Kuzukulakları tezgahlara yerleştiğine göre, ekşi tarifleri kuzukulağı ile sürdürelim. Eğer ekşi sevenlerdensiniz buyrun bu tabak size.
Kısırı taze asma yaprağına veya marul yaprağına sararak yemeyi tercih ediyorsanız, bir de kuzu kulağı ile deneyin derim. Kuzu kulağının kendine has ekşi tadı ile kısırın birlikteliği tadılmaya değer. İster sarın, isterseniz anam-atam usulu yaprağı kısıra bandırarak yiyin.
Kısırı nasıl seviyorsanız öyle hazırlayın ki kuzukulağının farkını hissedebilesiniz. Sadece kullandığınız ekşi miktarını yarı yarıya azaltmanızı öneririm.
Yaptığım kısırın tarifini veriyorum gene de. Fazla baharat içermeyen sade bir tarif benimki.
Malzemeler:
1 demet kuzukulağı
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 silme çorba kaşığı acı biber salçası
Yarımşar demet maydanoz, dereotu
5-6 adet taze soğan
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
3 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı zencefil
Tuz
(Baharat çeşidi ve miktarı zevke göre değişebilir. Benim için zencefil tek başına yetiyor)
(Ekşiyi o kadar çok severim ki kuzukulağının ekşisi yetmez derseniz, istediğiniz kadar limon veya nar ekşisi ekleyebilirsiniz.)
Yapılışı:
Kuzukulakları iyice yıkanır. Sapları kesilir. Sarılabilecek büyüklükteki yapraklar el dayanabilecek sıcaklıktaki su içinde 5 dakika tutulur. Sarılacak kadar yumuşaması yeterlidir. Suyunu tamamen süzmesi için bir süzgece alınır.
Taze soğan, maydanoz, dereotu güzelce yıkanıp ince ince kıyılır.
Su kaynatılır, altı kapatıldıktan 1-2 dakika sonra köftelik bulgurun üzerine dökülür. Bulgur kabının kapağı kapatılır. 10-15 dakika beklenir.
Kabaran bulgura salçalar ilave edilir ve yedirene kadar yoğurulur. Tuz, zencefil, nar ekşisi ve zeytinyağı eklenerek yoğurulmaya devam edilir. İyice karıştıktan sonra kıyılmış yeşillikler konarak bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
Kısır, kuzukulaklarına sarılarak afiyetle yenir.
Güncellenmiş Gülümseten Ödül
Sevgili arkadaşım Yemek Bir Aşk ve Banudan Şımartan Tatlar beni bu güzel ödüle layık görmüş. Bu ödülü çok sevdim, herkesin yüzüne içten bir gülümseme getirebilmek ne güzel olurdu.
Arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor ve bu ödülü bütün blog dostlarımla paylaşıyorum.
Ve diğer bir güncelleme:
Güncellenmiş Gülümseten Ödül
Sevgili arkadaşım Yemek Bir Aşk ve Banudan Şımartan Tatlar beni bu güzel ödüle layık görmüş. Bu ödülü çok sevdim, herkesin yüzüne içten bir gülümseme getirebilmek ne güzel olurdu.
Arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor ve bu ödülü bütün blog dostlarımla paylaşıyorum.
Ve diğer bir güncelleme:
Sevgili İçimdenGeldiğiGibi de beni bu ödüle layık görmüş. Nasıl mutlu ve bir o kadar da mahcup oldum anlatamam. Bazen günde 2-3 saatimi harcıyorum blog başında ama yine de yetişemiyorum arkadaşlarımın her yazısına veya gözümden kaçırıyorum bazı şeyleri. Bu vesileyle; farkına varmadan atladığım başka şeyler de olmuşsa eğer, üzgünüm inanın.
Şu Post-it'e bakar mısınız, bu hoş sunumu nasıl da atlamışım ben. Ayıpladım kendimi.
31 yorum:
Çok ilginç. Kuzum çok beğenecektir. Ellerinize sağlık.
Merhabalar canim, gece gece cok canim cekti. Kuzukulaklada eksi eksi öyle nefis olurki, agzimdan sular akamak üzere, ellerine saglik, sevgilerimle....
kısırı çok severim ama böyle yemek hiç aklıma gelmemişti.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
bu ne güzel bir fikir ve görüntü:))
ellerine sağlık,şifa olsun
Sarkaçım
kuzukulağı bulamayan ve çok seven benim gibi birine bu tam bir eziyet:)
bayılırııııım:(
eline sağlık sizlere afiyet olsun canım ben sadece bakayım dimiii?:D
sevgiler
Ekşiyi de kısırı da çok seviyorum..
