23 Temmuz 2010 Cuma

Patlıcanlı Bulgur Pilavı


Patlıcanlı Bulgur Pilavı

Anne-baba evimde bulgur pilavı bir yaz yemeğiydi. Çünkü asla patlıcansız, domatessiz, bibersiz yapılmazdı.

Sofralarımızdan misafirimiz de hiç eksik olmazdı. Misafirlerimizden biri annemin bulgur pilavını çok beğenmiş ve tarifini sormuştu. İçinde patlıcan olduğunu duyunca çok şaşırmıştı. İşte ben de o zaman öğrenmiştim bulgurun patlıcansız da pişirildiğini.

Benim evimde  bulgur  yaz kış yapılıyor. Oğlum da çok seviyor. Yemekte "turuncu pilav" olduğunu söylediğimde gözleri parlıyor. Yaz geldiğinde anne mutfağıma dönüp mutlaka patlıcanlı pişiriyorum.

Malzemeler:

1 adet orta boy soğan
1 adet patlıcan
3 adet tatlı yeşil biber
3 adet orta boy domates
2 su bardağı bulgur 
4 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz, acı kırmızı biber


Yapılışı:

Sebzeler yıkandıktan sonra soğan ve biber yemeklik, patlıcan ve domates kabukları soyulduktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Tencerede zeytinyağı içinde sırasıyla soğan ve biber çevrilir. Renkleri hafif değişmeye başlayınca patlıcanlar eklenir. Patlıcanlar kavruldukta sonra domates eklenir. Domatesler yumuşayıp suyu çekene kadar pişirilir. Tuz ve acı kırmızı biber ilave edilir.

2 su bardağı su eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılarak kaynaması beklenir. (Domatesin saldığı su miktarı ve bulgurun su çekme özelliğine göre değişmekle birlikte  genellikle 2 su bardağı bulgur için 2 su bardağı su yeterli oluyor.) Su kaynamaya başlayınca bulgurlar ilave edilir, hafifçe karıştırılır.  Tencere tıkırdamaya başlayınca altı kısılır. Bulgur suyunu çekip göz göz olunca (yaklaşık 15-20 dakika sonra) ocak kapatılır. Kapağı açılıp kağıt havlu veya temiz bir bez ile örtüldükten sonra tekrar kapatılır. En az 10 dakika dinlendirilip servis edilir.

Patlıcanlı bulgur pilavı sıcak yenebildiği gibi, soğuk olarak da tüketilebilir.
Afiyet olsun.

3 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Patlıcanlı olan herşeyi çok severim. Ellerinize sağlık. Çok leziz olmuş.

Saygılar.

A Kadir Bekçi dedi ki...

Yemek yapmaktan hiç anlamam ancak bulgur pilavını çok seviyorum.Bu yıl bahçemizde bol patlıcan var, eşime tarifinize göre patlıcanlı bulgur pilavı yaptıracağım.Seveceğimi sanıyorum.
Sevgi ve saygılarımı sunarım.

Sen (Âşiyanda) dedi ki...

Mutlaka denemeliyim. Antakyalılar aynı malzemeyi kabakla yapıyorlar.Patlıcanla da çok güzel olacağını tahmin ediyorum. Afiyet olsun.

Related Posts with Thumbnails