24 Nisan 2010 Cumartesi

İpekböcekleri


İPEK BÖCEKLERİ

Baharı yaşadığımızın göstergerinden biri de ipek böcekleri. Bu yıl oğlum için 4 ipekböceği aldık. Birkaç yıl yumurtalarını saklayarak ipekböceği yetiştirmiştim. Ama çok sayıda olduklarında beslemesi altından kalkılamayacak hale geliyor. Bütün eş dost  çocuklarına ipek böceklerini dağıtmıştım, sanırım 9-10 yıldır da ipekböceği almamıştım. Onları özlemişim.

İpekböceklerinin olağanüstü yaşamlarına tanık olmak kaçırılmaması gereken bir deneyim. Oturup dakikalarca davranışlarını izleyebiliyorum, düşüncelere dalıp hayatın ne olduğunu kavramaya çalışıyorum. Yaprakları dantel gibi oymaları, gömlek değiştirmeleri, uyumaları ne kadar güzel. Kısa bir süre sonra kozalarını örecek, ikinci bir yaşama başlayacaklar.  Ne kadar inanilmaz, ne kadar akılüstü...

Halamın ipekböcekleri yetiştirdiği,  nineciğimin  ipekleri eğirdiği , iğ miliyle oynadığım çocukluk günlerime dönüyorum. Teyzeannemin ipekleri boyayışını, ipek dokuma tezgahlı evleri hatırlıyorum. İç burkan bir sıcaklık kaplıyor her yanımı, güneş altında kozasının içinde ölmesi için bırakılan ipekböcekleri için mi, yoksa dönemeyeceğim o günler için mi?

16 Nisan 2010 Cuma

İçbakla Salatası



İçbakla Salatası

Annemin en sevdiği salatalardan biriydi. İçbaklayı ayıklayıp haşladıktan sonra zeytinyağı, limon, tuz ve ekmek kırıntılarından oluşan bir sos ile karıştırırdı. Babam sevmediği için bizim evde sarmısak kullanılmazdı. Ben bu sefer ekmek kırıntısı yerine taze dağ kekiği kullandım, sarmısakla bakla tadını maskelemedim, annemi ve babamı hasretle andım.

Bir not: Bakla çok taze ise iç kabuklarını ayıklamaya gerek yok aslında. Sadece bıçakla derin bir çizik atarak sosun içine de ulaşması sağlanması yeterli.
Related Posts with Thumbnails