4 Ocak 2011 Salı

Aralık Tatları

Tarif defterime ilk kaydımı 1987 yılında yapmışım. 24 yıldır kullanmama rağmen hala pek çok boş sayfası var bu kalın defterin.

Blog dünyasına adım atınca, blog dostlarımdan öğrendiğim tarifleri de yazmaya başladım defterime. Bir süre sonra anladım ki yazmakla baş edemeyeceğim. Vazgeçtim yazmaktan, tarifleri yazıcıdan alıp bir klasörde biriktirmeye karar verdim. Tahmin edeceğiniz gibi klasörümdeki kağıtlar kabardıkça kabarıyor. Yazmaktan kurtuldum ama yapmaya yetişemiyorum bu kez de.

Size Aralık menüsü olarak, ortalıkta çayın ve kahvenin görünmediği bir çay sofrası hazırladım. Seçimlerim tamamen tesadüfi. Aklıma esince, evde hangisinin malzemesi varsa onu yaptım. Tarif klasörümün yanı sıra içimde kalan pek çok tarif var, bakalım yetişebilecek miyim hepsini yapmaya?



Çaydan önce bu muhteşem kuru meyveli çikolatalarla damağınızı şenlendirmeye ne dersiniz? Hayallerimin çikolatası demiş Hafif Mutfak Nesrin. Ona katılmamak imkansız.


Oğlumun favorisi Zeytin Ezmeli Boğaça ise Mis Kokulu Lezzetler Mine'den. Tuzlu lezzetleri, hamur işini ve zeytin ezmesini çok seven oğlum nasıl bittiğine inanamadı. Herkesi sorguya çekti, kaç tane yedin diye?



Blog dostlarım kurdelalarla harika sunumlar yapıyorlar. Ben de özendim. Ama yapabilmek ne mümkün. Kurabiyeleri bağlamayı başaramadım bir türlü. Kurdela bağlamak kurabiyeyi yapmaktan daha zormuş. Arkadaşlarım meğerse birer sanatkarmış. Bağlayamadım ve kurabiyelerin önüne koyuverdim bir fiyonk. Artık siz bağlamışım gibi farz edin.

Süslemeye uğraştığım tahinli kurabiyeler    Cafe Pepela 'dan. Tahin kullanılıyor olmasıyla çekti beni.

Pişirir pişirmez dayanamadım tadına baktım. Eyvah dedim, çocuklar yiyemeyecek galiba bunu, tahin biraz boğaz alıyordu çünkü. Ertesi gün öyle bir güzelleşmişti ki, utandım ilk düşüncelerimden.



Bir kurdela denemesini de Kalp Kurabiye Deniz'in tam mutemadıyla galetası ile yaptım. Bunlara kurdela bağlaması kolaydı, buradaki problem galetalara Deniz'in verdiği güzel şekilleri veremeyişimdi. Şekilsiz de olsa çıtır galetalar elde etmiştim, idare edecektim artık.



Çikolatalı baklava  Yemek Bir Aşk'dan. Baklava yufkası açabilen becerikli arkadaşım bu tatlıyı kayda değer bir lezzet olarak görmediği için tarifini vermemişti. Benim içinse baklava yufkası açmak bir ütopya. Sağ olsun bloguma kadar gelip bana tarifini verdi. Ben de hazır yufkadan da olsa ilk kez bir baklava yapmış oldum. Çocuklarım ise "bu baklava gibi olmuş, hem de çikolatalı" diye zevkle yediklerinde benim mutluluğumu görmeliydiniz. 


Kuru Fasulye Köftesi   Umut Sepeti Zeliha'dan. Kuru fasulye soğansız olmaz dedim ama çay sofrasına soğanlar yakıştı mı tartışılır. Et içeren köftelerden uzak duran oğlum bayıldı bu köfteye.



Evde yapılabileceğine inanamamıştım Kavala Kurabiyesinin. Yapılabiliyormuş, Zencefil ve Tarçın'dan öğrendim. Teşekkür ediyorum benim tabularımdan birini yıktıkları için. Bardakla keserek şekil vermeyi de çok sevdim. Başka kurabiyelerde de kullanacağım bu yöntemi. Hepsini eşit kesemedim, zamanla tecrübe kazanırım herhalde.



Banyolu börek yaparım. Ama bu Islak Börek çok farklı. Katların arasına sulu yağ sürüp derin dondurucuda beklettikten sonra pişirince gerçekten mükemmel bir böreğe ulaşılıyor. Sen de Pişir Nilgün' e çok teşekkürler.


