Ce'eee
Maksat Bir Selam Vermek
Adını bilmiyorum bu yemeğin, aslında bir adı var mıdır onu da bilmiyorum. Hatta yemeğini yaptığım biberin o kısmının adını da bilmiyorum.
İşler, güçler derken uzaklaştım tamamen blog dünyasından. Sadece blog dünyasından uzaklaşsam neyse mutfaktan bile uzaklaştım. Alel acele, karın doyurmak için yapılan yemeklerin mekanına dönüşüverdi mutfağım.
Nerelerdesin diye soran blog dostlarıma karşı bir sorumluluğum olduğunu hissettirdi bana kayınvalidem. Onun uyarısıyla geldim ama ne verebilirim ki size, sizlerden yeni fikirler alıp mutfağımda zevkle uyguladığım günlere dönememişken henüz?
Fotoğraf makinemde kalmış fotoğrafları karıştırdım, yazdan kalan bu resimleri buldum. Ne sırası ne de zamanı ama maksat bir selam vermek ya, hadi paylaşayaım sizinle bu ne olduğunu bilmediğim annemden kalan yemeği...
Eski zamanlarda "nimet"dir her yiyecek, çöpe atılmaz, boşa götürülmez. Dolmalık biberin kapakları da öyle. Sadece tohumları bir de sert sapı yenmez onun dışındaki kısımlar küçük küçük doğranır, dolma harcına katılır. Bazen de yumurtalı kavurması yapılır. Dolma akşam yemeğinde tüm aileyle birlikte yemek için saklanırken bu kavurma öğle öğünü olur ev kadınının.
Malzemeler
Biber dolması yaparken çıkan dolma kapakları
1 adet soğan
1 veya 2 yumurta (çıkan biber kapağı miktarına göre belirlemek gerek yumurta miktarını .Zamane dolmalık biberlerinin bazılarında ne tohum ne de tohum göbeği bulunuyor ne yazık ki)
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Biber kapaklarındaki tohumlar ovularak çıkartılır.
Sert sap kısmı hariç doğranır.
Soğan doğranır.
Soğan ve biberler tavaya alınır. yağ ve tuz eklenerek kavrulur.
Yumuşadıktan sonra üzerine yumurta kırılır.
Karabiber eklenerek afiyetle yenir.
24 yorum:
Canım hoşgeldin uzun bir ara oldu ellerine sağlık sevgiler.
yemeklerinize ve görsellerinize bayılıyorum.
Hosgeldin arkadasim,
sukur kavusturana :)
çok sevindim seni tekrar buralarda gordugume,
ellerine saglik olsun tarif çok degisik.
Buyuklerimizin degerlendirmek ve israf olmasin diye yaptiklari bilmedigimiz ne çok tarifleri var degilmi?
Tariflerinin devamini diliyorum arkadasim,
sevgiyle kal...
merhaba hoşgeldin, gerçekten özlettin kendini merak da etmedim değil.. ara verilince soğukluk olduğu kesin ama başlandığı zaman da gidiyor işte:) ellerine sağlık sevgilerimle..
Sana mailde atmıştım ama tıney durumlarındasın sanırım hıh :( küstüm sana !Ama iyi olmana sevindim dolmalık kapaklada olsa ce deme sık sık yaz seviyorum ben seni
afiyetle yeniiiir çok hoş bir yemekmiş ellerine sağlık daha sık bekleriz efenim : )
Derya'com hoşbuldum ve haklsın çok uzun bir ara oldu, Umarım daha sık burada olabilirim.
Sevgili içimdenGeldiğiGibi, çok teşekkür ederim, mutlu oldum.
Mıhriban'cığım teşekkür ederim,ben de sizleri gördüğüme çok sevindim. Düşününce eskilerin israf konusundaki titizliğini, biz gerçekten dünyayı har vurup harman savuruyoruz.
Seval'cim, bir soğuma oldu mu ısınmaya girişmek bile zor oluyor. Benim derdim bloga değil de mutfağa soğumak oldu aslında. Dilerim kendimi toparlarım da sizlerin güzel tariflerinizle mutfağımı şenlendiririm.