O zaman benim için hzırladığın bu özel ve güzel tabağı aldım :)
Ellerine,emeğine sağlık ablacığım..
Tadı da şahane,görüntüsü gibi :)
Ödülün de hayırlı olsun,hayatta ve sonrasında seni hep mutlu edecek ödüller alman duasıyla..
Kısır en sevdiğim lezzetlerdendir.. Bu haliyle hiç denememiştim fena fikir değil, yeşilliği çok severim..
Ellerine sağlık...
Fotoyu kullanmamıştım ama bu ödülü gönderdiklerim arasında siz de vardınız.:))
Bu arada kısır ve fotolar müthiş görünüyor.
Sevgiler...
http://icimdengeldigigibii.blogspot.com/2011/01/post-it.html
Ama olmaz ki!
Sen de bizi canevimizden vuruyorsun abacım.
Kuzu kulağı ile hiç denemedim.Güzel fikir..
Gözlerim parladı bakarken :)
Ne kadar muntazam görünüyorlar.
Kısırdaki zencefil de dikkatimi çekmedi değil.Lezzet minik detaylarda saklı.Nar ekşisi de bomba olmuş üstüne..
nefis görübüyor.ellerine sağlık canım.
Çocukluğumda Karadeniz de kısır pek bilinmezdi.İlk duyduğumda nasıl bir yiyecek olduğunu merak etmiştim.Şimdi severek yiyorum,özellikle acılı olursa.Kısırın kuzukulağı ile yendiğini bilmiyordum.Elinize sağlık.
ne kadar güzel düşünmüşsün.. kuzukulağı sarmasını:) bayıldım.. ama nerede bulucaz burada mümkün değil :)
sevgiler
Bizim evde kuzu kulağını en çok eşim sever deneyip ona sürpriz yapayım çok sevinir. Paylaşımın için teşekkürler..
Ellerine sağlık canım çok ta hoş bir ekşiliği var kuzukulağının bana ekşi eriği hatırlatıyor sevgiler...
değişik bir sunum olmuş canım ellerine sağlık
o yeşil nasıl güzel arkadaşım.gözümü alamadım.kısırı sarmak güzel fikir olmuş.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
Merhaba Sena Çeyiz, beğenmenizi umud ediyorum.
Sevgili AnneminKızıyım, kuzukulağının ekşisi de bir başka güzeldir değil mi?
Arzu'cuğum deneme yanılma yapmıştım ben de. Beğenince sizlerle paylaştım.
Teşekkür ederim SusamÇörekotu, sizlerin desteğiyle oluyor hepsi.
Ahh Aynur'cuğum üzüldüm şimdi. Ne zaman geleceksiniz memlekete, hazır edeyim o zamana.
Zeliha'cığım, buyur, afiyet şeker olsun. Teşekkür ederim güzel dileklerin için.
Yelda'cığım kuzukulağı seviyorsan kısırlısını da seversin sanıyorum.
Sevgili İçimdenGeldiğiGibi, ne kadar mahçup oldum şimdi. Maalesef günde 2-3 saatimi harcasam da bilgisayar başında, bütün arkadaşlarıma uğramam mümkün olamıyor, gözümden kaçanlar oluyor. Çok özür diliyorum, hemen gelip ödülümü alacağım.
Pepela'cığım, dayanır mı yola dersin? Sana ve Aynur'a göndersem. Kuzukulağının oralarda bulunamayacağını düşünemedim işte. Helal edin hakkınızı.
Kısırda sadece kırmızı biber salçasının acısı ve zencefille yetiniyorum. Yetinmek yanlış aslında, bu kadarını tercih ediyorum desem daha iyi. Ama ikram edilen bütün kısırları da beğenmişimdir hep.
Sevgili UmutluHayat teşekkür ederim.
Sevgili Kadir Bey, bu şekilde yapılan bulguru ben de ilk kez üniversite öğrencisiyken öğrendim. Ve ben de çok seviyorum. Kuzukulağı ile yemek ise adet midir bilmiyorum. Bana güzel olacakmış gibi geldi ve yaptığımda beğendim.