Bu harika Elmalı Bisküvi  Mine Mutfakta 'dan. Hafif, kolay ve gerçekten harika. Bisküvi ile çevrelenmiş, kek hamuru yatağında elma, ceviz ve tarçın lezzetini tahmin edersiniz.


Gevreği de simidi de çok severim. Sokak Simidini evde yapma fikrini de tarifini de Lezzete Dair Ne Varsa Yeşim'den aldım. Sabah kahvaltısı ve beş çayı için güzel bir seçim. Üstelik eşimden de tam not aldı. Ne var ki benim susamlarım hiç kızarmadı. Susamın da bir cinsi mi var acaba?


Yaptığım ve henüz yapmaya fırsat bulamadığım güzel lezzetleri bizlerle paylaşan tüm blog dostlarıma bir kez daha teşekkürler.

27 yorum:

Unknown dedi ki...

Sarkaçcım,ablacığım harikasın sen :)
Maşallah ne hoş bir lezzet topluluğu oluşturmuşsun..
Ellerine,emeğine sağlık..
Ben de görüp sık kullanılanlara ekliyorum ancak,bir türlü fırsat bulamıyorum sanki..
Aklımın bir köşesinde sürekli denenecek tarifler var :)
Yavaş yavaş olup gider inşallah..
Kurdelalar çok yakışmış ve bence gayet de güzel yapmışsın :)
Sen söylemesen anlamazdım öylece koyuverdiğini :)
Bazen ben de diyorum,resim çekerken tarif hazırlarken harcadığımdan daha çok vakit harcıyorum sanki..
Ama zevkli..
Pepelacığımda gördükçe bende çok sevdim kurdelaları :)
Kesinlikle çok hoş bir hava katıyor..
Çok yazdım yine :)
Oğlunun köfteleri beğenmesine çok sevindim,afiyet,şifa olsun inşallah..
Sağlık ve mutlulukla kalın..

mutfagabuyrun dedi ki...

hangisine bakacağımı şaşaırdım ama arkadaşım.hepsi çok güzel.ellerine sağlık.öpüyorum.

Mehlika Yıldırım dedi ki...

41 Kere Maşallah demekle başlayayım söze ki nazar değmesin bu güzellikler lezzetler nedir, dilim tutuldu, avcumu yalamaktan bir hal oldum desem yeridir =) Ellerinise sağlık aman aman nazarlar olmasın. Hepsi birbirinden güzel =)

Unknown dedi ki...

Harikasın!! Bir iki tanesi hariç hemen anladım kimin tarifleri olduğunu:) Ellerine sağlık canım. hepsi çok güzel olmuş...

kalpkurabiye dedi ki...

merhabalar ablacığım:))
ablacığım diyorum çünkü defterinize ilk kaydı doğduğum yıl yapmıssınız:)
birde tarifimi denemişsiniz nasıl mutlu oldum anlatamam:)
ayrıca çok da güzel görünüyorlar.. elleriniz dert görmesin:)
diğer arkadaşlarımın tariflerini de harika şekilde adapte etmişsiniz..
emeklerinize sağlık..
sevgi ve hürmetlerimi sunarım:)

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım ellerine sağlık.
birbirinden maharetli arkadaşlarımın lezzetlerini seçmiş kendi maharetinle bi güzel harmanlamışsın.bu durum en çok ev ahalisinin işine yaramış sanırım.hem değerli arkadaşlarımın emklerine hem de senin ellerine sağlık canım.
sevgi ve muhabbet ile:)

mine dedi ki...

oooo neler yapmışsın hepsi bir arada kaynak olmuş üstelik güzel sunumlarla geçenlerde bir pakete kurdele bağlayayım dedim canım çıktı gerçekten sanatçı işiymiş : )
sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Oğluşunun zeytin ezmeli poğaça tarifini sevmesi beni çok mutlu etti afiyet bal şeker olsun Mine teyzesi çok öpüyor onu. bütün tarifler birbirinden güzel blog dünyasından bende o kadar çok tarif topladım ki hiç birine yetişemiyorum ellerine sağlık benim incir kardeşim:)))Sevgiler..

Gülcan dedi ki...

hepsi çok güzel gecenin bir vaktindede insanın canı çekiyor valla sevgiler.

aylinin defteri dedi ki...

ellerine sağlık.. hepsi birbirinden güzel görünüyor..

sarkaç dedi ki...

Zeliha'cığım, yazdıklarını okumak öyle zevkli ki, ne kadar uzun yazarsan o kadar zevkle okuyorum. Fotoğraflarınız çok güzel -özellikle siz gençlerin- verilen emeğe değmiş şekilde görüntüler. Size özenmemek elde değil. Ama yaş ilerleyince sabrı azalanlardan oldum ben, bir de yetenek olması gerekli tabi. Sizler benim hem yemek hem de sunum öğretmenim oldunuz. Sunum'dan orta alsam da tariflerinizi başarıyla uygulayan bir öğrenci olarak görüyorum kendimi. Sevgiler

Sevda'cığım teşekkür ederim. Ne hoş bir iltifat bu. Hepsi sizler sayesinde.

Sevgili Mekila, şımartıyorsun beni. Blog arkadaşlarım öyle güzel yemekler yapıyor ki, gel de yapma:))

Nazlı'cığım, sizlerden öğrendiklerimi soframa koymaya çalışıyorum. Hepiniz harikasınız.

Sevgili Deniz, ablacığım ne kelime teyzeciğim diyebilirsin rahatlıkla. Tariflerinize yetişemiyorum o kadar maharetli ve üretkensiniz ki.

Minti'ciğim, ev halkı memnun hakikaten. Varolun hepiniz. Klasörümde bekleyen tarifler var pek çok. Bakalım kısmet ne zamana. Senin tarifinle yaptığım pancar turşusunu hala zevkle yiyoruz.

Sevgili Mine, beni anlayabildiğine ne kadar mutlu oldum. O kurabiyeleri üst üste koyup bağlamak için o kadar uğraştım ki. Pes ettim sonunda. Sevgiler

Sevgili İncir Kardeşim, ben de yetişemeyeceğimin farkına vardım artık. Ama güzel tarifleriniz devam ettikçe, ucundan kıyısından yakalamaya çalışacağım. Zeytinli boğaça yine ısmarlandı oğlum tarafından. Hafta sonuna inşaallah.

Gülcan'cığım, hepiniz bir harikasınız. Yaptığınız her yiyecek iştah kabartıyor.

Sevgili Aylin, varolun. Hepsi blog arkadaşlarım sayesinde.

Yeşim dedi ki...

yine nefis tarifler denemişsin maşallah:)
bendede denenicekler çok .Yazıcıdan çıktı alıp arşivlemek iyi fikir:)
sokak simidini beğenip denemene çok memnun oldum .
susam çeşidimi var demişsin ben kavrulmuş susam kullandım aldığım yerde iki çeşit vardı.
sen kavrulmamış kullanmışsın canım.ondan olabilir.
pekmezli su yaptın mı ?
yapmayıncada susamlar kızarmıyor.
Ellerine sağlık .

sarkaç dedi ki...

Yeşimciğim, pekmezli su yaptım. Ama susamları önceden kavurmayı düşünmemiştim. Bir sonraki yapışımda önce kavurayım. Oğlum bu simitlerden okula da koymamı istedi, daha çok yapılacak çünkü.

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

Sunumların harika olmuş.Bizim yaptıklarımızdan daha mıo güzel olmuş ne ... Kıskanmadım değil vallahi.Adımı görünce de utandım biraz :) Ben böyle başka sayfalarda anlatılacak kadar da becerikli değilimdir, kaldı ki senin sunduğun resimle benim yaptığım tarif daha farklı.Harikasın ! Kendimi üstün hissettim.Ellerine sağlık.Ben de bilmediklerimi not ettim sayende.Sen beğendiysen, ben de kesnlikle yaparım :)

nesrin dedi ki...

Cok güzel bir cay menüsü olmus. Bes caylarini ve günleri cok seviyorum ama böyle bir ortamim yok maalesef. Ayda bir de olsa katilmak isterdim. Böyle ekrandan idare edecegiz artik. sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

ağzım kulaklarıma kadar vardı sanırım:) uzun zamandır bu kadar içten mutlu olmadım:) tariflerimin yapılması kalbimde bahar çiçeklerinin açması kadar mutlu ediyor beni:) sen çok yaşa emi:)
beğenilmesi ise ayrıca güzel.. hepsi birbirinden nefis olmuş
sevgiler

dokuzuncubulut dedi ki...

Hepinizin ellerine sağlık. Tariflerin hepsi birbirinden güzel, ama sen de çok güzel uygulamışsın arkadaşım...
Ben de oğluşun gibi, zeytinli poğaçacıyım:)) şimdi şurada bir-iki tane olsa hiç hayır demezdim doğrusu:))
Ellerine sağlık, afiyet şeker olsun.

Cafe Pepela dedi ki...

