22 Ağustos 2011 Pazartesi

Nazilli (?) Pidesi




Nazilli Pidesi

Bizim evimizdeki adı Nazilli Pidesiydi bu minik hamur işlerinin adı. Bloglarla tanıştığımda aramıştım Nazilli Pidesini. Gördüğüm tarifler bu şekilde değildi. Belki de Nazilli'li tandıklarımızdan alınmıştı bu tarifi ve bu isim uygun görülmüştü. Yine de ben bizim evimizdeki adını kullanmayı uygun gördüm. Gerçek Nazilli Pidesi yapanların affına sığınarak.

Bizim evin Nazilli Pidesinin bir özelliği de üzerine turunç suyu sıkılarak yenmesi. Turunç mevsiminde olmadığımız için limon kullandım. Turunç bulma imkanı olanlar lütfen turunç ekşini denesinler. Tadılması ve kaybedilmemesi gereken bir lezzet olarak görüyorum turuncu.

Malzemeler:

Hamur için:
4 su bardağı un
1 su bardağı mayalanmaya uygun sıcaklıkta su
1 küçük paket instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1silme tatlı kaşığı tuz

İç için:

2 avuç kadar kıyma
1 küçük boy kuru soğan
1 küçük boy domates
2 adet yeşil biber
Pul biber
Tuz

Hamuru şekillendirirken kullanmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı

Yapılışı

Un, maya, tuz ve şeker iyice karıştırılır. Azar azar ılık su eklenerek bir kaşık yardımı ile karıştırılmaya devam edilir. Su tüm una yedirildikten sonra mikserin hamur ucuyla pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpılır.(Oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur olması gerekiyor. Yaklaşık bir su bardağı ılık su yeterli olsa da ununuzun su kaldırmasına göre miktarı ayarlamalısınız)

Hamurun üzeri örtülerek ılık ortamda yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılır.

Soğan, yeşil biber ve domates küçük küçük doğranır. Kıyma tuz ve pul biberle yoğurulduktan sonra sebze grubuyla karıştırılır. Beklerken su salmaması için, iç mayalanmanın sonuna doğru hazırlanmalıdır.


Hamurun mayalanması tamamlandıktan sonra eller küçük bir kaba alınan sıvı yağla yağlanır ve hamur tekrar yoğrulur. Hamurdan çeviz büyüklüğünde parçalar koparolarak top haline getirilir ve tepsiye aralıklı olarak dizilir. Her bir top yapılmadan önce eller yağlanır (hamur yumuşak kıvamlı olduğundan ele yapışmasın diye). On dakika ikinci mayalanma için beklenir.

Yaklaşık tepeleme tatlı kaşığı kadar iç malzemesi elle alınır. Topçukların üzerine bastırılarak yerleştirilir. Bu bastırma sırasında pidelerimiz yassı şeklini de almış olur. Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürülür.

Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

Sıcak sıcak üzerine ekşi sıkılarak afiyetle yenir.


10 Ağustos 2011 Çarşamba

Havuçlu Yalenki


Kabak dolması yapıldı mı  evimizde ardından yalenki pişirlirdi. Yalenki mücverin bizim yöremizdeki adı. Yöresel adların yaşatılması gerektiğine inandığım için tarifimde de bu adı kullandım özellikle.

Ben ise genellikle kabak içlerini çorba yapmada kullanırım. Bu kez ramazanın da etkisiyle geçmişe dönüp yalenki yapmaya karar verdim. Aslında kızartma yapmaktan hoşlanmam ama nasıl olsa miktar azdı, katlanılabilirdi kızartmaya.

4 kabak içim vardı, iki de havuç ekledim, oldu bize havuçlu yalenki.
 
Malzemeler:

4 kabağın içi veya 1 adet dolmalık kabak
2 orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 yumurta
1 fiske tuz
1 çay kaşığının ucuyla karbonat
5 tepeleme çorba kaşığı un
4-5 sap maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ



Yapılışı:

Soğan, kabak ve havuçlar blendırdan geçirilerek püre kıvamına getirilir. 1 yumurta ile çırpılır. Un, tuz, karbonat eklenerek pürüzsüz kıvama getirilir. Kıyılmış maydanozlar eklenir. Hamur çok yumuşak kıvamlı olmalıdır iyi pişmesi için. Kabağın saldığı su miktarına göre koyacağınız un ölçüsü değişebilir.

Yağ orta hararetde kızdırılır. İki tatlı kaşığı yardımıyla hamur şekillendirilip yağa atılır. Kızarana kadar pişirilir. Kağıt peçete üzerine alınır. Fazla yağı alındıktan sonra servis edilir.

Bizim evimizde kabak yalenkisi iki şekilde yenirdi. Peynirle birlikte ve toz şekere bandırılarak. Ben de bu kez havucun verdiği tatlılıkla daha da uyumlu olacağına düşünerek yalenkilerin yarısının üzerine pudra şekeri serptim.

Tatlıdan hoşlanıyorsanız ve hiç denemediyseniz öneririm, yalenkiyi bir de şekerle deneyin.

Afiyet olsun...




9 Ağustos 2011 Salı

Zeytinyağlı Kabak Dolması



Sevgili Blog Dostlarım, uzun bir ara vermek zorunda kaldım. Farklı ve ilginç bir yemek tarifiyle bloguma dönmeyi isterdim ama bu, sanırım bir altı ay daha bloguma dönmemek demek olurdu. 

Değil fotoğraf çekme, yemek yapmanın bile zor geldiği bir dönemden geçtim. Yıllık iznimin ilk gününde yaptığım zeytinyağlı kabak dolması ile bloguma ve sizlere tekrar kavuşacağımı umut ediyorum. Size karşı mahcubum, arayıp sormanıza rağmen geri dönemedim, lütfen affedin.

Zeytinyağlı kabak dolmasını iki farklı şekilde yapıyorum. Kabakları keserek ince bir zarf kalacak şekilde iyice oyarak veya daha çok kabak, daha az iç içeren şimdi tarifini vereceğim şekilde.

Zeytinyağlı Kabak Dolması

Malzemeler:

4 adet dolmalık kabak
1 orta boy soğan
1 büyük boy domates
4 silme çorba kaşığı pirinç
Bir avuç kadar maydanoz, dereotu, nane
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon

Sos:
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı su
Yapılışı:

Kabaklar yıkanıp kabukları soyulur, sırayla her iki ucundan girilerek kabak oyacağı ile içi çıkarılır.

Soğan, domates ve yeşillikler ince kıyılır. Tüm iç malzemesi karıştırılır. Pirinçler önceden kavrulmadığı veya haşlanmadığından, iyi pişebilmesi için soğan, domates ve yeşillik miktarı fazla olmalıdır. Bu yöntemle pirinçler tüm lezzeti içine aldıkları için ben daha çok seviyorum ama tabii ki isteyen pirinçlere ön pişirme uygulayabilir.
Hazırlanan iç kabakların içine çok sıkı olmayacak şekilde konur.


Ayıklanan yeşilliklerin sapları yıkanıp tencerenin dibine serilir. (Yeşillik saplarını tebcerenin dibini tutması durumlarına sigorta olarak ve verecekleri rayihadan yararlanmak üzere koyuyorum, rahmetli annemden öğrendiğim şekliyle.) Üzerine doldurulmuş kabaklar yatay olarak yerleştirilir.

Bir kabın içerisinde sos malzemesi karıştırılır, dolmaların üzerine gezdirilir. Önce porselen bir iç kapak, ardından tencerenin kapağı kapatılır. Buhar çıkana kadar orta ateşte, ardından kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirilir. Arada kontrol edilip gerekirse sıcak su ilave edilir.



Dolamalar pişip ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabağına alınır. İstenen büyüklükte kesilerek servis edilir. Afiyet olsun.


Related Posts with Thumbnails