Karnıbahar keki ardından karnıbaharlı börek tarifi vermem illallah getirtmez umarım. Kekden artakalan haşlanmış karnıbaharlarımı börekte kullandım.
Bu böreği, kızımın ağzına hiç karnıbahar koymadığı yaşlarında gerçek anlamıyla uydurmuştum. Soğanlı ve tavuklu börek sanarak hiç rahatsız olmadan yiyordu. Şimdi bile içinde karnıbahar olduğunu anlayamıyor ve karnıbaharı "yutturmak" için mükemmel bir yol olduğunu söylüyor. Yumuşak böreklerden hoşlanan kızım için en sevilen börekler arasında.
Üstelik bu börek çay sofralarından çok yemek sofralarının doyurucu lezzetlerinden biri olabilecek yoğunlukta.
Muhtemelen böreğimin benzerini başka anneler de çocuklarına karnıbahar yedirebilmek için yapıyorlardır. Ama vereceğim tarifi kimseden almadan kendim yaptığım için EstergonYeşil'in Ben Buldum etkinliğine gönderiyorum.
Malzemeler
5 adet hazır yufka
Orta boy haşlanmış karnıbaharın yarısı
250 gram kadar tavuk eti
2 büyük soğan
1 çay bardağı yufka için, yarım çay bardağı iç için çiçek yağı
1 çay bardağı süt
1 yumurta sarısı
Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Karnıbahar haşlanıp suyu süzülür. Soğanlar orta kalınlıkta doğranır. Tavuk eti küçük küçük doğranır.
Tavaya yarım çay bardağı çiçek yağı konur. Soğanlar kısık ateşte kavrulur. Soğanlar kahveringeleşmeden parlaklaşma aşamasındayken tavuk etleri eklenir. Ocağın altı açılır.
Tavuklar suyunu salmadan rengi değişene kadar pişirilir. Ocak orta hararete getirilir. Haşlanmış karnıbahar eklenir. İyice ezilerek karıştırılır.
Karnıbahar kavrulma kokusu gelene kadar 8-10 dakika çevrilir. Renk değiştirmeye başlayınca ocak kapatılır.
Tuz ve baharatlar eklenir, güzelce karıştırılır. Kimyonu özellikle tavsiye ediyorum. Karnıbahar kokusunu tamamen örtüyor ve tavukla da güzel uyum sağlıyor.
Hazırlanan iç soğumaya bırakılır.
Üstelik bu börek çay sofralarından çok yemek sofralarının doyurucu lezzetlerinden biri olabilecek yoğunlukta.
Muhtemelen böreğimin benzerini başka anneler de çocuklarına karnıbahar yedirebilmek için yapıyorlardır. Ama vereceğim tarifi kimseden almadan kendim yaptığım için EstergonYeşil'in Ben Buldum etkinliğine gönderiyorum.
Malzemeler
5 adet hazır yufka
Orta boy haşlanmış karnıbaharın yarısı
250 gram kadar tavuk eti
2 büyük soğan
1 çay bardağı yufka için, yarım çay bardağı iç için çiçek yağı
1 çay bardağı süt
1 yumurta sarısı
Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Karnıbahar haşlanıp suyu süzülür. Soğanlar orta kalınlıkta doğranır. Tavuk eti küçük küçük doğranır.
Tavaya yarım çay bardağı çiçek yağı konur. Soğanlar kısık ateşte kavrulur. Soğanlar kahveringeleşmeden parlaklaşma aşamasındayken tavuk etleri eklenir. Ocağın altı açılır.
Tavuklar suyunu salmadan rengi değişene kadar pişirilir. Ocak orta hararete getirilir. Haşlanmış karnıbahar eklenir. İyice ezilerek karıştırılır.
Karnıbahar kavrulma kokusu gelene kadar 8-10 dakika çevrilir. Renk değiştirmeye başlayınca ocak kapatılır.