Ablacığım!..
Şu ortaya karışıkların bitiriyor beni.Lezzet bombardımanı,subhanAllah :)
Hele ki izleyenler benim gibi 7/24 iştahlıysa eyvah eyvah.Ayrı ayrı baktım,inceledim ve bayıldım.Cömertliğin ve paylaşımcı ruhun ise ayrı bir zerafet. (Kişi yüzüne karşı övülmez imiş ama ne yapabilirim! :) Eksiği var fazlası yok.)
Sen ve senin nezdinde tüm arkadaşlarımın ellerine sağlık.
Kurdela olayı çok şirin olmuş!
Bende tam bir hastalık o.Evet evet bildiğiniz bağımlılık / müptela olma durumu.Zelişimin dediği gibi mamaları hazırlamak kolay da sunum ve çekim biraz daha özen ve zaman istiyor.İnce dokunuşlarla onları bağla,hazırla,tekrar çöz..
Çok keyifli ama çok! :)
(Bu arada merak ettiğim birşey var,Sarkaç kendi ismin mi? Hikayesi / manası nedir? Şimdilik bu kadar:)

Yemekbahane dedi ki...

Ne güzel bir derleme olmuş, ellerinize sağlık

Sevgiler
müge

sarkaç dedi ki...

Mine'ciğim çok alçakgönüllüsün. Çok güzel, yapılası tariflerin sırasını bekliyor daha. Orjinallerini yakalayabilirsem ne mutlu bana. Elmalı bisküvide baton kalıp kullandığım için görüntü biraz farklı oldu ama tarifini bire bir uyguladım.

Sevgili Nesrin, senden farklı değilim aslında. Beş çaylarını ben de özlüyorum, ayda bir de olsa zaman ayırabilsem ne güzel olur.

Sevgili Yemek Bir Aşk, bir de çocuklarımın yüzündeki ifadeyi görseydin, kat kat mutlu olurdun. Tekrar teşekkürler.

Sevgili Dokuzuncu Bulut, çok teşekkür ederim. Güzel düşüncelerin beni mutlu ediyor. Aslında ben de tuzlucuyumdur ama sizden aldığım tarifler yüzünden tatlıcı oldum galiba.

Sevgili Pepela, gene mahcup ettin beni. Daha önce de söylediğim gibi, ben sadece sizlerin güzelliklerini sizlere yansıtıyorum.
Kurdela meselesine gelince, bir kez daha takdir ettim sizleri. Büyük maharet ve sabır gerektiriyormuş. O güzel resimler kendiliğinden olmuyor, arkasında büyük emek barındırıyormuş. Ellerinize sağlık tekrar.
Sarkaç ise benim ruhumu yansıttığına inandığım bir takma isim. Ayrıntılarını belki bir gün uzun uzuun yazarım.

Sevgili Müge, teşekkür ederim. Tariflerin sahipleri övgüleri hak ediyor.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Duygularımız karşılıklı Sevgili Sarkaç. :))

narcicegirengi dedi ki...

Ablacigim selamlar,
Gercekten lezzet gecidi olmus. Hangisine bakacagimi, inceleycegimi sasirdim. Cok guzel dusunmussunuz boyle bir cay sofrasi kurmakla.. Hepimizi misafir ettiniz:)
Arkadaslarimizin da sizin de ellerinize saglik. Her sey harika gorunuyor.
Sevgilerimle:)

Esma Ercengiz dedi ki...

Gördüğüm her güzel tarifi denesem diyorum. Çalışma masamda bir kağıda kaydediyorum. Blogcu ve yemek adını sadece:) sonra dönüp bakarım diye..
Yoğun iş temposundan dönemiyorum ne yazık ki..
Ellerine sağlık. Sevgiyle kal..

Mimosa Café dedi ki...

hepsi birbirinden harika görünmekte. güzel seçimler olmuş. iyi seneler.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne güzel bir çalışma olmuş, hepsi birbirinden güzel, ellerine emeklerine sağlık... Bir ara ben de böyle bir çalışma yapmak isterim ama nerdeeee o vakit?? Sımsıcak sevgiler...

Unknown dedi ki...

oofffff bunlar ne güzel denemeler maşaallah sana ellerine sağlık canım
hepsi de çok iştah kabartıcı olmuş
bende kuru fasulye köftesini denedim hatta çok beğenildi ve misafirlerim gelmişti onlara da yaptım hemen tarifini istediler verdim ama yanında Zelişimin adresini de verdim arkadaşıma takip etsin diye nefis tariflerini:)
afiyetle kal canım
sevgiler

Nilgün dedi ki...

Canım hemşerim, tüm tarifleri çok güzel uygulamışsın. Emeklerine ve ellerine sağlık. Sağlıklı ve sevgi dolu bir hafta diliyorum...

Related Posts with Thumbnails