barındıran özel bir tarifti bu.
Sonradan da olsa niye ben de sos eklemeyeyim ki zeytinyağlı pazı dolmama dedim ve kendimce sosladım. Sosum basit, Dokuzuncu Bulut Aslı'nın yaptığı gibi zenginleştirilerek daha güzel lezzetler elde edilebilir. Ben bu seferlik elimdekilerle yetindim. Bulgurlu, domates soslu ve zeytinyağlı bu pazı dolması çıktı ortaya.
Sonradan da olsa niye ben de sos eklemeyeyim ki zeytinyağlı pazı dolmama dedim ve kendimce sosladım. Sosum basit, Dokuzuncu Bulut Aslı'nın yaptığı gibi zenginleştirilerek daha güzel lezzetler elde edilebilir. Ben bu seferlik elimdekilerle yetindim. Bulgurlu, domates soslu ve zeytinyağlı bu pazı dolması çıktı ortaya.
Malzemeler:
1 demet pazı
İç:
1 adet büyük soğan
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Maydanoz, dereotu, nane
Tuz, karabiber, kimyon, kekik
Sos:
Bir su bardağı kadar domates rendesi veya doğranmış domates
3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
Yapılışı
Pazılar yıkanır, sıcağa dayanıklı bir kaba konur. Üzerini kaplayacak şekilde kaynatılmış, ilk sıcağı giderilmiş su eklenir. 5-6 dakika beklendikten sonra suyu süzülür, pazılar soğumaya bırakılır.
Soğan ince çentilir, zeytinyağı ile şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavrulur.
Üzerine bulgur eklenir. 3-5 dakika soğanla birlikte çevrilir.
Salça eklenir 1-2 dakika da salça ile çevrildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenir.
Ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılır. Bulgurun suyunu çekip kabarması beklenir.
Yeşillikler yıkanır ve ince doğranır. Ilımış ve kabarmış bulgura yeşillikler, baharatlar ve tuz katılarak, kaşıkla karıştırılır.
Soğuyan pazılar düz bir yüzeye alınır. Ortadaki sert damarı kesilerek çıkarılır. Elde edilen iki parça yaprak ister muska, ister kalem şeklinde sarılır.
Kesilmiş pazı damarları tencerenin dibine yerleştirilir. Sarmalar aralarında boşluk kalacak şekilde dizilir.
Domates, yağ ve ister dilimlenmiş, ister ezilmiş sarmısak yağ ile tavada çevrilir. Yarım su bardağı su eklenip karıştırılır ve sarmaların üzerine gezdirilir.
İç kapak olarak porselen bir tabak yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir.
Afiyet olsun
22 yorum:
eline sağlık canım... çok lezzetli olmuş bende severim
sevgiler...
Hayırlı akşamlar canım ablacığım..
Pazı sarmaların nefis olmuş,sosu ayrı bir çekicilik katmış..
Normal sarmalara da uygulanabilir sanırım bu sos,ilk fırsatta denicem inşAllah..
Yürek dolusu sevgilerimi yolluyorum..:)
Yesil yesil cok lezzetli duruyor. Ellerine saglik.
üstünede sarımsaklı yoğurt dök arkadaşım.harika oluyor.ellerine sağlık canım öpüyorum.
Ellerine sağlık nefisss görünüyorlar gerçekten sevgiler...
Pazı kullandığım bir sebze değil fakat çok leziz görünüyor denesemmi diye düşünmeye başladım :)
Ellerinize sağlık,yemek değil sanki bir tablo..
Fansızların dediğince;önce göz doyuyor sonra geniz ile damağa sıra geliyor.
Eh!! bunu da tadanlar bilir herhalde..
Saygılar.
ellerine sağlık iştah açıcı görünüyor..
Kesinlikle muhteşem.
ellerine sağlık ,Hayırlı ve bereketli cumalar.
Muhteşem görünüyor, sabah sabah demeden olsa yerdim valla... Ellerine sağlık canım, eminim sosu da ayrı bir lezzet katmıştır.. Sımsıcak sevgiler...
yumuşacık harika bir lezzet görüntüsüde çok güzel
ellerine sağlık canım
Sevgili YemekBirAşk, teşekkür ederim.
Sevgili Zeliha, kayınvalidemden öğrenmiştim, etli lahanaya uyguluyordum sadece. Ama hoş bir lezzet veriyor gerçekten.
Sevgili Nesrin teşekkür ederim.
Sevda'cığım haklısın, yoğurtla nefis oluyor.
Sevgili Özgen, teşekkür ederim.
Hoşgeldin MiniMutfaktan, sebze seviyorsanız eğer pazıyı da denemelisiniz.
Değerli AğzıBozukDüşmanı, iltifat ediyorsunuz, teşekkür ederim.
Sevgili Aylin, teşekkürler.
Sevgili Yeşim, çok teşekkür ederim.
Sevgili Aysel, sosu öneririm, özellikle de Dokuzuncu Bulut'un sosu çok harika olacaktır.
Sevgili Hande çok teşekkür ederim.
Çok güzel olmuş sarmayı hiç üçgen yapmamıştım ,ellerine sağlık.Bu sosu bende herzaman kullanırım güzel birlezzet veriyor.
Ablacığım,
pazı sarmasını ilk fırsatta deneyeceğim öyle bir iştahlandım ki anlatamam..
bir de o güzell yorumunu okudum ya keyfim hepten arttı:)
mmmh nefisss görünüyorlar, sunumlarida cok hos olmus canim..ellerine emegine saglik.. cici geceler diliyorum..
Ellerine sağlık arkadaşım, harika bir sarma, muska gibi de yapmışsın değişik olmuş. Sevgiler...
Sevgili AnneanneninEmekleri, pazının şekli nedeniyle üçgen sarmak bana daha kolay geliyor. Ben de artık sizler gibi soslu yapacağım.
Deniz'ciğim, senin güzel yazıların beni canlandırıyor, hayata daha güzel bakmamı sağlıyor. Umudun ve mutluluğun daim olsun.
Sevgili Hasret, güzel görüşün için teşekkür ederim. Sunumda sana yaklaşmam mümkün değil.
Sevgili Zencefil ve Tarçın, teşekkür ederim, muska şekli daha kolay geliyor ve daha çok iç aldığından genellikle tercihim oluyor.
canımmmm,
sen hep pazılı tarifler pişir bize emi:))
neden mi.
süper yapıyorsunçünkü.
bana pazıyı sevdiriyorsun.
ellerine sağlık.üstelikte bu sarma bulgurlu.en sevdiğim.
eminim lezizdir.
sevgilerimle...
Ellerine sağlık arkadaşım, nefis olmuş. Pazı sarması en sevdiğim yemeklerden biridir. Tarifimi beğenip, uyguladığın için çok teşekkür ederim. Domates sosu zeytinyağlısına da çok yakışmış doğrusu...
Sevgiler.
Ne kadar değişik tariflerin var yahu. İlk defa duyduğum şeyler hep. Babama senin blogunu söyleyeyim de, buradan baksın bari :) Ellerine sağlık :)
Bayılırım! Harikasın.
Çok severim bu gün bende yapacağım :) banada beklerim ..http://www.seviminaskanasi.com/
Yorum Gönder