BAKLA BALIĞI
Bu yılın ilk bakla yemeğini “bakla balığı” olarak pişirdim. Baklanın zeytinyağlı yemeğini çok severim. Ama bakla balığını da sıcak tüketilmesi, çeşitli yemeklerin yanında garnitür olarak yenilebilmesinin yanısıra yoğurtla birlikte başlı başına bir yemek olduğu için de tercih ederim.
Annem bakla balığını hamura buladıktan sonra bol yağda kızartırdı. Yağda kızartma yapmaktan kaçındığım için ben teflon tavada pişiriyorum.
Malzemeler:
20-25 adet uzun taze bakla
½ limonun suyu
1 çay bardağı süt
1 yumurta
2 tepeleme çorba kaşığı un
2 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
Tuz
4 adet taze soğan
½ demet dereotu
Çiçek yağı
Hazırlanışı:
Baklaların uçları kesilir, varsa kılçıkları çıkarılır, yıkanır. ½ limon suyu ve 1 su bardağı su ile düdüklü tencerede buhar valfi kapandıktan sonra 15 dakika süreyle pişirilir.
Çukur bir kapta süt ve yumurta çırpılır. Un, mısır unu ve tuz eklenerek topaksız olana kadar karıştırılır. Çok ince kıyılmış taze soğan ve dereotu eklenir.
Pişen baklaların suyu iyice süzülür. Her bir bakla bulamaca bulanarak biraz yağlanmış teflon tavaya hamsi dizer gibi dizilir.
Orta ateşde kızarana kadar pişirilir. Alt üst edilerek diğer tarafı da pişirilir. Üzerine bir miktar taze soğan ve dereotu serpilir. Yoğurtla servis edilir.