16 Haziran 2009 Salı

Sulu Köfte (Çorbası) (Ekşili Köfte)

Hafif, hafif olduğu kadar da besleyici bir çorba sulu köfte çorbası. İsterseniz içine küçük doğranmış patates, havuç ve bezelye gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz. Ama ben ekşi tadın köfteyle buluşmasında sebzeleri tercih etmiyorum. Sebzeli yaptığımda terbiyeyi limon yerine kese yoğurdu (süzme yoğurt) ile hazırlıyorum.

Malzemeler:

Yaklaşık 150 - 200 gr kıyma

1 çay bardağı pirinç

1 orta boy soğan

1 yumurta

1 tatlı kaşığı salça

1 tutam maydanoz

1 yemek kaşığı tereyağ –istenirse-

1 limon suyu

3-4 yemek kaşığı un

Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı

Pirinçler bir süre sıcak suda bekletilir. Suyu süzüldükten sonra havanda ince bulgur büyüklüğünde olacak şekilde dövülür veya bu işlem için rondo kullanabilirsiniz. Soğan rendenin ince tarafıyla rendelenir. Kırılmış pirinç, kıyma, rendelenmiş soğan, bir yumurtanın beyazı, 1 tatlı kaşığı salça, kıyılmış maydanoz, kıyma yağsız ise bir yemek kaşığı kadar tereyağ, tuz, karabiber, kimyon iyice yoğurulur. Bir tepsiye 2-3 yemek kaşığı un serpilir. Avuç arasında yuvarlayarak küçük toplar yapılır ve unlu tepsiye konur. Tepsi ara ara ileri geri hareket ettirilerek köftelerin eşit biçimde unlanması sağlanır. Köftelerin ele yapışmaması için gerektiğinde avuç içleri suyla ıslatılır. 2 litre kadar su ocağa konur, tuz eklenir, ben koymuyorum ama isterseniz bir miktar tereyağ da ilave edebilirsiniz. Kaynamaya başlayınca içine köfteler birbirine yapışmayacak şekilde dikkatlice dökülür. 15 dakika kadar kaynatılır. Pirinçler pişince terbiyesi eklenir Bir yumurtanın sarısı, bir limon suyu ve 1 yemek kaşığı un çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan kaşık kaşık eklenerek çırpılmaya devam edilir. Ilınan terbiye tencereye dökülür, bir süre karıştırılır. 2-3 taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Afiyet olsun.

1 yorum:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

çorbayı seçtim.bu çorbayı yapacağım akşama...

Related Posts with Thumbnails