6 Ocak 2011 Perşembe

Karnıbahar Keki



Karnıbahar keki tarifini Cook Almost Anything'de  görmüştüm. Zerdeçalın verdiği sarı renk üzerindeki morlar  çok hoşuma gitti. Tadı fena olmayacak gibiydi. Evdeki karnıbaharın yarısını bu tarife göre yapmayı denedim. Ben dört kişilik pişirdim ve ölçülerde hafif oynamalar yaptım. Özgün tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Ard arda başka bloglardan örnekler verir oldum ama benim olmasa da  beğendiğim tarifleri paylaşmak hoşuma gidiyor.

Malzemeler

Küçük boy karnıbaharın yarısı (Pişmiş ağırlığı 300 gram geldi)
1 adet orta boy kırmızı soğan
3 yumurta
1 su bardağı un

2 yemek kaşığı tulum peyniri rendesi + 2 yemek kaşığı çökelek peyniri (Özgün tarifte parmesan ve çedar peyniri öneriliyor. Ben evdeki peynirleri kullandım)

1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karbonat
Çay kaşığının ucuyla zerdeçal

8-10 adet taze biberiye yaprağı (dalı değil, yaprağın kendisinin adedi, bu tamamen benim tercihim, ağız tadına göre miktarlar ayarlanabilir)

1 yaprak taze fesleğen (Fesleğen tadının baskın olmasını istemediğim için bir yaprak kullandım, yeşil renk eksiğini tamamlamak için biraz da maydanoz ekledim.)

4-5 sap maydanoz
Beyaz biber, tuz

Yapılışı

Karnıbahar diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır, suyu tamamen süzülür ve soğumaya bırakılır.

Kırmızı soğandan bir kaç parça süslemek için piyazlık kesilerek ayrılır. Kalanı orta kalınlıkta doğranır. Biberiye yaprakları ince kesilir. Soğan ve biberiye zeytinyağıyla kısık ateşte soğanlar yumuşayana kadar kavrulur. Soğumaya bırakılır.

Un, karbonat ve zerdeçal bir kap içinde iyice karıştırılır. Peynir, tuz ve biber eklenir, tekrar karıştırılır.

Başka bir kapta yumurtalar çırpılır. İnce kıyılmış maydanoz, fesleğen ve soğumuş soğanlar eklenir ve karıştırılır. Ardından unlu karışımın üzerine dökülür. Tüm malzeme iyice karıştırılır.



Soğumuş karnıbaharlar küçük parçalar halinde çiçeklerine ayrılır. Un ve yumurta karışımına ilave edilir. Ezmeden homojen bir karışım oluşturulur.

Yapışmayan bir pişirme kabı kullanılması öneriliyor peynir fazlasıyla yapışacağı için. Hazırladığım az miktara uygun kabım olmadığı için tek kişilik kapları iyice yağlayarak kullandım. Peynirlerim de fazla eriyen cins olmadığı için hiç zorlanmadan pişirme kaplarından çıkardım.

Pişirme kabına aktarılan karışım, 180 C de 40-45 dakika pişirilir. (Benim fırınımın ayarı bozuldu, son günlerde çok yavaş pişiriyor, pişme süresinin fırından fırına değişeceğini gözönünde bulundurun lütfen)

Afiyet olsun.


45 yorum:

Adsız dedi ki...

nefis gorunuyooo bayılırım karnıbahara denemekk istiyorummm :)

kalpkurabiye dedi ki...

ayyy!!!!
böyle grip bir tepki verdim çünkü çok hoş görünüyor:))
mutfakta sınır yok kesinlikle:)
harika birşeye benziyor:)
yapmak istiyorum bende:)
bşir de olsun kendi trifim değil diye üzülmeyin sonuçta siz de yapıyorsunuz uyguluyorsunuz kendinizden bir parça katıyorsunuz:)
paylaşmak için yayınlıyoruz tarifleri ve denendikçe mutlu oluyoruz:)

reyhandan dedi ki...

ablacım bayıldım ben bu keke ellerine sağlık SELAMETLE...

yemekbiraşk dedi ki...

çok farklı olmuş, karnıbahara yeni bir soluk gelmiş eline sağlık
sevgiler..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tek kelimeyle süper görüntüye bayıldım tarifi okudum çok güzel malzemeler fotoğraflar harika ellerine emeklerine sağlık canım bende bu tarifi alıyorum sevgiler..

mutfagabuyrun dedi ki...

ilk defa görüyorum.çokta güzel görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Goruntu gercekten harika. Fotograflara bak bak doymuyor insan! Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

cok güzeller bayıldım seyretmesi bile güzel.
sevgilerle canım....

aylinin defteri dedi ki...

çok leziz görünüyor.. ellerine sağlık... tek kişilik kalıplarda olmasıda daha iyi olmuş..

Deli Anne dedi ki...

nefis bir görüntü!

mandalincikmazi dedi ki...

üüffffffffff
bu ne güzel görüntü böyle ellerine sağlık canım
diyecek yazack yorum bulamıyorum tek kelimeyle muhteşemmmmmmmmm

Unknown dedi ki...

tadını merak ettim dogrusu.ama görüntü yapmamı söylüyor.ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

aaayy bu güzelliği yorumsuz geçemedim maşaallah sana hayatım süpersin çok farklı bir tarif olmuş karnıbahar severlere denemek kalmış:)
sağlıcakla

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

çok farklı geldi bu tarif bana.. ellerine sağlık.. görüntü de çok güzel ve iştah açıcı....

umutluhayat dedi ki...

çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık

Filiz dedi ki...

görüntü muhteşem!eminim tadı da harikadır..böyle bir tarif ilk defa görüyorum..elinize sağlık..

sarkaç dedi ki...

Sevgili Tesettür Aşktır, teşekkür ederim.

Deniz'ciğim teşekkür ederim. Farklı lezzetler farklı sunumlar arıyorum bazen mutfağımda. Yemek keşfedebilmeyi isterdim ama çok zaman ve emek gerektiriyor. Ben de hazır yapılmışlarından yararlanıyorum arada.

Sevgili Reyhan, teşekkür ederim.

Sevgili Yemek Bir Aşk, tadı biraz bizim karnıbahar mücverimize benziyor ama görüntü çok farklı gerçekten.

Sevda'cığım ben de ilk kez gördüm ve denemeden duramadım.

Selda'cığım çok teşekkür ederim.

Sevgili Selinka, seninle sohbet etmeyi özledim. Yorumlara ne zaman izin vereceksin?

Aylin'ciğim teşekkür ederim.

Teşekkürler Deli Anne.

Yıldız'cığım ben de nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.

Sevgili Eylem, tadı bizin karnıbahar mücveri gibi. Biberiye ve fesleğen tadı belki ben az koyduğumdan hissedilmedi. Yumurta kokusundan korkuyordum, neyse ki kokmadı. Kullanılacak peynirin erimeyen tip olması iyi olacak. Karnıbaharların da suyunun çok iyi süzülmesi önemli sanırım. Hamur olmadan kekin pişmesi püf noktası.

Aynur'cuğum ne mutlu bana. Bu güzel sözleri duymak çok güzel.

Emine'ciğim, ben de görüntüsüne vuruldum.

Sevgili Umutlu Hayat, hoşgeldin ve teşekkür ederim.

Filiz'ciğim, teşekkür ederim. Ben de yeni tanıştım bu tarifle.

mine dedi ki...

ismi görünce ağzımdan bir OHA çıktı kusuruma bakma ne olur : ) ama çok güzel görünüyor hemen denemeliyim dedim tarife bakınca teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

Ne şahane bişey olmuş bu kek ellerine sağlık..
Bloglardan örnekler verir oldum demişsin ya,zaten hepimiz tarifleri bir şekilde biyerlerden buluyoruz çoğunlukla.. :)
Bence çok güzel yapıyorsun..
Emeğine sağlık ablacığım..
Mutlu akşamlar diliyorum..

sarkaç dedi ki...

Mine'ciğim çok haklı bir tepki vermişsin. Özgün adı Karnıbaharlı kek idi. Bizde kek genelde tatlıyı çağrıştırıyor. Karnıbahar da bu çağrışımlara en aykırı malzemelerden. Ama özel bir isim bulamadım ve özgün adına yakın şekilde karnıbahar keki dedim.

