12 Nisan 2015 Pazar

Ayvayı Nasıl Yersiniz?


Çocuklukta sevilmeyip de, büyüyünce sevilen yiyeceklerden biridir benim için ayva. 

Ayva ağaçlarının dalları kırılıverecek gibi ayva yüküyle doluydu bu sonbahar. Çok yıllar önce okuduğum bir kitaptaki cümleler geldi aklıma bu görüntü karşısında;

"Ayva çok, kış sert olacak" diyordu kitabın kahramanı. Gelecekten bu şekilde haberler verdiği için annesi "cadı" yaftasıyla yakılmıştı. Annesinin öngörülerini sürdüren cadının oğluna da korkuyla bakıyordu köy halkı. Haklı da çıkıyordu hep, o diyorsa kış sert oluyordu.

Cadının oğlu haklı çıktı, bu kış çok sert geçti. 50 küsür yıldır görünmeyen soğukları yaşadık. Bir iyi yanı vardı bu soğuğun, bol bol güzel ayva yedik.

Çocukluk evimizin bahçesinde dört ayva ağacımız vardı. Ayvalar organik değil tam anlamıyla doğaldı. O kadar doğaldı ki, kurtçuklar ayvanın dörtte üçünü kendilerine ayırıp ancak dörtte birini bırakıyorlardı bize. Ayvaları meyve olarak yemek imkansızdı, rahmetli annecim ayvanın kurtsuz kısımlarını minik minik dilimler halinde ayırır, iyice yıkadıktan sonra hoşaf yapardı. 

Ayvadan çok ayva çiçeğini severdim. Nasıl olsa güzel bir ayvaya dönüşmüyordu çiçekler. Oyun arasında ayva çiçeklerinin taç yapraklarını toplayıp yemek çocukluk eğlencemin atıştırmalıkları olurdu.

Meyve olarak yemek için pazardan ayva da alınırdı. Ama yemesi ne zor, ne işkence... "Ayvayı yemek" deyiminin hakkını verircesine boğaz alır, yutması imkansız olurdu. Bu ayvaları yemek için tek yolumuz vardı.



Bir ayva, bir keskin kenarlı taş, biraz da tuz...

Ayvanın kabuğunu kaldırır, taşa vura vura çürütür, üzerine biraz tuz serperek yerdik. Sonra biraz daha soyar, yine taşla vurarak çürütür, tuz serper bir ısırk daha alırdık. Ayva bitene kadar böyle devam ederdik.

Şimdi güzel ayvalar bulabiliyoruz, elma gibi soyup rahatça yiyebiliyoruz. Biraz da büyüdüğümüz için eskisi gibi boğazımıza takılmıyor galiba. Yine de arada bir eskiyi anmak için taşla ezip tuzlayıp yemenin keyfinden vaz geçilmez:)

Afiyet olsun...

9 yorum:

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Merhaba, Beni de çocukluğuma götürdünüz. Ben de halamların bahçesindeki ayvaları tıpkı sizin gibi yerdim. Nasıl da keyifli olurdu o avaları yemek. Ama eğer dikkat etmezsem üzerimdeki t-shirt benek benek ayva lekesi olurdu, üzerine annemden de fırçayı yerdim :) Sevgiler... Bizim Mutfak-Aysel
http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

Oglak Kizlari dedi ki...

Harkulade.
Ayva yı çok severim, çiçeklerini yerdik biz de küçükken.

Öperim

Mert dedi ki...

Niye ya, çocuklukta da sevilebilir bence... :) :)

Ama armut başka tabii

Ben de beklerim Kafa'ya, e yorumlarla tabii, sevgiler... :)

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

Genelde ayvayı yemiş gibi dolaşır benim aklım diyecektim tam "cadı"nın öngörüsünü okudum ! Bizim komşunun bahçesinde de ayva ağacı vardı komşunun kızları ayvaları toplayıp üzerİndeki o sarı kısmı silip hapur hupur yeyinceye kadar ayva toplayıp yemekle ilgilenmemiştim ama o kadar güzel yerlerdi ki hala aklımda :)

sarkaç dedi ki...

Aysel'cim, üstümüzü başmızı batıra batıra yemezsek tadı olmuyordu galiba:) Şimdiki anneler şanslı, deterjanlar lekelerin çoğunu kolayca çıkarıyor.

Sevgili Ayva Çiçeği Seven Anne, sizinle birlikte ayva bahçelerinde çocukluğumuza dönmek isterdim.

Kafa dengi arkadaşım, çok haklısın çocuklukta da sevilir ama ben çorak toprağın bir türlü sulu sulu ayvalara izin vermediği ağaçların ayvalarıyla yaşadığım için ilk deneyimlerimi, böyle şansız bırakmışım çocukluğumu.

Ah ah, aklımıza ayvayı yedirdik-yedirdiler:)Sevgili Mine, ayvanın üzerindeki tüycükleri göremez olduk market ayvalarında. Herhalde temizleyip satıyorlar çünkü çoğu kişiyi rahatsız ediyordur bu tüycükler. Çocukluğumuzda kopardığımız ayvalarda, ipeksi yumuşacık tüycükleri parmağımızla ovarak çıkartırken altın renge kavuşma heyecanı yaşardık.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Buraya bir yorum birakmistim ama sanirim gitmemis:)

Bende ayvaci biri olarak hemen yazmistim,hem ne sevmek öyle böyle dedil,simdi cocuklarimda seviyor sayemde:)) Almanlarin cogu bilmez ayvayi,yada nasil yenecegini! Yalniz ben ilk kez tuzla yendigini duydum,yillardir ayva yerim hic rastlamadim!Bizim ordada coktur ayva agaci,gecen gün canim cekti ama yoktur simdi idye üzüldüm,birde igde severim ben,bu sene olmamis soguktan, neyse cok uzattim,sevgiler gönderiyorum Nürnberg`ten...

mine dedi ki...

ayva mevsimi geçti kitap mevsimindeyiz ama :)

Adsız dedi ki...

Beni izlemeye aldığınız için teşekkürler, blogunuz çok güzel foto çekimleri harika...

Adsız dedi ki...

Ayvanın bu şekilde yendiğini hiç bilmiyordum. Genelde ekşi erikler tuza batırılıp yenirdi. Fakat ben ekşiyi pek sevmiyorum. Çocukken ayvayı rendelettirip öyle yemeyi severdim ben de.

Related Posts with Thumbnails