Sevgili YemekBirAşk, Aynur ve Pepela'ya seni de ekledim. Hakkınızı helal edin ne olur.
Nilgün'cüğüm, umarım beğenir. Merak ediyorum deneyeceklerin tepkilerini.
Mine'ciğim, en güzel otlardan biri değil mi?
Hande'ciğim, teşekkür ederim.
Kısırı çoğu kişi sever zaten. Bir de kuzu kulağı ile denemeli. Elinize sağlık... Ödülünüz için tebrikler. Gerçekten de giren kişinin yüzünde gülücükler açtıracak cinsten bir sayfa burası. Tasarımda kullandığınız sade, abartısız tarz, gözü yormayan renkler (yeşilin güzel bir tonu, gri vs) huzur veriyor olmalı takipçilerinize. Bana veriyor da ordan biliyorum:) Sevgiler.
SEVGİLİ SARKAÇ GÖZLERE ZİYAFET SENİN BU TARİFİN YAU:))
ELLERİNE SAĞLIK BENİM NAİF ARKADAŞIM.KUZUKULAĞINA PEK ALIŞAMASAMDA KAYINVALİDEMİN EN SEVDİĞİ OTU BİRGÜN BU TARİFLE KENDİSİNE YAPMAK İSTERİM.ELLERİNE EMEĞİNE SAĞLIK BALIM.
SEVGİLERİMLE...
Kuzukulağını çok severim, ekşi ekşi şu anda bile ağzım sulandı, kısıra da bayılırım bir arada harika olmuştur eminim denemeli, ellerinize sağlık.
Ablacığım bence bu tarifi "ben buldum" etkinliğine yollamalıydın:)
çok cici olmuş:)
ellerin dert görmesin..
resmi görünce ağzım sulandı ..
sanki bu ekşiliği tatmışım gibi:))
canım enfes olmuş ellerine sağlık ben bu tabağı alayım anca keser beni:))
sevgiler
Ekşiye bayılırım. Kuzu kulağını o yuzden sık sık tüketirim evde. ama hiç böyle denememiştim. ellerine sağlık
Tam İzmir e yakışan usül olmuş nefis kısır ellerine sağlık canım... Aynı ödülü bende sana vermeye geldim. Bu nefis bloga hünerli ellerine sevgilerimle...
Ödüllerin hayırlı olsun...
Ellerine sağlık kısırı çok severim ve bu sunumla harika olmuş yaprak sarması gibi sevgiler...
Sevgili SihirliYazılar çok mutlu ettiniz beni, var olun. Ben de sizinle İzmir'i ve tarihini tanımanın keyfini yaşadığımı bir kez daha belirtmek isterim.
Sevgili Minti, ne güzel pozitif enerjiler topluyorum bu sabah sayenizde.
Sevgili Ege, beğeneceğini tahmin ediyorum.
Deniz'ciğim, seni görmek ne büyük mutluluk. Sen de hep mutlu ol.
Düşünmedim değil etkinliğe katılmayı. Ama zaten bir tarifle katıldığım için abartmayayım dedim.
Sevil'ciğim afiyet olsun, güzel görüşlerinle mutlu ettin beni.
Sevgili Nazlı, kuzukulağını seviyorsan bu halini de seveceksin.
Sevgili Banu, ne kadar zarifsin. Çok teşekkür ederim, ödülü ekleyeceğim yazıma.
Sevgili Özgen, teşekkür ederim. Bulgur muhteşem bir nimet. Her hali, hele de kısır hali vazgeçilmez bir güzellik.
süper fikir hemen uygulamaca fotoğraflamaca ve yayınlamaca çook teşekkürler fikir için :)
Ekşili ekşili ne güzel olmuştur ellerinize sağlık.
Oyyy oy oyy! Nefis bir görüntü daha ne denir ki sana canım ellerin dert görmesin ellerine sağlık =)
bende bu yaz kiymali yaptim kuzukulagi/labada ile harkulade oldu eksi eksi. Ellerinize saglik cok iyi bir fikir
her gördüğünde canı ister mi insanın her kısır gördüğümde canım istiyor :) ellerine sağlık canım sunumuyla, görüntüsüyle on numara
sevgiler dostçakal...
Yorum Gönder