11 Temmuz 2010 Pazar

Zeytinyağlı Uyuyan Bamya


Zeytinyağlı Uyuyan Bamya

İçten sıcacık sohbetlerin eşliğinde yemiştim ilk kez uyuyan bamyayı. Güzel  bir yaz akşamında Kalabak'ta sevdiğimiz insanlarla birlikte sofranın başındaydık.  Sevgili Hamret Teyze diğer güzel yemeklerin yanında tavuk etiyle hazırladığı uyuyan bamyayı da ikram etmişti. O akşamın sıcaklığı yüreğime, uyuyan bamyanın lezzeti zihnime yerleşti.

Oğlum henüz ağzına almıyorsa bile eşim, ben ve kızım bamyayı çok seviyoruz. Bamyayı akşam otururken ayıklayıp, bir gece uyutup ertesi akşama pişirmek çok kolayıma geliyor. Bazen tavuklu, çoğunlukla zeytinyağlı yapıyorum.

Malzemeler:

1/2 kg taze bamya
1 iri soğan
4 orta boy domates
1/2 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı su
Tuz



Bamyalar önce çok iyi yıkanır. Tozlarının yanısıra kurumuş bıyıklarının da yıkarken giderilmesi gerekir. Taze bıyıklar ise ayıklarken kolayca çıkarılabilir. Yıkamanın ardından bir sügeçte suyu tamamen süzene kadar bekletilir. Daha sonra tepeleri sivri kalacak şekilde ayıklanır. Ayıklamanın yıkamadan önce yapılmasının bamyanın salyalanmasına yol açacağı unutulmamalıdır.

(Bıyık, salya gibi yemek tarifinde bulunmaması gereken kelimeleri kullandığım için rahatsızlık duyuyorum. Ama bizim yörelerde adları böyle geçiyor.)

Domatesler kabuğu soyulduktan sonra rondodan geçirilir. Ayıklanmış bamyaların üzerine dökülür . Kabın kapağı kapatılarak bir gece boyunca buzdolabında uyutulur.



Ertesi gün soğanlar ince kıyılır. İki kaşık zeytinyağında hafif sararana kadar çevrilir. 2,5 su bardakğı su ve gerektiği kadar tuz eklenir. Su kaynadığı zaman domatesiyle birlikte uyuyan bamya ilave edilir. Üzerine yarım limon suyu gezdirilir. Bir tahta kaşıkla bamyalar bastırılır. Kapağı kapatılır. Kaynayınca altı kısılır ve bamyasına göre değişmekle birlikte yaklaşık 30-45 dakika pişirilir.



Afiyet olsun.


5 yorum:

Sen (Âşiyanda) dedi ki...

Mutlaka denemeliyim,çok güzel olacağından eminim.Afiyet olsun.

Unknown dedi ki...

bizimkiler bamyayı hiçsevmezler o yüzden bizim evde hiç pişmez.ama birgün senin tarifinle deneyecegim.ellerine saglık.

sarkaç dedi ki...

Bu tarif özellikle etten çok hoşlanmayanlar için.
Umarım beğenirsiniz.

zafer dedi ki...

ııyYĞĞ bamyayı hiççç sevmem. İlk pişirimini yerim(salyalanmadığından o sırada).Sevmediğim bu sebzeyi içerdiği vitamin ve minerallerinden dolayı yerim(neden yediğim merakınızı giderdim)..Babam bayılır bu sebzeye(Egeli olduğundan).. Yılda 4-5 defa pişer o yüzden bizim evde fekaaaat dedim ya ben yalnızca kenarından teğet geçerim.. :)

sarkaç dedi ki...

Merhaba Zafer,

Bamya öyle bir yemektir ki ya çok sevilir ya da hiç sevilmez. Arası yok nedense. Eğer tek problem salyalanması ise size iki önerim olacak.
Birincisini annemden öğrendiğim. Isıtarak yiyecekseniz ekşisinin tamamını bir kerede koymayın, ısıtırken biraz daha ekşi (limon veya koruk) koyarsanız akıttığı salyalarını bile toplar.
ikincisini kayınvalidemden öğrendim. Bamyaları yıkayıp ayıkladıktan sonra en az bir gün güneşte bekletip ertesi gün pişirmeniz. Bu da salyalanmayı önlüyormuş.

Related Posts with Thumbnails