Yabancı yemek sitelerinde bal ve yulafın kullanıldığı tarifler ilgimi çekiyor ama gerekli malzemeleri temin edemeyeceğim için vazgeçiyordum. En sonunda elimin altındaki malzemelerle kendi tarifimi kendim yapmaya karar verdim. Biraz fazla tatlı olması dışında benim ağız tadıma uygun oldu. Tabağıma kurulmuş kediciklerle paylaşarak afiyetle yedim çöreklerimi.
Neler kullandım:
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
Yarım su bardağı yulaf kepeği
Yarım su bardağı süt içine, üzeri için 2 çorba kaşığı süt
5 çorba kaşığı bal
3 çorba kaşığı toz şeker
100 gram tereyağ
1 avuç kuru üzüm (kuru üzümü veya şekeri azaltmak gerek çok tatlı oldu)
7-8 adet kuru kayısı, küçük küçük doğranmış
1 avuç fındık, ikiye bölünmüş
1 avuç ceviz, her bir yarısı dörde bölünmüş
Nasıl yaptım:
Yulaf ezmesi ve kepeğini soğuk süt ile bir kapta karıştırdım ve ıslanıp kabarmaya bıraktım.
Tencereye bal, şeker ve yağı koydum. Kısık ateşte karıştıra karıştıra yağ ve şekeri erittim. Kuru meyveleri, çerezleri ve yulafı ekledim. Karıştırıp altını kapadım.
Yayıldığında en az 1-1,5 santim kalınlık olacak büyüklükte bir tepsiye yağlı kağıt serip karışımı yaydım. 2 çorba kaşığı süt gezdirdim, kaşığın arkası ile düzleştirdim.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdim. Soğuduktan sonra dilimledim.
Afiyet olsun