29 Mart 2015 Pazar

Humuslu Sandviç


Aslında tarifte bir özellik yok. Humusla lezzetlendirilmiş, klasik soğuk sandviç.
Benim için güzel tarafı şu minik ekmekler:


Fotoğrafda kocaman ekmek boyutunda görünen bu ekmekler birer sandviç büyüklüğünde. Normal sandviç ekmeklerinin tadına alışamamış biri olarak bu ekmekler çok hoşuma gidiyor. Taşfırına uğradığımız haftasonları, bir öğünümüz bu ekmeklerden yaptığımız sandviçlerden oluşuyor.

Her seferinde farklı bir sandviç hazırlıyorum. Bu hafta sonu humuslu olarak hazırladım.
Bahaneyle bir humus tarifi vereyim:

Neler kullandım:
1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım çay bardağı tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
2 diş sarmısak
Tuz, acı kırmızı biber

Ben bu şekilde yaptım ama malzeme miktarı ve eklenecek baharatlar tamamen damak tadına göre ayalanır.

Nasıl yaptım: 

Nohutu blendırdan geçirdim. Sarmısağı biraz tuzla ezdim. Tüm malzemeyi karıştırdım ve bir gece buzdolabında dinlendirdim.


Sandviç ekmeğinin iç yüzlerine humus sürdüm. Sonra evde olan malzemelerle içini tamamladım.

Afiyet Olsun...

28 Mart 2015 Cumartesi

Kırmızı Pancar Köftesi


Salatası, turşusu... Pancarı yemenin güzel yolları. Çok da severim ama bunlar kış soğuğunun arattığı sıcak birşeylere karşılık gelmiyordu benim için. 

Yaz aylarında severek tükettiğim pancarı kışın da kullanabilmek için arayışa geçtiğimde karşıma bu güzel hint tarifi çıktı. Kırmızı pancarın sıcak sıcak tüketilen köftesini yapmışlar. Neden olmasın diyerek ben de işe koyuldum. Tarifi orjinal haliyle uygulamak isteyenler verdiğim linki kullanabilir. Ben birebir uygulamayıp kendi tarifimi yaptım. Bazı malzemeleri bulamayacağım için, bazılarını da kullanmak istemediğimden. Klasik köfteye benzeterek içine yumurta da ekledim, mantolama da yapmadım. Tavada kızartmak yerine de fırını tercih ettim.

Kış boyunca mutfağıma misafir ettiğim bu lezzeti sizlerle de paylaşmak istiyorum.


Orjinal tarif linkte. benim tarifimse aşağıda.

Neler kullandım:
2 orta boy kırmızı pancar (ister çiğden, ister haşlanmış, ister biri haşlanmış, biri çiğden, her türlüsünü denedim, hepsini de sevdim ama çiğden yapıldığında, renk çok daha güzel oluyor)
2 orta boy haşlanmış patetes
1 yumurta
1 orta boy soğan
2 dilim ekmek
1-2 çorba kaşığı galeta unu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 avuç maydanoz, dereotu, nane
Tuz, karabiber (damak tadına göre baharatlar çoğaltılabilir)


Nasıl yaptım:
Pancarları ve soğanı rendeledim. Patatesleri ezdim. Ekmeği ıslatıp sıktım. Yeşillikleri kıydım. Galeta unu hariç tüm malzemeyi karıştırdım. Elle şekil verilecek kıvama kadar en fazla 2 çorba kaşığı galeta unu ekledim.

Yuvarlak yassı köfteler hazırlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirdim. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirdim. sıcak olarak servis yaptım.

Afiyet olsun...

Ekleme:


Pancarı haşlamayıp çiğden koyduğum ve fırın yerine ızgarada pişirdiğim de oluyordu. Bir kez de patatessiz olarak denedim. Çok daha kolayıma geldi ve tadı da patatesliden geri kalır gibi değildi.

4 Mart 2015 Çarşamba

Yemeklik Balkabağı


Blog dostum Sevgili Mine  kabak mevsiminin geçtiğini hatırlatmış, nazikçe artık yeni birşeyler ekle bloguna demiş. Sağolsun blog dostları, aranmak güzel. 

Izgara kabak Salatısını yaptığım yazlık kabakların mevsimi geçti ama kışlık kabakların zamanı şimdi. Kabak üstüne kabakla kabak tadı vermem umarım.


Pazarda görünce bu yeşil balkabağını merak edip aldık. Tatlı yaptığımız balkabaklarını hep alırız da yeşil balkabağı almamıştık daha önce. Yeşil balkabakları yemeklikmiş, tatlı yapılmazmış. Peki dedik, ayaküstü bir yemek tarifi aldık ve döndük mutfağımıza.

 
Küp küp doğrayın demişti tarifi veren.. Üstüne yemeklik doğranmış soğan, onun üstüne domates... Tuz, pul biber ve zeytinyağı da gezdirin kısık ateşte pişirin. Bu kadar basit.

İlk dikkatimi çeken tatlı balkabaklarına göre çok yumuşak kabuklu olması ve kolayca soyulabilmesiydi. Bu özelliğine ne kadar sevindiğimi anlatamam.

Verilen tarife ilaveler yapmaya gerek duymadan pişirdim olduğu gibi. üzerine kabağın olmazsa olmazı nane kıydım ve servise hazır.

Sonuç ne derseniz; Kabaktı, bildiğimiz kabak. Bir değişik fikir, kabağı sevmeyen oğlumun yeşil balkabağının tadını yazlık kabaklardan daha güzel ve yenilebilir bulması.


Koskoca kabak sadece zeytinyağlı yemek olarak tüketilmedi elbette. Kesilse bile saklamaya dayanıklıydı. Farklık zamanlarda farklı yemekler olarak tüketildi. Bir kısmı rendelenerek pirinçli kabak çorbası yapıldı. kalan kısmı ise rendelelenip soğanla kavrularak börek içi olarak kullanıldı.



Çekirdekleri de kurutuldu, yenmeye kıyılamadı ve bahçeye ekmek üzere ayrıldı

Afiyet Olsun...
Related Posts with Thumbnails