27 Ocak 2014 Pazartesi

Kestaneli Siyah Pirinç Pilavı



Dolap detoksuma devam ediyorum. Ne varsa bekleyen bitirmeye kararlıyım. Zorunlu gıda malzemeleri bittikçe alınıyor elbette ama farklı ya da ilginç veya keyf için hiç birşey almayacağım dolaplarım temizlenene kadar.

Bu kez sırada, eşimin ilginç bulduğu için aldığı siyah pirinçle, kuzenimin hediyesi haşlanmış soyulmuş kestane var. Daha önce hiç siyah pirinç kullanmadım. ilk kez denenecek evimizde. Yarısını pilav, kalan yarısını da salata olarak kullanmayı düşündüm.

Haşlanmış soyulmuş kestane ise büyük kolaylık. İster çerez niyetine yemelik, ister pastaları yemekleri tatlandırmalık.

Siyah pirincin içinden çıkan tarifin ilk sayfasında önceden sıcak suda bekletilmesi, kavurmadan pişirilmesi öneriliyordu. 2. sayfada ise kavurun diyordu. Pirincin su oranını ise 1'e 2 olarak vermişti.

Açıkçası kavurma konusunda tutarsız olan tarifin su ölçüsüne de güvenemedim. Sıcak suda bekletilmiş normal pirinç için uyguladığım 1'e 1,25 oranını uyguladım. Bizim Türk usulü pilavımız için daha az suyu bile kaldırabilirmiş.



Neler kullandım
1 su bardağı siyah pirinç
1 poşet hazır kestane(100 g)
1 su bardağı + çeyrek su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı. (Bizde alışkanlık olarak gündelik yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor. Misafir yemeklerine ise ille de tereyağı.)
Tuz

Nasıl yaptım
Kaynamış ve 1 dakika kadar dinlendirilmiş sıcak su ile pirinçleri ıslattım. 1 tatlı kaşığı tuz ekledim. Pirinçlere eklediğim su tamamen oda sıcaklığına gelene kadar bekledim. Suyu soğuyan pirinçleri süzüp bol su ile yıkadım ve suyunu tamamen süzmesi için süzgeçte bıraktım.

1 su bardağı + çeyrek su bardağı suyu tencereye koydum. Yağ ve tuzunu ekledim. Su kaynayınca önce pirinçleri sonra kestaneleri ekleyip kapağını kapattım. Kaynama başlayınca altını kıstım, 20 dakika kadar pişirdim. Ocağı kapadıktan sonra üzerine kağıt havlu koyup kapağını tekrar kapadım ve 10 dakika kadar da demlenmeye bıraktım.

Nasıl olmuş
Pilavın rengi çok hoş. İlginç de bir tadı var. 
Klasik tatların dışına çıkmayı sevmeyen oğlum kokusundan ve tadından hoşlanmadı. Ben ise bu pirinci salataya daha uygun gördüm. Tadının ekşi ile daha uyumlu olacağını düşünüyorum.

Afiyet olsun...

4 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Siyah pirinc kullandim bende bir iki paket ama cocuklar sevmediler maalesef,aslinda daha faydali imis,yanliz sanki bu pirincler daha bi siyah geldi bana,cesit cesit olabilir...Elinize saglik,aliskanliklarindisina cikmak zor oluyor cocuklarda,sevgiler size...

sarkaç dedi ki...

Çocuklar tutucu daha tutucu oluyor yemek konusunda. Yeni tatlara açılabilmek için büyümeleri gerekiyor galiba.
Ben ilk kez denedim siyah pirinci. Islattığım su pancar suyu kadar renklenmişti. Dediğiniz gibi farklı cinsleri olabilir siyah pirincin.

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

hem de Türkiye'den bir marka Allah Allah denemeli ...dün geçti aklımdan bunları bitireceğim ay başına kadar alışveriş yok diye yapmalıyım )

kaRRA Siyah Pirinç dedi ki...

Yerli siyah pirinç üreticisi (ilk üreticisi) olarak, sağlıklı nesiller için siyah pirince mutfakta daha fazla yer verilmeli diye düşünüyoruz... Saygılarımızla...
facebook.com/karrapirinc

Related Posts with Thumbnails