28 Ocak 2014 Salı

Bulgurlu İğnelik Otu




İğnelik otunu bilmeyen var mı? Adı yöreye göre değişiyordur ama çocukluğunu bahçe içi evlerde yaşamış olanlar çatallarını görünce tanıyacaktır. 

Çamurdan pideler yapardım çocukken. İç olarak otları doğrardım. Ortasına bir de sarı radika çiçeği koyardım yumurta niyetine. Pideyi dilimler yanında iğnelik otunun çatalıyla ikram ederdim evcilik oyunundaki misafirime.

Çatal niyetine kullanmadıysanız da çoğunuz saat yapmışsınızdır iğnelik otundan. Otlar sararmaya başlayıp tohum atma zamanına gelince, çatallara sarılı tohumları yerinden sıyırıp sivri uçlarından giysimizin koluna batırırdık. Saatin zembereğini hatırlatır şekilde burulurdu tohumun fırlatma mekanizması. Son burgu oluşunca zaman tamamlanmış olurdu oyun kronometremizde. 

Sadece bir tohumun hareketlerini izleyerek geçirdiğimiz zamanı düşünüyorum da...


İğnelik topladım iki tabak yemeğe yetecek kadar. Daha Ocak ayındayız ama çiçeğe tohuma kaçmışlar bile. Tohumlu, çiçekli olanları değil de daha tazelerini kullandım yemek için.

Ayıkladım, yıkadım 2-3 santimlik parçalar halinde doğradım.
Orta boy bir soğanı ince ince kıydım.
2 çorba kaşığı zeytinyağı içinde soğanı öldürdüm. Suyunu süzmüş otları ekleyerek rengi değişene kadar kavurdum. 
1 yemek kaşığı salça ekledim, biraz sıcak su ile yumuşatıp.
1 su bardağı sıcak su ve tuz ilave ettim. Kaynamaya başlayınca 1 avuç da bulgur.
Kısık ateşte bulgurlar yumuşayana kadar pişirdim.

Afiyet olsun...

7 yorum:

Blog Deposu dedi ki...

Blogger yeni bir düzenlemeye gittiği için artık izleyiciler gadget'iniz çalışmıyor. Bu problemi gidermek için burayı tıklayınız

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim, hemen yaptım verdiğiniz bilgi doğrultusunda.

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Ben ilk defa duydum iğnelik otunu.Yemeğiniz çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık :)

mutfagabuyrun dedi ki...

çok utandım ama ben bilmiyormuşum canım.güzel bir yemek olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Aaaaa, lütfen, utanılacak ne var ki.
Belki yöreye özgü bir bitkidir, her yerde olmuyordur veya herkes ot sevecek diye bir şey yok elbette.
Açıkçası benim için de yemekten çok çocukluğumun oyuncağı olarak değerlidir bu bitki:)Şimdiki gibi oyuncaklar alınmazdı bizim çocukluğumuzda.
Teşekkür ederim arkadaşlarım, sizlerin de ellerinize sağlık

Oglak Kizlari dedi ki...

Ben de burada bu sene öğrendim bu otu.
bir kere salatasını yaptım, çok güzel değildi ama iyiydi.
Bir de bu yöntemi deneyeyim.
Soru; iğnelik olan kısımlarıda kullanılıyor mu, yoksa sadece ot kısımlarımı?

Ellerinize sağlık.
Birazdan post yayınlayacak olan anne.

Bir de kopyacı anne

sarkaç dedi ki...

Merhaba zengin sıfatlı anne:)
İğnelik otu orta lezzette otlardandır. Örneğin bir hardal otu, tatlı radika, ısırgan, arapsaçı kadar lezzetli değildir. Bizim aileden aktarılan mutfağımızda genellikle ot pidelerinin (odun ateşiyle saçta pişirilen bir çeşit gözleme)içinde ısırgan ve diğer kavurmalık otlarla birlikte kullanılarak lezzet dengelenir. Çiğ veya pişmiş olarak salatalarda kullanılmaz bizim soframızda ama bu bir tercih meselesi, sevenler kullanır.
Yemeğine gelince, sadece taze yaprakları kullanılır. Çok büyüyen yapraklarda acımsılık olabilir. Çatallar oluşturanlar artık kartlaşma yoluna girmiştir, yaprakları da çatalları da yemekte kullanılmaz. Bizim çocuk oyunlarımızda kendine yer bulurdu bu ilginç çatallar:)

Related Posts with Thumbnails