28 Aralık 2015 Pazartesi

Rengarenk Turplar


Pazardaki turpların albenisine dayanamadım yine. Bol bol turp salatası yemek var bu hafta.

Tarif basit. Turpları yıka, derisi sert ise soy ve rendele. Canın nasıl çekiyorsa öyle bir salata sosu hazırla, servis zamanı üstüne gezdir.


Turp güzel ama birazcık şişkinlik yapıcı etkisi var. Bu etkiyi azaltmak için sosuna biraz taze zencefil rendelemek çok iyi geliyor. Hardallı tadı dengelemek için biraz bal, bolca limon-sirke karışımı, zeytinyağı, karabiber ve tuz. Turp salatası için benim sos tercihim.

Afiyet olsun.... 


14 Aralık 2015 Pazartesi

Tortulu Yumurta


Köy pazarında satılan ürünlerden biri tortu. Süt kaymaklarını biriktirip ocakta kısık ateşte kavurarak yaptıklarını söylediler sorduğumda. Yapım ayrıntılarını bilmiyorum. Sanırım kaymağın protein kısmı çökelerek tortuyu oluşturuyor üstte de sadeyağ kalıyor. Sadeyağı ayırıp altta kalanı tortu olarak satıyorlar.

Satıcılar buzdolabında uzun süre dayanacağını söylüyor ama ben yine de küp küp bölerek buzlukta saklıyorum. Kullanmak istediğimde gerektiği kadar çıkarıyorum.

Tortuyu yağda yumurta, omlet ve makarna yaparken kullanıyorum. Sahanda peynirli hatta sade yumurtaya eklendiğinde lezzeti katlanıyor. Soğanlı yumurtada ise ilk kez denedim ve beğendiğim bu tadı sizinle paylaşmaya geldim.


Neler kullandım:
1 yumurta
1 beyaz soğan
1 kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kadar tortu
Tuz, karabiber, acı pulbiber ve çok az köri


Nasıl yaptım:
Soğanları piyazlık doğradım. Ocağın en küçük gözünde ve en kısık ateşte zeytinyağı ile birlikte yumuşayana kadar pişirdim. Soğan yavaş yavaş pişerken buzluktan çıkardığım tortu oda sıcaklığına gelmiş oldu. Tortu ve baharatları da ekleyerek bir kaç dakika daha çevirdikten sonra ortasını açarak yumurtayı kırdım. Sahanın kapağını kapayarak yumurta istediğim kıvamı alana kadar pişirdim.

Afiyet olsun....

13 Aralık 2015 Pazar

Bu da Benim Ispanaklı Stratam


Yalancı frittatanın ardından uydurma bir strata paylaşımı fazla olmaz değil mi?

Yine yumurtadan kısılmış kendi halinde bir strata. Hakkı verilmiş güzel strata tarifleri nette bol bol bulunuyor. Benimki bencileyin birşey. Fazla alınıp bayatlamış ekmekleri değerlendirmenin lezzetli yollarından biri. Kahvaltılık veya diğer öğünler için hazırlanabilir ama tam lezzetine kavuşması için mutlaka 1 gece buzdolabında beklemeli ve kalınlığına bağlı olaraken az 50-60 dakika fırınlanmalı.

Neler kullandım:
Yarım kilo kuzu ıspanağı
1 orta boy soğan
5-6 dilim bayat ekmek
3 yumurta
1 su bardağı süt
Muskat, karabiber
Zeytinyağı
Bolca karışık peynir rendesi


Nasıl yaptım:
Ispanakları yıkayıp saplarıyla birlikte doğradım. Soğanları yemeklik doğrayıp yeteri kadar zeytinyağında şeffaflaşana kadar çevirdim. Ispanakları ekleyip orta hararetli ocakta suyunu salıp tamamen çekene kadar pişirdim.

Başka bir kapta yumurta, süt, karabiber ve az miktarda muskat rendesini iyice çırptım.

Ekmekleri iri küpler halinde doğrayarak yağlanmış fırın kabına yaydım. Soğanlı ıspanağı ve çeşitli peynirlerden yaptığım rendenin bir kısmını ekmekleri arasına da girecek şekilde üzerine dağıttım. Yumurtalı sütlü karışımı da her tarafına gezdirerek döktüm, kalan peynirleri üzerine serptim.

Kabın üzerini streç filmle örtüp 1 gece buzdolabında beklettim. Ertesi gün dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için yarım saat kadar bekledim. 180 derece fırında 50 dakika kadar pişirdim. Ekmekler tam istenilen kıvama gelmeden önce üzerindeki peynirler kızarırsa aluminyum folyo ile üzerini kapatarak pişirmeye devam edilmesi öneriliyor.

Fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar dinlendirip dilimleyerek servis yaptım.

Afiyet olsun...

11 Aralık 2015 Cuma

Pırasa Tava



İki Obur İtalyan'da yaşlı bir köylü kadının yaptığı frittatadan esinlenerek yaptım pırasa tavayı. Pırasa tava demek doğru olmayabilir ama frittata demek de frittataya saygısızlık olur. Yaşlı İtalyanın tarifini aynen yapmak isterdim ama 10-12 yumurtanın katıldığı tariflere elim varmıyor. Yoğun yumurta tadına uzak duruyorum. Kısacası frittatadan esinlenilmiş Sarkaç uydurması bir yemek bu.


Neler kullandım:
3 iri pırasa
1 orta boy patates
3 yumurta
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım su bardağı kadar küp doğranmış beyaz peynir
Maydanoz ve dereotu
Karabiber
Zeytinyağı

 
Nasıl yaptım:
Pırasaları ince halkalar halinde doğradım. Yeteri kadar zeytinyağı ile tavada çevirdim. Yarıyarıya piştiğinde rendelediğim patatesi ekleyip pişene kadar kavurdum.

Başka bir kapta yumurtaları bir fiske tuzla çırptım. Galeta unu, kıyılmış yeşillikler, karabiber ve beyaz peyniri ekleyerek harmanladım. Pişirdiğim pırasa ve patatesi tavada kalan yağ ile birlikte karışıma ekledim. İyice karıştırıp fırına girebilen tavaya aldım. Üzerine kaşar peynirini serdim ve 180 derecede yarım saat kadar fırınladım. Dilimlere kesip ılık olarak servis yaptım.

Afiyet olsun...


Related Posts with Thumbnails