Sevgili Zeliha, teşekkür ederim. Bazen "biz de izliyoruz zaten bu blogları ne gerek var bir de sen yapıp gösteriyorsun" diye tepkiyle karşılanacağımı düşünüyorum. Sonra da "Amaaan ben blogu kendimi mutlu etmek için yapmıyor muyum zaten" diye düşünüyorum. Gelip gidiyorum anlayacağın, Sarkaç'ım ya ben.

Özgen dedi ki...

Merhaba harika bunlar kesinlikle denemek istiyorum ellerine sağlık.Görüntü de süper sevgiler...

Nilgün dedi ki...

Gerçekten nefis çok hoşuma gitti. İlginç olan herşey ilgimi çeker. Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Mimin var canım kekini al gel çaylar benden :)

http://tesetturasktir.blogspot.com/2011/01/kisisel-mim.html

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ilk kez karnabakar keki tarifine rastladim sizde,görüntüsü harika,ellerinize saglik,cok basarili bir kek olmus,ben tadini merak ettim,evde kalan haslanmis fazla karnabaharlari kullanmak icin süper bir fikir,yeni denemelerde görüsmek dilegiyle ...

Swotpisces dedi ki...

ay ne değişik bir tarif bu, tebrike ederim sizi, çok hoş görünüyor. :)

Yeşim dedi ki...

Süperrrr
tek kelimeyle bayıldım çok değişik olmuş.
Ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

sevgili sarkacım gercekten cok üzüldüm arkadaşımızın yazdıkları beni cok üzdü ve gercekten ben yanlış anlatmışım galiba.öyle bir mail atmış tekrar onu yayınlamadım.inanki yorumları ben severek yanıtlıyordum.fakat blogu silip kaldırmayı cok istedim ama kendime yakıştıramadım.istersen mail atabilirsin selinka111@gmail.com benim mail adresim sevgilerle canım.blogun cok güzel doyamıyorum okumaya.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Hııım nefis bir tarif, fotoğraflar da şıkışı şıkır, elinize sağlık.

Mehlika Yıldırım dedi ki...

Süpper bir görüntü ,iştahım kabardı, ellerinize sağlık =)

hafsahatun dedi ki...

karnıbahara bayılırım son günlede de harıl harıl yeni tarifler arıyodum karnıbaharla ilgili...çok ta enfes görünüyo..ellerinize sağlık...hemen deniycem..:)
selametle...

DATLIM dedi ki...

Öncelikle böyle değişik bir tarif bulup onu deneyip bizimle paylaştığın için teşekkürler :)çok harika görünüyor :)ellerine sağlık

YeMeK vAkTi dedi ki...

Canım benim ellerine sağlık..Görüntüsü süper ama tadı nasıl?Yani karnıbahar olduğu bellimi eşime yedirebülürmüyüm :)

Adsız dedi ki...

Hmmm karnibahar ve yumurta olduktan sonra tadi da muhtesemdir. Görüntüsüne zaten söyleyecek kelime bulamiyorum. En kisa sürede deneyecegim. Paylasimin icin tskler.
Ellerine emegine yüregine saglik.
Sevgiler

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Canım bu çok farklı bir tarif. İyi ki yapıp paylaşmışsın, çok da güzel yapmışsın.Ellerine sağlık, sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Özgen teşekkür ederim.

Nilgün'cüğüm teşekkür ederim.

Sevgili Tesettür Aşktır, çaylar hazırsa bekletmeyeyim.

Serpil'ciğim ben de ilk kez gördüm. Umarım beğenirsin.

Sevgili Swotpisces teşekkür ederim.

Sevgili Selinka, zaman zaman hepimizi üzen durumlarla karşılaşabiliyoruz. Blog benim için rahatlama aracı. Bu aracın üzüntü kaynağına dönmesini istemem asla. Yaşananları bilmiyorum ama lütfen vazgeçme, arada bir iki kelime edip içimizi döküyoruz burada işte.

