2 Temmuz 2010 Cuma

Havuçlu Toplar

Havuçlu Toplar

O kadar uzun zamandır yapmamışım ki oğlum bu tatlıyı ilk kez yediğini sandı. Ben de hatırlamıyorum belki de gerçekten ilk kez yedi. "Bunu da internete koy" dedikten sonra sık sık sormaya başladı koyup koymadığımı. "Bilgisayar oyunu yapıcılığı" mesleği öncesi ilk meslek seçimini aşçılıktan yana yapmış olan oğlum için yazdım. İnşaallah ileride gerçekten zevkle çalışacağı bir mesleğe sahip olur.

Tarifi çok yıllar öncesinde Sofra Dergisinden almıştım. Genellikle evdeki malzemeye göre ölçüleri kendim ayarladım. Azalttım, artırdım, ekledim, çıkardım. Her seferinde başka bir lezzete ulaştım.

Malzemeler:

2 paket petit beurre bisküvi
1 kg havuç
2 su bardağı toz şeker
1/2 paket margarin
2 paket vanilya
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Bu ölçü, bir kısmını rulo yapıp buzlukta saklamak için uygun. Günlük kullanılacaksa yarım ölçü yeterli.

Gelelim benim artı ve eksilerime:
Vanilya yerine tarçın, ceviz koyarsam yağ yok, ceviz koymazsam margarin yerine bir kaşık sıvı yağ, kuru üzüm kullandığımda şeker yarım ölçü...

Hazırlanışı:

Havuçlar yıkanıp soyulup rendelendikten sonra şekerle birlikte kendi suyuyla iyice pişirilir. Suyunu tamamen çekmesinin ardından bir kaşık yağ eklenerek veya ceviz kırığı konarak kavrulması için biraz daha ocakta çevrilir. Ilıdıktan sonra kırılmış petit beurre bisküvileri ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Bisküvi kırıklarının boyutu zevke göre ayarlanır. Ya rulo yapılır -daha sonra dilimlenmek üzere- veya toplar haline getirilip hindistan cevizi, fıstık, kakao vb.'ne bulanarak servis edilir.

Özellikle oğluşuma afiyet olsun.


5 yorum:

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

hemen aldım tarifi denicem :) ellerine saglık ::

sarkaç dedi ki...

Merhaba Pembe esinti, umarım hoşunuza gider. İsmini de çok beğendim. Sevgiler

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili sarkaç inanılmaz leziz görünüor.sevgiler arkadaşım.ellerine sağlık...

mintinin dünyası dedi ki...

canım seni izlemeye almak istedim ama neden bilmiyorum olmadı.tekrar geldiğimde deniycem yeniden.sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Mintinin Mutfağı, sevindiğim beğendiğine. İzlemedeki problemin ne olduğunu bilmiyorum, gönüller bir olsun yeter. Sevgiler

Related Posts with Thumbnails