Aylin'cim, bloga girmediğim gibi mail adresime de girmemiştim ama mesajını görünce hemen baktım mailime ama ulaşmamış. Ulaşmış olsa da görmeyecektim bakmadığım için. Her koşulda haklısın sitem etmekte. Ama inan tıney durumları sizlere değil, kendime, mutfağımaydı. Nasıl affettirebilirim kendimi, bu sevgiyi kaybetmeyi asla istemem?
Mine'cim çok teşekkür ederim. Daha sık gelmek için zorlayacağım kendimi
Canım ablam,hoşgeldin safalar getirdinnn:)
Allah razı olsun kayınvalidenden:)
Ya o olmasaydı,daha ne kadar bekleyecektik seni..
Sen 2 satır da olsa yaz,yeter ki bilelim buralarda olduğunu..
Muhabbetle kal..
ve hiç gitme olur mu ?
Kavurma da nefiss gözüküyor:)
Bu aralar tam da ihtiyacım olan tarig,hemencecik yapıverilecek :)
Ellerine sağlık ablacım..
Şifa olsun inşAllah..
ellerinize sağlık,ziyankarlıktan kurtaran bir yemekmiş denemek gerek..
Zeliha'cım, duana gönülden katılıyorum. Aslında ben de özlemedim değil ama atamadım üstümdeki ataleti. Şimdi sizin sayfaları, nefis yemekleri görünce kendime gelirim umudundayım.
Sevgili Annemin Eli, hoşgeldiniz ve teşekkür ederim.
merhaba sizi izlemeye aldım...
bu yemek çok hoşuma gitti kapaklar çöpe değil yemeğe gayet iyi olmuş canım...
ellerine sağlık...
sizde beni izlemeye alırsanız seviniirm...
kocaman sevgiler...
Şükürler olsun kavuşturana... :))
Hoşgeldiniz Gurme Şirine, en kısa zamanda ziyaretinize geleceğim.
Sevgili Aşiyanda,teşekkür ederim, umarım daha sık gelebilirim.
Gerçekten çok ilginç daha önce hiç görmemiştim.
Ama süper düşünülmüş bir iş.
Böylelikle en ufak israfların bile önüne geçilir. Merak ettim, biber dolması yaparsam yakınlarda bu tarifi yaparım bende.
Ellerinize sağlık, teşekkürler.
Benim de özledigim blogcu arkadaslarimdan birisin, iyi olmana sevindim. Sevgiler.
beni izleyen herkesin bayram ziyaretlerine çıktım,tatlı,mutlu bayramlar dileklerimle.
Canım ablacım,nasılsın,nerelerdesin,uzun zaman oldu soramadım hatrını.
Merak ediyorum seni.
Herşey yolundadır inşAllah..
Dön lütfen..
Ozlemisiz, hosgeldin...
Tabii ben tarihe yorum biraktiktan sonra baktim :( O zaman soyle duzeltiyorum:
Ozledik, haydi gel :)
yeni yazımda seni andım kulakların çınladı mı öptüm : )
Canım nerelerdesin inşallah bir sorun
yoktur sevgiler...
Hoşgeldin canım
evet ya uzun zaman oldu seni aramızda görmeyeli umarım iyisindir....
Her ne kadar resimleri göremesemde nefis bir tarif olduğundan eminim eskiden dediğin gibi hiç bir şey çöpe atılmaz dı her şey değerlendirilirdi bu alışkanlık rahmetli büyükannem den bana da geçti ben de kabak dolması yaptıp mı mutlaka içlerini mücver yaparım patlıcan dolması yapınca yine içlerini domates biber ve soğan ile kavurark pişiririm..
Ellerine sağlık canım .
Afiyetler olsun..........
Bu yemeği bilen bizden başka kimse var mı acaba diye düşünürdüm hep, varmış, iyi ki de varmış, güzelce de anlatmış, ağzına sağlık...
Yorum Gönder