Mekila'cığım teşekkür ederim.

Sevgili HafsaHatun seni özlemiştim. İnşaallah beğenirsin.

Sevgili Datlım, teşekkür ederim.


Aylin'ciğim, yediremezsin sanırım. Çünkü karnıbahar olduğu çok belli. İçinde karnıbahar ağaççıkları görünüyor. Karnıbaharın özellikle ezilmemesi iyi oluyor. Çünkü ağaççıkların arasında kalan kek malzemesinin kabarması böyle oluyor. Ne kadar baharatları artırılsa da sanırım karnıbahar kokusu devam eder.

Merhaba Bereket Sofrası, eğer yumurtayı seviyorsanız özgün tarifte yumurta sayısı daha fazla, o şekilde yapabilirsin. Kabarması daha da güzel olabilir.

Sevgili Aylin, teşekkür ederim.


Yeşim'ciğim teşekkür ederim.

Banu dedi ki...

Merhaba arkadaşım:)) Yaptıklarınıza bittim ellerinize emeğinize sağlık hepsi harika kuruyemişli çikoltalar, kahveli muhallebi, balkabaklı mini çikoltalar ay hesi ve diğerleri çok çok nefisler sizi izlemeye aldım banada beklerim sevgilerimle...

çeşnici Handan dedi ki...

Çok farklı ve güzel bir tarif olmuş. Fotoğraflar süper ellerine sağlık.

sarkaç dedi ki...

Hoşgeldin Banu, çok mutlu oldum beğendiğine. Aslında çoğu sizlerden öğrendiklerim. Hemen ziyaretinize geleceğim.

Handan'cığım teşekkür ederim.

Sabahattin Gencal dedi ki...

Merhaba,
14 Şubat Dünya Öykü Gününde DAMLA/ ÖYKÜ ÖZEL SAYISINI çıkarmayı düşünüyoruz. Bu konudaki çağrımız “Bloglardan Seçmeler”de yayınlandı. Özel sayı için öykülerinizi göndermenizi önemle rica ediyoruz.
Not: Sitemizi ziyaret edenlerin sayısı sınırlıdır. Biz de birçok siteye ulaşamıyoruz. Onun için de yardımlarınızı bekliyoruz. Bu etkinliğe katılmaları için bloglarda yazanları teşvik ederseniz memnun olurum.
İyi günler dileğiyle.

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, eline saglik ne harika bir tad ve görüntü olmus böyle.
Karnabaharim olsa muhakak bu gün gelecek misafirlere yapardim, ama yok ve pazar günü heryer kapali, sevgilerimle....

dokuzuncubulut dedi ki...

Nefis olmuş!!!
Herşeyiyle mükemmel görünüyor, çok sevdim ben bu tarifi hemen denerim arkadadaşım.
Ellerine sağlık olsun...

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

Sevgili arkadaşlar PEMBE DÜŞBAHÇEMİZ 'in etkinlikleri ''baştan çıkaran lezzetler'' ile kaldığı yerden devam ediyor...

Gerek görüntüsü gerek sunumu ile sizi mutlu eden baştan çıkartan lezzetleri bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz....


Bunun için yapmanız gerekenler:
5 ocak & 5 şubat tarihleri arasında içeriği tatlı olan kek,kurabiye,pasta, sütlü ve şerbetli tatlılarınızı blogunuz varsa blogunuzun ismini, tarifinizin adını ve linkini...
Blogunuz yoksa isminizi ,tarifinizin adını,fotosunu ve yaşadığınız şehiri pembedusbahcesi@gmail.com adresine bekliyoruz...

Cafe Pepela dedi ki...

Ben bu keki yapar mıyım?
-Yaparım
Bayıldım!..

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

bende bu keki yaparmiyim kesin yaparim :)))

canim ellerine saglik harika gorunuyor
cok hosuma gitti denicem

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili sarkaç bu nefis bir şey olmuşşşş.. ellerin dert görmesin. hem çok güzel anlatmışsın hem de eminim tadıyla çok nefis olmuştur.. Görüşmek üzere güzel bloğuna sevgiler bırakıyorum..

Related Posts with Thumbnails