5 Ocak 2014 Pazar

Şipşak Pastamsı




Merhaba 2014, Merhaba Blog Dostlarım diyerek başlamalı söze;

Yılbaşı tatili fazladan bir gün kazandırdı, dinlenmek değil de evde uzayıp giden işlere el atmak için. Blog dostlarımda görüyorum dolap detoksu dedikleri ilginç bir etkinlik var. Ben de bu dolap detoksunu mutfağıma uyguladım. Belki aylardır pasta, kurabiye, çörek yapmamıştım. Uzun süre önce alınmış, biraz daha el atmasam son kullanma tarihi geçecek malzemeleri önüme döküp, sınıflandırdım. Hiç yeni bir malzeme almadan, evde ne varsa onunları kullanarak temizleyeceğim dolabımı.

Bir adet dolgu kreması ve bir adet hazır glazür bir an önce kullanılmalıydı. En az zaman ve emek harcayarak kullanmanın yolu, pasta olmayan ama pastaya benzeyen uydurma bir "şipşak pastamsı" hazırlamak olsa gerek.


Neler kullandım;
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu

1 paket hazır dolgu kreması ve önerdiği ölçüde süt
1 paket hazır glazür

Nasıl yaptım;
4 yumurtanın akını şekerle koyulaşana kadar çırptım.
Yumurta sarılarını ekledim, çok az çırparak karıştırdım.
Un ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtaya kaşık kaşık ekleyerek spatula ile topaksız olana kadar karıştırdım. Elemek çok daha doğru yol elbette ama benim eleğim bu işe uygun olmadığı için kullanamadım.

Karışımı yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine yaydım ve 175 dereceye ayarlı soğuk fırına koyup 15 dakika pişirdim.

Bu arada dolgu kremasını içine 2 yemek kaşığı kakao ekledikten sonra tarifine göre hazırladım. Glazürü önerilen sıcaklıktaki sıcak su içinde bekletmeye başladım.

Pandispanyam pişince, yağlı kağıdıyla birlikte ıslak mutfak bezi üzerine aldım. Islak bez yardımı ile bir kez rulo yapıp pandispanyayı alıştırıp yeniden açtım. Arasına dolgu kremasını koydum. Bu kez yağlı kağıdı altta bırakarak pandispanyayı katladım.

Üzerine erimiş glaüzürü döktüm ve çatalla ağaç kabuğu görüntüsü vermeye çalıştım. Dolgu kremasının kendisini çekmesi için 2 saat kadar buzdolabında beklettim. Daha sonra sıcak suda ısıttığım bıçak ile, glazürü kırmamaya dikkat ederek dilimlere ayırdım.


Baharı müjdelemek için 1 Ocak'ta açan bahar dalları eşliğinde, bir bardak limonata ile de yazı getirerek afiyetle yedik şipşak pastamızı.

5 yorum:

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

enfes olmuş, ellerinize sağlık

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

harika görünüyor... afiyet olsun...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

iyiymis dolap detoksu duymamistim! bende ara ara bakarim neyim var neyim yok bilirim ama yinede kalir bazen tabiki,sirf onlar icin kek kurabiye pasta yapilir...

Sizinde 2014 yiliniz kutlu olsun efendim,saglik ve mutluluk getirsin her daim...

Pasta ise gercekten hem pratik hem güzel olmus,elinize saglik,sevgiler size...

sarkaç dedi ki...

Çok teşekkür ederim hepinize.

Dolap detoksunu gardropları için uyguluyorlar ben de mutfak malzemelerine uyguladım:)))

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

harikasın, çok sevdim bu dolap detoksu işini denemeliyim ki sonuç da mükemmel gözüküyor, ellerine sağlık
bu arada bahar dalları en sevdiklerimden yeni yıl hep böyle güzel anlarla geçsin : )

Related Posts with Thumbnails