21 Eylül 2013 Cumartesi

Üçü Bir Arada

Merhabalar,

Bu vefasız Sarkaç'ı buralara uğramadığı günlerde arayıp soran tüm vefalı blog dostlarıma özel teşekkürler. Sizleri ziyaret etmek istedim ama hala yemek yapma zevkimi geri kazanamamışken bir nevi kendime işkence olacaktı güzelim emeklerinizi görmek. Gelmedim değil, arada uğradım. Yeni blog arayüzüne yabancı olduğum için zorlandım, yazmaktan vazgeçip çıktım. Üstelik yayınlayacak özel bir tarifim de yoktu. Yine yok ama maksat merhaba demek nasıl olsa. Aklıma ilk lez gelip denediğim biberi ortadan kesmeyi paylaşayım hiç olmazsa.



Evde kalmış, hatta biraz pörsümüş bir küçük kabak, bir küçük patlıcan ve bir tatlı kırmızı biberden dolma yapmaya karar verdim. Protein de gerekli, içinde kıyma da olsun. Herkesin tabağında üç renk de bulunmalı. Patlıcanla, kabak kolay, biberi nasıl yapmalıydı?




Piştikten sonra kesmek yerine, önceden kesmeye karar verdim. Ortadan ikiye böldüm, sapını ucundan kestim, içinde kalan çekirdeklerini de taban bütünlüğünü bozmadan kaşıkla oyarak çıkardım. Patlıcan, kabak da oyuldu. Şimdi herkes tadabilir bütün dolma çeşitlerinden.



İçi basit, herkes bilir zaten. Yemek blogu yazarıyım ya güya, ille de bir liste vermezsem olmaz.

Pirinç:  her bir parça için 1 tatlı kaşığı pirinç,
Kıyma: her iki parça için 1 tatlı kaşığı kıyma,
1 kemer patlıcan, 1 sakız kabak, 1 tatlı kırmızı biber
1 küçük soğan,
1 küçük domates
1 çay kaşığı acı biber salçası
2 silme çorba kaşığı domates salçası
3-5 sap maydanoz, dereotu, nane
Sıvı yağ: zevkinize ve kıymanızın yağ durumuna göre 1-2 yemek kaşığı
Tuz, karabiber, kimyon



Dolmalıkların hazırlanışını yukarıda anlatmıştım. İç malzemesi de yıkanıp kıyılmış soğan, domates ve yeşillikler ile domates salçasının 1 kaşığı ve diğer tüm malzeme karıştırılır.  Dolmaların içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulup tencereye yerleştirilir.

Kalan 1 kaşık salça 1 çay bardağı su ile ezilerek dolmaların üzerine gezdirilir. Tencere tıkırdayana kadar orta, daha sonra kısık ateşte pişirilir. En fazla 25-30 dakika içinde yemeğimiz pişer. Afiyet olsun.





6 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım Sarkaç'ım ne çok özlemişim seni,yorumunu görünce öyle mutlu oldum ki anlatamam..
Zaman zaman hatırıma geldin,eski yorumlarını okuyup hasret giderdim.
Sen mutfağa girmesen de olur,ama arada ses ver böyle,ısıt samimiyetinle.
İyi ki varsın, öpüyorum yüreğinden..
Baki muhabbetle..

Unknown dedi ki...

Canım hoş geldin inşallah böyle uzun aralar vermezsin artık,sevgiler...

mine dedi ki...

buralarda görmek ne hoş, güzel bir bileşim, nefis bir lezzet ziyaretler sık olsun dileklerimle : )

Âşiyanda dedi ki...

Şükürler olsun. Gözlerime inanamadım, devamlı olur İnşallah...

sarkaç dedi ki...

Zeliha'cım, Derya'cım, Mine'cim çok teşekkür ederim. Çok mutlu ettiniz beni. Mutafağa girip birşeyler mi yapsam acaba daha sık burada olmak için:)

Sevgili Aşiyanda, sizin mi benim mi gözlerime inanamadım sözü ağır basar acaba? Buralarda olmanızın ne özel anlamlara geldiğini biliyorum ve ben de şükürler olsun diyorum.

YELDA dedi ki...

Hoşgeldin evet özlettin kendini :) arada uğradım listede takibimdesin ordan gördüm ama bende işti, evdi, çocuk yoğunluktan girip yorum yazamıyorum bu sefer şeytanın bacağını kırmış oldum, arayı açma :)

Related Posts with Thumbnails