Nazilli Pidesi
Bizim evimizdeki adı Nazilli Pidesiydi bu minik hamur işlerinin adı. Bloglarla tanıştığımda aramıştım Nazilli Pidesini. Gördüğüm tarifler bu şekilde değildi. Belki de Nazilli'li tandıklarımızdan alınmıştı bu tarifi ve bu isim uygun görülmüştü. Yine de ben bizim evimizdeki adını kullanmayı uygun gördüm. Gerçek Nazilli Pidesi yapanların affına sığınarak.
Bizim evin Nazilli Pidesinin bir özelliği de üzerine turunç suyu sıkılarak yenmesi. Turunç mevsiminde olmadığımız için limon kullandım. Turunç bulma imkanı olanlar lütfen turunç ekşini denesinler. Tadılması ve kaybedilmemesi gereken bir lezzet olarak görüyorum turuncu.
Malzemeler:
Hamur için:
4 su bardağı un
1 su bardağı mayalanmaya uygun sıcaklıkta su
1 küçük paket instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1silme tatlı kaşığı tuz
İç için:
2 avuç kadar kıyma
1 küçük boy kuru soğan
1 küçük boy domates
2 adet yeşil biber
Pul biber
Tuz
Hamuru şekillendirirken kullanmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı
Yapılışı
Un, maya, tuz ve şeker iyice karıştırılır. Azar azar ılık su eklenerek bir kaşık yardımı ile karıştırılmaya devam edilir. Su tüm una yedirildikten sonra mikserin hamur ucuyla pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpılır.(Oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur olması gerekiyor. Yaklaşık bir su bardağı ılık su yeterli olsa da ununuzun su kaldırmasına göre miktarı ayarlamalısınız)
Hamurun üzeri örtülerek ılık ortamda yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Soğan, yeşil biber ve domates küçük küçük doğranır. Kıyma tuz ve pul biberle yoğurulduktan sonra sebze grubuyla karıştırılır. Beklerken su salmaması için, iç mayalanmanın sonuna doğru hazırlanmalıdır.
Hamurun mayalanması tamamlandıktan sonra eller küçük bir kaba alınan sıvı yağla yağlanır ve hamur tekrar yoğrulur. Hamurdan çeviz büyüklüğünde parçalar koparolarak top haline getirilir ve tepsiye aralıklı olarak dizilir. Her bir top yapılmadan önce eller yağlanır (hamur yumuşak kıvamlı olduğundan ele yapışmasın diye). On dakika ikinci mayalanma için beklenir.
Yaklaşık tepeleme tatlı kaşığı kadar iç malzemesi elle alınır. Topçukların üzerine bastırılarak yerleştirilir. Bu bastırma sırasında pidelerimiz yassı şeklini de almış olur. Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
Sıcak sıcak üzerine ekşi sıkılarak afiyetle yenir.
30 yorum:
evet haklısınız ben denizlide olmama rağmen zor buluyorum... tadılması gereken bir lezzet ağzım sulandı.... ellerinize sağlık...
turunç sıkılması farklılık yaratır kesinlikle. ellerine sağlık nefis olmuş
sevgilerimle
hmmmmmmmmm
tuttum bunu :))
harika görünüyor küçük oluşu özellikle çok güzel ellerine sağlık canım......
Bizim evin de acilen tanışması lazım bu nefis pideyle :)
Ellerine sağlık ablacığım..
Hayırlı iftarlar diliyorum..
enfes görünüyor bu pideler,eline sağlık canım,ekşi sıkılarak yenmesi de pek ilginçmiş...
harika görünüyor bu pidecikler ellerine sağlık
Hiim Nazilli Pideleri mis gibi olmus ellerine saglik canim,
sevgiler...
Canım pideler harika olmuş ellerine sağlık alıp kaçıyorum öptüm.
ismi kesin nedir bilinmez ama lezzeti güzel ve yerinde görünüyor...ellerinize sağlık...
Lezzeti görüntüsünden bellii..
Ellerine sağlık
Nefiss görünüyor.
Gülsüm'cüm, teşekkür ederim. Turunç'un yeri gerçekten özel ama değeri bilinemiyor ne yazık ki.
Sevgili YemekBirAşk, gerçekten de farklılık yaratıyor.
Yıldız'cığım beğeneceğini düşünüyorum.
Zeliha'cığım çok teşekkür ederim, hepimize hayırlı iftarlar.
Filiz'cim, pidelere nar ekşisi gibi turunç ekşisi de çok yakışıyor. Yöresel olarak bizde nar ekşisi bilinmezdi. Turunç ilk tercih olurdu.
Sevgili Cafe portakal, çok teşekkür ederim.
Sevgili Annemin kızıyım, çok teşekkür ederim.
Derya'cım, seni de çok özledim. Geleceğim ziyaretine.
Sevgili Akdeniz kızı, gerçekten adı konusunda kuşkuya düşsem de lezzeti kuşkuya yer bırakmıyor.
Sevgili Hayat Cafe, çok teşekkür ederim.
ailenle, sevdiklerinle hayırlı güzel bir bayram geçirmeni diliyorum:)
sevgilerimle
seval
Hayırlı bayramlar canım..
Sevgiler.
hımmm:)
Merhaba, bu aralar yoğunluğumdan dolayı hiçbir blog arkadaşımı gezemiyorum. Nazilli pidesine bayıldım, eşimin anne tarafı Nazilli'li ama bu güzel pideyi bize hiç yapmadılar. Tarifi alıyorum yapıp ben onlara yedireyim. Ellerine sağlık arkadaşım..
Ablacım nasılsın?
Kayboldun yine..
Mimledim seni :)
mmmm:))) enfess... bu lezzetli pidecikler bi öğle arası yemeğinde kuzucukların damaklarını şenlendirse ne iyi olur:)
deneyeceğim inşallah...
ellerinize sağlık...
bende miminiz var:)
kabul buyursanız...
muhabbetle...
aaaa nasıl güzel gözüküyor tam olsa da yesem kıvamında ellerine sağlık canım
Pideler enfes görünüyor :)) ama siz nerelerdesiniz!!!
Ablacığım neredesin sen ? :(
Sevgili Sarkac,uzun zaman oldu yazmiyorsunuz,nerelerdsiniz,özlüyoruz sizi,pideleriniz harika olmus,yeni yilinizi en icten dileklerimle kutluyorum ve en kisa sürede sizi izleyicinizlerle bulusmaya bekliyorum,sevgiler...
mutlu yıllar...
nerelerdesiniz...........
Hemen denemek lazım, nefis görünüyorlar. Sıcak sıcak kaç tane yerim bilmiyorum:))
Ellerinize, emeğinize sağlık.
Sevgiler:)
Sevgili Sarkaç, gözlerimiz beklemekten yoruldu. NEDEN?
umuarım her şey yolundadadır.. çok uzun ara olmuş.. sevgilerimle seval
Bu siteyi ben burada son kez gözden geçiriyor iken hahah, dizüstü çöktü. Ve son 2 ay için bu blogu için ben bir kez daha bulunduğu bu nedenle minnettar olmuştur! : D
cok leziz duruyorlar
muhakkak tadida oyledir
ellerinize saglik
Teşekkür ediyorum blog dostlarıma. Tek sorunum mutfakta zaman geçirmekten eskisi kadar hoşlanmamak. Ama bu durumu da atlatıp aranıza dönmek dileğim.
Uzun süredir yazmıyorsunuz iyi misiniz ?
Yorum Gönder