28 Şubat 2010 Pazar

Bakla Balığı


BAKLA BALIĞI

Bu yılın ilk bakla yemeğini “bakla balığı” olarak pişirdim.  Baklanın zeytinyağlı yemeğini çok severim. Ama bakla balığını da sıcak tüketilmesi, çeşitli yemeklerin yanında garnitür olarak yenilebilmesinin yanısıra yoğurtla birlikte başlı başına bir yemek olduğu için de tercih ederim.

Annem bakla balığını hamura buladıktan sonra bol yağda kızartırdı. Yağda kızartma yapmaktan kaçındığım için ben teflon tavada pişiriyorum.

Malzemeler:

20-25 adet uzun taze bakla
½ limonun suyu
1 çay bardağı süt
1 yumurta
2 tepeleme çorba kaşığı un
2 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
Tuz
4 adet taze soğan
½ demet dereotu
Çiçek yağı

Hazırlanışı:

Baklaların uçları kesilir, varsa kılçıkları çıkarılır, yıkanır. ½ limon suyu ve 1 su bardağı su ile düdüklü tencerede buhar valfi kapandıktan sonra 15 dakika süreyle pişirilir.

Çukur bir kapta süt ve yumurta çırpılır. Un, mısır unu  ve tuz eklenerek topaksız olana kadar karıştırılır. Çok ince kıyılmış taze soğan ve dereotu eklenir.

Pişen baklaların suyu iyice süzülür. Her bir bakla bulamaca bulanarak biraz yağlanmış teflon tavaya hamsi dizer gibi dizilir.

Orta ateşde kızarana kadar pişirilir. Alt üst edilerek diğer tarafı da pişirilir. Üzerine bir miktar taze soğan ve dereotu serpilir. Yoğurtla servis edilir.

Afiyet olsun.

7 Şubat 2010 Pazar

Zeytinyağlı Pırasa


Zeytinyağlı Pırasa
Tam pırasa mevsimi, ben de pek çok kişinin tersine tam bir pırasaseverim. Neredeyse her hafta pırasa pişiririm. Fakat pırasanın klasik zeytinyağlısını değil de şekersiz salçalısını daha çok tercih ederim. Soğuk kış günlerinde soğuması beklenmeden ılık da yenilebilen bu tarz bana daha uygun.

Bu yemeğin bir özelliği de çok kolay bir yemek olması. Fazla zaman harcatmaz, kolayca yıkanır, soğan gerektirmez. Çalışan bir insan daha ne ister ki.

Malzemeler:

1/2 kg pırasa
1 havuç
1 limonun suyu (ekşiden çok hoşlanmıyorsanız miktarı azaltabilirsiniz)
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı pirinç
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Pırasaların pörsümüş dış yaprağı varsa soyulur, saçaklı kök kısmı kesilir. İsterseniz bütün olarak yıkayabilirsiniz, üst yapraklar arasındaki kumların temizlenmesine dikkat etmelisiniz. Eğer doğradıktan sonra yıkarsanız suyunu çok iyi süzdürmelisiniz ki kavrulma lezzeti ortaya çıksın.. Pırasaları zevkinize göre ince ya da kalın olarak dağrayabilirsiniz.  Kalın olursa karıştırırken katları dağılmaz.

Havuç da soyulduktan sonra dilimlenir.

Bu arada pirinç yıkanır, üzerini kaplayacak kadar sıcak su konarak bekletilir.

Doğranmış pırasa, havuç, 2 çorba kaşığı zeytinyağ, tuz, limon suyunun yarısı ile birlikte tencereye konur. Orta ateşde pırasaların saldığı su çekilene kadar ara ara karıştırılarak kavrulur. Salçası eklenir, iki üç kez daha çevrilir. Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir, hafif ateşde yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakılır.

Pırasaların üzerine suyu süzülmüş pirinç eklenir. Pirinçler kaşıkla yüzeyde dağıtılır, kesinlikle karıştırılmaz. Eğer pırasalar ile karışırsa kolayca dibini tutar. Yine pirinçlerin yüzeyini kaplayacak kadar az miktarda sıcak su ilave edeilir. Yaklaşık 10 dakika daha hafif ateşde pişirilir.

Ocağın altı kapatıldıktan sonra bir kaşık yardımıyla pirinçler pırasa ile karıştırılır, soğumaya bırakılır. Ilıyınca servis tabağına alınır, kalan limon suyu üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.

5 Şubat 2010 Cuma

Zeytiyağlı Lahana Sarması




ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Yaprak sarmasında fıstıklı dolma içi kullanmıyorum, lahana sarmasında ise fıstıklı iç çok hoşuma gidiyor. Kızım da bu sarmayı çok seviyor, o yerken ben de mutlu oluyorum. Hele şu sınava hazırlanma döneminde…

Malzemeler
Küçük boy dolmalık lahana (Sert ve ağır olmamalı, elinize aldığınızda katlar arası boşluğu hissedecek kadar gevşek olmalı)
1 su bardağı pirinç
¾ çay bardağı zeytinyağı
1 iri soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar
½ çay kaşığı karabiber
½ demet maydanoz, dereotu

Hazılanışı

Lahana yaprakarı ayrlır, yıkanır.
Herbir yaprak ikişer-üçer adet olarak kaynayan suya atılarak 1 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar kevgirle suyu süzdürülerek başka bir kaba alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sap kısmından yalaşık iki-üç santim kesilir, bunlar tencere tabanına serilir. Kalan yaprak enlemesine ikiye bölünür ve iki dikdörtgen parça elde edilir. Küçük yaprakların sadece sap kısmı kesilir.

