23 Nisan 2009 Perşembe

zeytinyağlı enginar dolması



Annelerin yemeklerinin tadı çocuklarının damağından hiç kaybolmaz kendileri anne olsalar bile. Ben de rahmetli anneciğimin lezzetlerini yaşatmaya ve çocuklarıma aktarmaya çalışıyorum.
Mevsim de tam uygun, Balıklıova’dan enginar alıp eve döndük. Ben de rahmetli anneciğimin usulü zeytinyağlı enginar dolması ve enginar midyesi pişirdim. Enginar midyesi annemin buluşu olup sadece içi yendiği için enginar dolmasının nasıl yenileceğini bilmeyenler için de çok uygun bir yemek.
Malzemeler:
4 adet dolmalık enginar. Dolmalık enginarın tam mevsimi, bu mevsimdeki enginar çiçeklerinin yaprakları çok taze olduğu için dolmanın tamamı rahatlıkla yenilebilir. Seçtiğiniz Enginarlar ne çok sıkı ne de çok açılmış olsun.
Pirinç: Enginarın büyüklüğüne göre değişmekle beraber enginar başına 3 silme çorba kaşığı pirinç yeterli.
1 demet taze soğan
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
¼ demet taze nane
Zeytinyağı,
2 adet limon (veya bulabilirseniz turunç kullanabilirsiniz, ekşisi daha hafif, lezzeti enginara daha uygun) 1 limon bekletme suyuna, ½ limon harcına, 1/2 limon suyu enginar göbeğine)
1 çay kaşığı karabiber (Enginarın lezzetinin baharatlar tarafından maskelenmemesi için sadece karabiber koyuyorum. Ama arzunuza göre diğer baharatlardan ekleyebilirsiniz)
Tuz
Temizlenmiş enginarların kararmaması için bir kaseye su konur. İçine 1 limon suyu, sıkılmış limonların kabukları ve bir tepeleme dolu çorba kaşığı un eklenir.
Yapılışı: Enginar çiçekleri saplarından kesilir. Dış yaprakların 2-3 sırası dışa-aşağıya çekilerek koparılır. Koparılan yapraklar da hazırlanan suya atılır. Çiçek üst kısmından 1-2 cm’lk bölümü kesilir. Ters çevrilip kesme tahtasına vurularak çiçek gevşetilir. Bir tatlı kaşığı ile içindeki yumuşak tüyleri temizlenir. Su içindeki limon kabuğu ile çiçeğin dışı ovulur ve suya bırakılır.
İç hazırlanıp enginarların tamamı temizlendikten sonra enginarlar akan suda iyice yıkanır. Enginar göbeğine biraz limon suyu dökülür ve tuz serpilir. Hazırlanan içten enginar göbeğine ve yaprakların arasına konur. Tabanına ayıklanan yeşilliklerin sapı konmuş tencereye yerleştirilir. Kalan iç malzeme koparılmış enginar çiçeği yapraklarına konur üzeri de midye gibi kapatılır. Enginarların üzerine dizilir. Enginarların arasına dış acı kabukları soyulmuş enginar sapı içleri yerleştirilir.Tencereye 1 su bardağı kadar su konur.
Enginar dolması kıymalı hazırlandığında pişirme problemi olmaz. Ancak zeytinyağlı enginarların pirincini pişirmek zordur. Pirinçler önceden kavrulabilir ama önceden pişirilen pirinçler enginar lezzetini tam içine almadığı için ben hoşlanmıyorum. Enginarların üzerine yağlı kağıt onun üzerine de porselen bir tabak yerleştirip kapağı kapatılır. Buhar çıkana kadar orta ateşde tutulur. Ardından kısık ateşe alınır yaklaşık 50 dakika pişirilir.
Hafif ılıdığında servis tabağına alınır.
Enginar dolması çok doyurucu bir yemek olduğu için ben yanında sadece marul salatası tercih ediyorum. Afiyet olsun.

16 Nisan 2009 Perşembe

Merhaba

Ben de katılmak istedim blogcular kervanına. Bakalım sarkaç salınırken, neler öğreneceğim, neler paylaşacağım...
Related Posts with Thumbnails