25 Ocak 2014 Cumartesi

3-2-1 Tatlı



Blogumu yemek blogları kategorisinden çıkarmam gerek. Zaten yemek pişirmeyle de aramı hala düzeltemedim. En iyisi arada bir de olsa gelip birşeyler paylaştığım mekan olarak devam etsin Sarkaç.

Yine yemekler ağırlıklı olur da, tarif vermekten çok yemek serüvenlerimi paylaşmak şeklinde devam eder. Bugüne kadar ki tariflerim de başvuru kaynağı değil, sadece yaptıklarımın paylaşımıydı. Bu paylaşımım da olacağı gibi.

3-2-1 boğaçasını bir arkadaşımda yemiş, hoşuma gitmişti. Aldığım tarifi evde de uyguladım, çok da güzel oldu. Aklıma "bu tarif tatlıya uyarlanamaz mı?" diye takıldı. Öğrenmenin tek yolu vardı; denemek.

3-2-1'in elimdeki tarifinden çok memnunum. Elmalı kurabiye benzeri şekersiz hamurla sadece içine tatlı koyarak kurabiye yapabileceğimi düşündüm. Evde kırmızı havuç ve elma da vardı. Bir avuç da ceviz olsa iyiydi şimdilik bunlarla idare edebilirdim.

Neydi gereken malzemeler?
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı yoğurt
3 paket kabartma tozu
Un
Unun ölçüsü yok, çünkü yoğurttaki su miktarına göre un miktarı değişiyor. 1-2-3 kuralına uyması için ona da 4 bardaktan başlayalım. Sonra da yumuşak, birazıcık ele yapışan ama şekil de verilebilen kıvama gelene kadar un ekleyelim. Siz deyin 5 bardak ben diyeyim 6 bardak. Ölçüyü ayarlamak size kalmış.

Hamurumuzu yoğurup 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
Buraya kadar peynirli 3-2-1'in bilinen tarifi.


Sonrası yine size kalmış. Ben evdeki 6 kırmızı havucu ve 2 elmayı kullandım. Küçük doğrayıp, 3/4 bardak şekerle saldığı suyu çekene kadar pişirdim. Ezerek püre haline getirdim. Soğuduktan sonra da hamurdan aldığım ceviz büyüklüğünde parçaları avcumda açıp içine tatlı harcımı koyarak yuvarlak boğaça şeklinde kapadım. Tatlının üzerine galeta unu olmayacağına göre, hindistan cevizinin iyi gideceğini düşündüm.

Hindistan cevizine buladığım kurabiyeleri yağlı kağıt üzerine koyup 150 dereceye ısıtlımış fırında fazla renklenmesine izin vermeden pişirdim.

Gelelim tadım kısmına...
Bu tarifi tatlı yapmayanların bir bildiği varmış. Ben de deneyerek öğrendim.

Hamurun içinde tuz yok ama 3 paket kabartma tozunun sodyumu hissediliyor ve tatlıyla pek uyumlu değil. Gerçi ertesi güne kalınca bu tat biraz kaybolmuştu. Yine de sodyum ağırlığını saklayabilir miyim düşüncesiyle pudra şekeri serptim üstüne. 


Bir kurabiye denedim ama açıkçası pek memnun kalmadım denememden. Daha geliştirilmeye ihtiyacı var.

3-2-1 peynirli boğaçası için de söyleyecek birkaç sözüm var. Tansiyon hastası olanlar ve böbreklerini korumak isteyenler azıcık yesinler bu boğaçadan. Hamurunda normal boğaçanın 3 kat fazlası sodyum, içinde de tuzlu peynir... 
Hiç sağlıklı bir kombinasyon değil.

Sağlıklı günlerde afiyetle




2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

değişikl ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

sarkaç dedi ki...

çok teşekkür ederim. biraz geliştirildiğinde güzel bir tarif olabileceğini düşünüyorum.

Related Posts with Thumbnails