29 Temmuz 2009 Çarşamba

Patlıcan Kebabı


Yaz tatilinin bir bölümünde İstanbul’a uğradık. Sevgili Bendigar’ın Gaziantep tatlarıyla da buluştuk. Bu tatlardan biri de patlıcan kebabı. Hiç evde olur mu demeyin. Mahalle fırınımız yok diye bu lezzetden uzak mı kalmalıyız. Çok da güzel pişirmişti Bendigar.

Tam tarif veremiyorum. Belki de tarif lezzetli bir yemek için yeterli değildir. Gaziantep elinin de değmesi gerekebilir.


Kısaca, Köftesi sadece kıyma, tuz ve karabiber ile hazırlanıyor. Patlıcanlar halkalar halinde kalınca dilimleniyor. Bir köfte bir patlıcan şeklinde tepsiye diziliyor. Ortasına kuru soğan, yeşil biber, domates yerleştiriliyor. Çok az miktarda su ve yağ eklenip fırında yaklaşık 2 saat pişiriliyor.

Ellerine sağlık Bendigar…


Posted by Picasa

14 Temmuz 2009 Salı

Kabak Çiçeği Dolması

Kabak çiçeği dolmasını çok severim ama kabak çiçeğine ulaşmak kolay değil. Sabah çok erken kalkıp pazara gitmek gerekir ki çiçekler kapanmadan alabilesiniz.
Hafta sonu kahvaltı ederken "Çiçek Varr!!!" diye bağırdığını duyunca bahçıvan satıcının "Aman yetişelim alalım" diye bir fırladım ki masadan, görenler şaşırır. Sağolsun eşim bahçıvanın peşinden koştu ve güzelim kabak çiçeklerini aldı.
Hemen zeytinyağlı dolmasını yaptım ege usulü. Öğle yemeğine de kuzenlerim gelecekti ne güzel rastgeldi hiç aklımda yokken. İstanbul'da yaşayan kuzenim çiçek dolmasını görünce çok sevindi ben de bir o kadar mutlu oldum. İstanbul'da hep aradığını ama bir türlü bulamadığını nasıl da özlemle anlattı.

İşte benim çiçek dolmamın tarifi:

Malzemeler:
Kabak çiçeği: 25-30 adet (lütfen alırken dikkat edin, kabağın cinsine göre mi bilemiyorum, bazıları neredeyse dikenli denecek kadar sert tüylü oluyor, bunları almayın)
Pirinç: Her çiçek için bir silme tatlı kaşığı
Kuru soğan: 1 orta boy
Domates: 2 orta boy
1 çay kaşığı şeker
Nane, maydanoz, dereotu
Karabiber, kimyon ve arzuya göre diğer baharatlar
Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı:
Çiçeklerin yeşil saplarını kesin, ortasındaki tozlaşma organını dikkatlice koparın ve nazikçe yıkayın. 2-3 saat sonra kullanacaksanız çiçekleri iç içe yerleştirerek saklayın.
Soğanı ince ince kıyın. Bir miktar zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar çevirin. Yıkanmış pirinçleri ilave edip birkaç dakika daha çevirin. Ocağın altını kapadıktan sonra pirinçlerin üzerini 1-2 milimetre kaplayacak kadar sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp demlenleye bırakın. Pirinç ılıdıktan sonra, çok ince kıyılmış domatesi, yeşillikleri, baharat, şeker ve tuzu ilave ederek dolma harcını hazırlayın. İsterseniz biraz daha zeytinyağı ekleyin.
Çiçeklerin dibindeki 3-4 santimlik kova kısmına çok sıkı olmayacak şekilde harcı doldurun. Açılmış yaprakları ortaya kıvırdıktan sonra uçlarını harcın içine doğru iterek dolmayı kapatın, tencereye dizin. 1 çay bardağı kadar ılık su ilave edin. Orta hararetli ateşde yaklaşık 40 dakika pişirin. Ara ara suyunu kontrol edin, gerekliyse azar azar sıcak su ilave edin.
Dolmalar soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Related Posts with Thumbnails