Tuz ve baharatlar eklenir, güzelce karıştırılır. Kimyonu özellikle tavsiye ediyorum. Karnıbahar kokusunu tamamen örtüyor ve tavukla da güzel uyum sağlıyor.
Hazırlanan iç soğumaya bırakılır.
Birer çay bardağı çiçek yağı ve süt iyice çırpılır.
Fırın tepsisine ıslatılmış yağlı kağıt serilir. Üzerine üç adet yufka, aralarına süt yağ karşımı sürülerek yerleştirilir. Üçüncü yufkadan sonra soğumuş iç yayılır. İki yufka daha aralarına süt-yağ karşımı sürülerek iç malzemesinin üzerine yayılır.
Bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı sıvı yağ ile çırpılır ve en üst kata sürülür. Keskin bir bıçak yardımıyla dilimlere kesilir. Önceden ısıtılmış 200 C fırında bir saat pişirilir. Ilıyınca servis edilir.
Afiyet olsun.
37 yorum:
ellerine sağlık arkadaşım şimdiye kadar börekte karnıbaharı ne duydum ne yedim harikasın... en kısa zamanda bende yapıcam sevgiler, dostçakal...
ellerine sağlık ne hokkabazlıklar yapıyor anneler sırf çocukları biraz yesin diye iyi de oluyor böyle nefis lezzetler çıkıyor ortaya
harika bir hafta dileklerimle...
karnıbaharı çok severim ama börekte hiç denemedim.ama çok güzel görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.
bende tuttum bu böreği :) nefis olmuş eline sağlık canım..
Nefis nefis nefis görünüyor sanki şuradan uzansam bir dilim alacak gibi lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım =)
böreğiniz harika:))
bayıldım desem hiç mubalağa etmem:)
yarın değil ama önümüzdeki gün muhakkak ve muhakkak yapacağım..
karnıbaharı bugün yeniden kızartma olarak bizimkilere yedirmeye çalışacagım.ama başarılı olamazsam böreginin tarifini aldım.muhakkak yapacagım.ellerine saglık.
canım şahane görünüyor ellerine sağlık
afiyet bal olsun
Ayrıca son zamanlarda evimi satmakla ilgilendiğimden çok fazla ziyaret yapamıyorum affola
sevgiler
Ellerine sağlık karnıbaharı çok severim yemeğini, haşlayıp yumurtaya bulayıp kızartıp sarmısaklı yoğurtla yemesini.... ooo bu liste bööyle uzar gider.. en kısa zamanda tariflerini deniycem eminim oğlumda çok sevecek..
Sevgiler...
Ellerine sağlıkKek kadar bu da güzel olmuş hemen denemeli gerçekten sevgiler...
Yutturmaca kelimesi çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık, sen çok yaşa emi..
değişik ve çok güzel canım
ellerine sağlık
Sevgili Nesli, güzel, yumuşak bir börek oluyor. Beğeneceğini düşünüyorum.
Mine'ciğim, ne güzel bulmuşsun. gerçekten hokkabazlık yaptırıyor çocuklar annelerine.
Sevda'cığım karnıbaharı seviyorsan sanırım börekte daha çok seversin.
Sevgili Yemek Bir Aşk, sizde de sevmeyenler varsa test etmeye değer.
Mekila'cığım çok teşekkür ederim, afiyet olsun.
Deniz'ciğim kim bilir ne güzel şekilde sunarsın.
Sevgili Eylem, bu bir yutturmaca, içinde ne olduğunu söylememek gerekiyor.
Sevil'ciğim ne demek. Kolaylıklar diliyorum, rast gitsin işlerin.
Yelda'cığım ben de karnıbaharın her halini severim. Ama bu çocuklar yok mu?
Sevgili Özgen teşekkür ederim.
Nilgün'cüğüm, kızım kendisine çocukluğunda iyi yutturduğumu söyleyince adı böyle oldu.
