Nazilli Pidesi
Bizim evimizdeki adı Nazilli Pidesiydi bu minik hamur işlerinin adı. Bloglarla tanıştığımda aramıştım Nazilli Pidesini. Gördüğüm tarifler bu şekilde değildi. Belki de Nazilli'li tandıklarımızdan alınmıştı bu tarifi ve bu isim uygun görülmüştü. Yine de ben bizim evimizdeki adını kullanmayı uygun gördüm. Gerçek Nazilli Pidesi yapanların affına sığınarak.
Bizim evin Nazilli Pidesinin bir özelliği de üzerine turunç suyu sıkılarak yenmesi. Turunç mevsiminde olmadığımız için limon kullandım. Turunç bulma imkanı olanlar lütfen turunç ekşini denesinler. Tadılması ve kaybedilmemesi gereken bir lezzet olarak görüyorum turuncu.
Malzemeler:
Hamur için:
4 su bardağı un
1 su bardağı mayalanmaya uygun sıcaklıkta su
1 küçük paket instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1silme tatlı kaşığı tuz
İç için:
2 avuç kadar kıyma
1 küçük boy kuru soğan
1 küçük boy domates
2 adet yeşil biber
Pul biber
Tuz
Hamuru şekillendirirken kullanmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı
Yapılışı
Un, maya, tuz ve şeker iyice karıştırılır. Azar azar ılık su eklenerek bir kaşık yardımı ile karıştırılmaya devam edilir. Su tüm una yedirildikten sonra mikserin hamur ucuyla pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpılır.(Oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur olması gerekiyor. Yaklaşık bir su bardağı ılık su yeterli olsa da ununuzun su kaldırmasına göre miktarı ayarlamalısınız)
Hamurun üzeri örtülerek ılık ortamda yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Soğan, yeşil biber ve domates küçük küçük doğranır. Kıyma tuz ve pul biberle yoğurulduktan sonra sebze grubuyla karıştırılır. Beklerken su salmaması için, iç mayalanmanın sonuna doğru hazırlanmalıdır.
Hamurun mayalanması tamamlandıktan sonra eller küçük bir kaba alınan sıvı yağla yağlanır ve hamur tekrar yoğrulur. Hamurdan çeviz büyüklüğünde parçalar koparolarak top haline getirilir ve tepsiye aralıklı olarak dizilir. Her bir top yapılmadan önce eller yağlanır (hamur yumuşak kıvamlı olduğundan ele yapışmasın diye). On dakika ikinci mayalanma için beklenir.
Yaklaşık tepeleme tatlı kaşığı kadar iç malzemesi elle alınır. Topçukların üzerine bastırılarak yerleştirilir. Bu bastırma sırasında pidelerimiz yassı şeklini de almış olur. Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
Sıcak sıcak üzerine ekşi sıkılarak afiyetle yenir.