Kabak dolması yapıldı mı evimizde ardından yalenki pişirlirdi. Yalenki mücverin bizim yöremizdeki adı. Yöresel adların yaşatılması gerektiğine inandığım için tarifimde de bu adı kullandım özellikle.
Ben ise genellikle kabak içlerini çorba yapmada kullanırım. Bu kez ramazanın da etkisiyle geçmişe dönüp yalenki yapmaya karar verdim. Aslında kızartma yapmaktan hoşlanmam ama nasıl olsa miktar azdı, katlanılabilirdi kızartmaya.
4 kabak içim vardı, iki de havuç ekledim, oldu bize havuçlu yalenki.
4 kabağın içi veya 1 adet dolmalık kabak
2 orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 yumurta
1 fiske tuz
1 çay kaşığının ucuyla karbonat
5 tepeleme çorba kaşığı un
4-5 sap maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
Soğan, kabak ve havuçlar blendırdan geçirilerek püre kıvamına getirilir. 1 yumurta ile çırpılır. Un, tuz, karbonat eklenerek pürüzsüz kıvama getirilir. Kıyılmış maydanozlar eklenir. Hamur çok yumuşak kıvamlı olmalıdır iyi pişmesi için. Kabağın saldığı su miktarına göre koyacağınız un ölçüsü değişebilir.
Yağ orta hararetde kızdırılır. İki tatlı kaşığı yardımıyla hamur şekillendirilip yağa atılır. Kızarana kadar pişirilir. Kağıt peçete üzerine alınır. Fazla yağı alındıktan sonra servis edilir.
Bizim evimizde kabak yalenkisi iki şekilde yenirdi. Peynirle birlikte ve toz şekere bandırılarak. Ben de bu kez havucun verdiği tatlılıkla daha da uyumlu olacağına düşünerek yalenkilerin yarısının üzerine pudra şekeri serptim.
Tatlıdan hoşlanıyorsanız ve hiç denemediyseniz öneririm, yalenkiyi bir de şekerle deneyin.
Afiyet olsun...
15 yorum:
ne güzel uzun zamandan sonra görüşmek, bayıldım yalenkiye bu arada ellerine sağlık
Hiim nefis olmus ellerinize saglik, bizde de kabak oyuldugumu mücver veya yöresel adi ile Öcce yapilir ::))
Sevgiler...
ellerine sağlık,yeni bir şey öğrenmiş oldum,afiyet şeker olsun.
annemde dolmadan sonra mücver yapardı...karbonat eklerdi....ve hatta birazda kıyma eklerdi lezzetli olsun diye....puf puf pekte güzel olmuş....ellerinize sağlık...
Elinize sağlık çok güzel bir tarif ama şekerle nasıl oluyor acaba çok merak ettim sevgiler...
Hoşgeldiniiiiiz, hayırlı ramazanlar.Sebze olsunda ne olursa olsun, nefia görünüyorlar, Ellerinize sağlık.
ama cok özlettin gercekten neler yaptın,neler oldu anlatsana inan merak ettim.benim mail adresim s.kesk11@hotmail.com eklesene denk gelirse görüşelim messengerdan.ama bana mail adresini at sevgi ve muhabbetle kucaklıyorum sevgilerimle canım...
hiç duymamıştım değişik ellerinize sağlık paylaşım için teşekkürler
çok da güzel bir ismi varmış ellerine sağlık:) sevgilerimle..
Ablacığımmm,hoşgeldin,hoşluklar getirdin..:))
Nasılsın?
Sıhhatte afiyettesin inşAllah..
Ramazan-ı şerifin hayırlı mübarek olsun..
Muhabbetle..
Yalenkiyi tuttum :)
Harika gözüküyor,ellerine sağlık ablacığım..
Muhabbetle..
Mine'cim çok teşekkürr ederim. Sizinle olmak çok güzel ama tam adapte olamadım henüz.
Sevgili Annemin kızıyım, bu ismi unutmamalıyım. "öcce" mütevazi ve sevimli bir çağrışım yaptı bende.
Arzu'cum sağolasın canım, bilgi alışverişinde bulunmamız güzelleştiriyor ortamımızı.
Sevgili Akdeniz kızı, kıyma fikri çok güzel, denemeliyim mutlaka.
Özgencim, biz yakıştırıyorduk ama ağız tadı farkı olabilir, herkese hoş gelmeyebilir.
Nesrin'cim hoşbuldum, hala burda olmanız ne güzel. Ben epey bir yaramazlık ettim.
Selinka'cım ben de senin içten paylaşımlarını özledim.
Sevgili cafe portakal, kabağı seviyorsanız bunu da seversiniz diye düşünüyorum.
Sevgili Yemek bir aşk, yerel isimlerimiz ne kadar hoş değil mi? Yaşatmak gerekli.
Zeliha'cığım sağol canım. Allah şükür iyiyim. Bir yoğunlukla uzaklaşınca tekrar dönmek zor oldu. Sizlerler birlikte olamamak kayıp oldu benim için.
değişik ve çok hoş bir lezzet gibi görünüyor denemem lazım ellerine sağlık.hayırlı ramazanlar...
Canımmm çok şükür döndüm çok leziz ve
hafif bir tarif ellerine sağlık öpü
yorum...
Canım ellerine sağlık ama kızartmanın yerinide hiç birşey tutmuyor bence tabi:)
Yorum Gönder