Sevgili Hande, teşekkür ederim.
selamlar arkadaşım.
karnıbahar yemeyenler için şahane bir kandırmaca bence.üstelikte oldukça masum ihi:))
harika bir fikir.
bakalım minti bu fikirle ne tür bir cadılık yapacak karnıbahar sevmeyen eşine:))ihi:))
sen çok sağol arkadaşım bu güzel fikir ve harika börekler için.eline sağlık...
Ellerine sağlık canım, pırasa ve kabakla çok börek yaptım ama karnbaharlısı hiç aklıma gelmemişti, deneyeceğim. Sevgiler...
Canım bu tarifi bende ilk defa duydum. Ama güzel olacağı kesin üstelik sebze ağırlıklı olduğu için sağlıklı da. Eline sağlık sevgiler.
Karnabahardan gına gelmez bana hiç bir zaman..
Hele yapan sensen,hergün koysam yine de zevkle takip eder,okur öğrenirim,nasıl yaptığını,neden yaptığını :)
Karnabaharı benim oğlum da yemiyor,ben çok seviyorum oysa,bu şekilde hazırlayıp yedirmek lazım..:)
Ellerine sağlık ablacığım..
Sağlık,afiyet,şifa olsun inşAllah..
Muhabbetle..
Bence de tam etkinlik konusuna uymuş, bazı tariflere karşı önyargılı olabiliyorum, börek ve tavuk ilişkisinde olduğu gibi :) Ama kızın sevdiğine göre eminim güzel olmuştur... Ellerine sağlık, sımsıcak sevgiler...
Gercekten sahane bir fikir:) Ellerine saglik.Nedense hep karnabahar bir kamuflaja giriyor:)Anlasilan sevmeyenler sevenlerden daha cok:)
Borek denemeye deger bir borek, ic malzemesi cok uyumlu. Lezzet kacinilmaz:)
Sevgilerimle
Tarifi yayinladim katilim icin cok tesekkur ediyorum.
Sevgili Minti, merak ettim şimdi. Kimbilir ne güzellikler yaparsın:))
Sevgili Zencefil ve Tarçın, kızım karnıbaharı sevseydi sanırım ben de hiç düşünmeyecektim böyle bir böreği.
Sevgili Şükran, teşekkür ederim. Ben de hafif bir börek olduğunu düşünüyorum.
Sevgili Zeliha, teşekkür ederim önceki ve sonraki için. Çok şanslıyım, böyle düşünen bir altın kalpli var. İnşaallah atfedilenler bende vardır.
Benim oğlum bu böreği de yemiyor. Çünkü o tavuğa da hayır diyor. Kızımla işim daha kolaymış.
Sevgili Aysel, önyargı olarak düşünmem ben. Hepimizin bir ağız tadı var ve nelerin hoşumuza gidip gitmeyeceğini çoğunlukla biliyoruz. İstisnalar çok nadir. Kızım çocukken tavuğu çok severdi. Tavuk hatırına karnıbaharı farkettirmeden yedirme buluşu bu. O güne dek tavuklu börek hiç yapmamıştım. Ama şimdi seviyorum.
Sevgili Narçiçeğirengi, mutlu oldum beğendiğine. Şansız sebzelerden karnıbahar. Seveni oldukça az. Belki kokusu itici geliyor.
Sevgili EstergonYeşil, ben teşekkür ederim.
Benim oğlum karnıbahar sevmez.Bu tariflede en kısa sürede denemeliyim.
Çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık
Sevgiler.
Böyle yutturmaya can kurban!
7/24 yesem bıkmam.Bana gına gelmez,hepsini alabilirim ablacığım:)
Lokum gibi mübarek..
Karnıbaharı çok seviyorum,tavukla da pek yakışıyor.Lakin ben mini kekleri yapacaktım,kararsız kaldım şimdi.Oo piti piti yapayım:) İkisi de çok leziz.Ellerine sağlık.
Not:Muffinlere 1 yumurta kafidir.
Muhabbetle
ellerine saglik canim
karnibahari cok severim herseyine bayilirim
boregini hic tadmadim ama eminim cok guzel olmustur
Sevgilerimle...
Nefis olmuş, böyle içi zengin böreklere bayılırım. Afiyet olsun. Sevgiler.
sevgili sarkacım maşallah nasılda güzel yapmışın canım ellerine saglık sevgilerimle...
Ellerine saglik. güzel bir fikir gercekten. Acaba kizin kizartmasini sever mi. Bende kizartmasinin tarifi var. Denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...
Sevgili Hayat Cafe, karnıbahar seven çocuk ender-i nadiratdan galiba:))
Pepelacığım, teşekkür ederim. Muffinler bugün yapılacak Allah izin verirse.
Senin elinden çıktıktan sonra her yemek bir ziyafet olacağından, ne yapacağın hiç farketmez. Hepsi Pepelaca dokunuşlarla gözlere ve damaklara şölen olacaktır.
Sevgili Öznur, teşekkür ederim.Ben de karnıbaharı çok severim ama çocuklarım niye böyle oldu anlamıyorum. Sayelerinde bir börek çeşidim oldu.
Sevgili MimosaCafe, teşekkür ederim. Kızım da seviyor içi zengin börekleri.
Selinka'cığım, teşekkür ederim. Senin güzel bakışınla güzel oluyor bu börekler de.
Nesrin'ciğim kızartma tarifini hatırlıyorum. Kızım artık karnıbahar yemeye başladı ama oğlum için denemeye değer. Çünkü oğlum tavuk yemediği için bu böreği de yemiyor.
Merhabalar canim, sag olasin var olasin, ziayretin icin cok tesekkürler.
Harika börekler olmus ellerine emegine saglik, sifalar olsun, sevgiler...
Çocuklara ve karnıbahar sevmeyenlere yedirmek için harika bir fikir, çok da hoş görünüyor, elinize sağlık.
Karnıbaharlı böreği soğanlı-tavuklu diye yutturarak yedirmişsiniz kızınıza:) Ben de kızıma semizotu yemeğini ıspanak diye yutturarak yedirirdim. Çok benzedikleri halde, adı "semizotu" olunca yemiyordu nedense...
Değişik ve güzel bir börek yaratmışsınız. Ayrıca sayfanızdaki tüm resimleri ne kadar beğendiğimi -hep söylüyorsam da- bir kez daha terar etmek istiyorum. O kadar canlılar ki sanki elimizi uzatsak sayfadan alıp yiyecekmişiz gibi bir his veriyorlar... Sevgilerimle.
Sevgili Annemim Kızıyım, sizi ziyaret benim için zevk.
Sevgili Ege, nedir bu karnıbaharın ve çocukların bizden çektiği değil mi?
Sevgili Sihirli Yazılar, aynı şeyi ben oğlumda yaşıyorum. Semizotunun adını bilmeden gayet iyi yiyordu. Sonra adını öğrendi ben ot yemem diye ağzına koymuyor.
İltifatınıza çok teşekkürler, aslında resim konusunda kendimi geliştirmek istiyorum ama teknik öğrenmeye zaman ayıramıyorum bir türlü.
Evet bir de bunun salata versiyonu var. Ben içinde karnıbahar olduğunu bilmeden yedim onu senelerce :))
Görseller müthiş.:))
Kekete belli oluyor ama börekte belli olmuyor sanırım bu karnıbahar dimi canım..
Sevgili Franceska, anneler böyle işte.
Sevgili İçimdenGeldiğiGibi, çok teşekkür ederim.
Aylin'ciğim, kekte ezmeden konuyor. Bunda ise karnıbahar eziliyor, görüntüden hiç anlaşılmıyor. Bir de kavrulmuş soğan, tavuk ve baharatlar karnıbaharı tamamen gizliyor.
denedim bayıla bayıla yedik yayınladım teşekkürler canım
Yorum Gönder