Soğan ince ince çentilerek doğranır. Zeytinyağıyla kavrulmaya başlanır. İçine fıstıklar eklenir. Biraz bembeleşmeye başlayınca yıkanıp suyu tamamen süzülmüş pirinç eklenir. Pirinçler kaşığa tane tane yapışana dek kavrulur. Üzerine kuşüzümü, tuz ve şeker konur, pirinçleri 1 cm geçecek kadar kaynar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, suyu çekene kadar yaklaşık 10 dakika kısık ateşde pişirilir. Ocaktan alınan harcın içine baharatlar ve yeşillikler eklenip karştırılır. El dayanacak kadar soğuması beklenir.

Dikdörtgen şeritler halindeki lahanalar iç konarak sarılır. Tencereye dizilir. Üzerine kalan lahana partçaları yayılır, bir porselen tabakla da iç kapak yapıldıktan sonra 1 çay bardağı su konur. Orta ateşde 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Nohut Çorbası


Yoğurtlu Nohut Çorbası

Sevgili Bendigar'ın yuvalama yemeğini o kadar çok beğendim ki o lezzeti evimde de devam ettirmek istedim. Yuvalama kolay ve çabuk hazırlanan bir yemek değil ben de yuvalamadan ilham alarak yeni bir çorba yaptım. Kızımın çok sevdiği bu çorbayı menüme ekledim ve soframa sık sık koymaya başladım.

Malzemeler:

150 gr kuşbaşı et (etden anlamam, hep dana eti aldığım için onu kullanıyorum.)

1 su bardağı haşlanmış nohut (nohutu aldığımda haşlayıp porsiyonlar halinde dondurucuya kaldırıyorum, gerektiğinde kullanıma hazır oluyor.)

1/2 kilogram süzme yoğurt

1 yumurta sarısı

Şeker, tuz, tereyağ, nane

Hazırlanışı:

Etler nohut büyüklüğünde doğranıp 5-6 bardak su ile düdüklü tencerede haşlanır.  Kefleri temizlendikten sonra içine haşlanmış nohutlar eklenir pişirilmeye devam edilir.

Başka bir kapta yoğurt, yumurta sarısı, 1 çay kaşığı şeker ve tuz ile iyice çırpılır. Çorba suyundan azar azar katılarak yoğurdun kesilmemesine dikkat edilerek çırpmaya devam edilir. Hem Yoğurt akıcı kıvama getirilir hem de sıcaklığı haşlama suyuna yaklaştırılmış olur.

Yoğurt karışımı yavaş yavaş kaynayan çorbaya dökülürken bir yandan karıştırılmaya devam edilir. Bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Servis yapılırken üzerine kızdırılmış tereyağ-nane gezdirilir.

Afiyetle
Posted by Picasa

3 Şubat 2010 Çarşamba

Kuru Börülce (Çakıldak) Salatası

Kuru Börülce Salatası

(Bizim köyün söyleyişiyle çakıldak salatası)

Eksikliğini hissettiğim farklı  lezzetlerden biri  kuru börülce salatası. Yapımı çok basit, yeter ki börülce bulunan bir yerde yaşıyor olun. Ne taze ne de kuru börülcenin tanınmadığı yerlerde de yaşadım, sanki fasulye gibi her yerde bulunur sanıyordum, değilmiş öğrendim. 

Hazırlaması çok basit. Akşamdan ya da pişirmeden 3-4 saat önce ıslatın, sonra haşlayın. Suyunu süzdükten sonra daha sıcakken sosuyla karıştırın.
Sosu zevke göre değişir. İster sadece limon-zeytinyağı-tuz olsun, isterse dövülmüş, sarmısak, ceviz ve ekmek kırıntısı  da eklenisin.

Afiyet olsun.

BAB-I ESRAR


 BAB-I ESRAR

Ahmet Ümit

Polisiye romanları büyük zevk alarak okurum. Ahmet Ümit  de sevdiğim  bir yazar. Bu kitabı da ilk çıktığında almıştım. Ama elden ele dolaşıp bana dönene kadar bir yıldan fazla geçti.

Şemsi Tebrizi cinayetine ve bu cinayet çevresinde olaylara polisiye bir yaklaşım bekliyordum. Yanılmışım. Ne geçmişdeki olaylara ne de günümüzdeki olaylara polisiye bir yaklaşım vardı.

Polisiye roman beklentimi karşılamadı. Hadi yazar hep aynı türde yazmak zorunda değil, değişik denemeler de yapmak hakkı diyeyim. Mevleviliğe çok yüzeyel bir bakış vardı, bu da beni tatmin etmedi. Hatta Tanrı olmaya kendini adayan insanlara daha da kuşkuyla bakmamı gerektirdi kitapta anlatılanlar. En yakını için hiç çaba harcamayan babalar, nasıl insanlığa yol gösterecek, Tanrıya nasıl yakın olacaklar acaba? Ya da nasıl bir Tanrı olacaklar?

Ahmet Ümit’den acilen bir polisiye bekliyorum. Lütfen!
Related Posts with Thumbnails