16 Ocak 2016 Cumartesi

Sarkaç'ça Katıklı Ekmek

Antakya'ya gidip yerinde yemedim ama rahmetle andığımız dedemiz sayesinde yerinde hazırlanıp pişirilmiş lezzetler çok defa ayağımıza kadar geldi. Hepsi birbirinden güzel, kabak tatlısından tuzlu yoğurduna, ip peynirinden katıklı ekmeğine, acı biber salçasına, yeşil zeytinine kadar. Bu lezzetlerin hiçbirini evde yapmam mümkün değil ama katıklı ekmeğin esasını değil de Sarkaç'çasını yapıp damağımızı şenlendirirken dedemizi yad edelim.

Katıklı ekmek için şu adresdeki tarifi temel aldım ve kendimce ufak tefek değişikliklerle uyguladım.

Neler Kullandım
Hamur malzemesi (8 adet krep tavasına uygun büyüklükte ekmek için):
250 gram tam buğday unu
Yarım paket instant maya
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık olarak 1 su bardağından 1.-2 parmak eksik ılık su
35 gram tereyağ

İç malzemesi:
2 orta boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 tepeleme çorba kaşığı çökelek
2 çorba kaşığı acı biber salçası
2 çorba kaşığı tuzlu yoğurt veya  normal yoğurt, özellikle kaymak kısmı
1 avuç ince kıyılmış ıspanak veya dereotu/maydanoz
1 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sürk baharatı karışımı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Üstü için:
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı su


Yapılışı:
Hamur: Un, maya, tuz ve şeker karıştırılır. Mayalama sıcaklığındaki ılık suyun yarısı eklenerek karıştırılır. İstenilen mayalı hamur kıvamı alıncaya kadar azar azar su ilave edilerek yoğurulur. Hamurun üstü örtülerek ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. 

Mayalanma tamamlanınca, oda sıcaklığına gelmiş tereyağı ilave edilerek yedirene kadar yoğurulmaya devam edilir ve yarım saat kadar ikinci mayalanmaya bırakılır.

İç: Soğanlar ince ince doğranır ve zeytinyağıyla kısık ateşte şeffaflaşana kadar çevrilir. Salça eklenerek yarım dakika daha çevrilir ve ocağın altı kapatılır. Çökelek, kıyılmış yeşillik ve baharatlar konarak olabildiğince homojen olacak şekilde karıştırılır. En son yoğurt eklenerek malzemeler birbirine bağlanır.

Ekmeklerin yapılışında, netteki tarifler gibi lahmacun tarzını kullanmıyorum. Boğaça gibi kapalı hazırlıyorum.

Her bir bezeyi elimle yassılaştırdıkan sonra kenarlarını inceltip sekiz parçaya ayırdığım iç malzemesinden bir parçasını ortasına koydum. Yuvarlak şekilli boğaça yapar gibi kenarları ortada birleştirdim. Avuç içimde ortasına bastırıp çevirerek yassılaştırdım.

Un serptiğim tezgahta oklava ile krep tavamın boyutuna uygun şekilde olabildiğince ince açtım. Açarken yırtılmalar oluyor, pişirme açısından hiç önemli değil, hatta ekmeğin daha güzel görünmesini sağlıyor.


Orta hararette önceden ısıttığım krep tavasında arkalı önlü pişirdim. Pişirme sırasında tavaya yağ koymadım.

Tavadan alır almaz, fırça ile ekmeklerin her iki tarafına su-zeytinyağı karışımından sürdüm. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra yemeğe hazır.

Afiyet olsun...

3 yorum:

Necla Solen dedi ki...

Merhaba,
Ne kadar güzel gözüküyor, ellerinize sağlık. Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...
www.neclasolen.com

sarkaç dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Mutlaka ziyaret edeceğim

Fulya Süzen dedi ki...

Merhabalar,
Süperrr görünüyorlar, biz de tavada olsun saçta olsun gözleme tarzı tarifler yaparız severek, beklerim sizi de, üyenizimmmmmm:))))
fulyapimlezzetler.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails